Online Banking

14 april 2021

De spaarrekeningen boomen, en toch …

Marjorie Hoyaux

Teamleader Copywriting & Design

De spaarrekeningen bereiken recordhoogtes, terwijl de spaarrentes historisch laag zijn … In 2020 parkeerden de Belgen maar liefst 15 miljard euro extra op hun spaarboekje. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij elf banken1, gepubliceerd op 4 januari 2021.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wat is de reden daarvoor?

De gezondheidscrisis speelt uiteraard een rol in die trend. Veel gezinnen konden in 2020 namelijk meer sparen: enerzijds werden ze voorzichtiger in deze onzekere tijden en anderzijds werd de consumptie noodgedwongen teruggedrongen (sluiting van niet-essentiële winkels en de horeca, beperking van het toerisme …).

Spaarrekeningen bieden tegelijkertijd meerdere troeven die consumenten geruststellen: het gestorte geld blijft steeds beschikbaar, deposito’s tot 100.000 euro vallen onder de depositogarantie en de rente – ook al is die laag – is tot een bepaald bedrag belastingvrij.

Te veel geld aanhouden op een spaarrekening is echter geen goed idee gezien het lage rendement. Indien de inflatie met 2 à 3% zou stijgen, een realistische hypothese volgens de centrale banken, betekent dat een jaarlijks verlies van 3% aan koopkracht. Maak dan eens de berekening op meerdere jaren …

Maar de Belgen richten zich misschien ook voornamelijk op spaarrekeningen omdat ze niet goed weten welke alternatieven ze hebben. Volgens een Europese studie gepubliceerd door de financiële dienstverlener Intrum (European consumer payment report)2 gaat de financiële geletterdheid van Belgen erop achteruit. België staat zo slechts op de 20ste plaats van 24 Europese landen!

Er bestaan alternatieven! Onze adviseurs begeleiden u …

Bij Nagelmackers nemen we de tijd om u te begeleiden! Uw adviseur luistert naar u om uw verwachtingen en projecten in kaart te brengen. Op basis van uw kennis en ervaring inzake beleggingen, uw financiële situatie, uw risicoappetijt en uw beleggerstemperament bepaalt hij uw beleggersprofiel en werkt hij een aantal scenario’s uit die daarop aansluiten. Onze tool voor beleggingsadvies PIA is de rode draad in deze aanpak: PIA analyseert uw portefeuille, uw huidige spaargeld en uw beleggingen om u een duidelijk overzicht te bieden van uw situatie en persoonlijk beleggingsadvies te formuleren.

De vooroordelen ontkracht

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet absoluut noodzakelijk om een groot bedrag te beleggen. Iedereen die in staat is om regelmatig te sparen, zelfs kleine bedragen, kan in principe ook kleine bedragen beleggen. Indien u per maand 50 euro kunt opzij zetten, kunt u ook beleggen in een periodiek beleggingsplan!

De voordelen van dergelijke spaarplannen zijn welbekend: u belegt een vast bedrag in een of meerdere fondsen aan een vooraf bepaald ritme, namelijk maandelijks, trimestrieel of jaarlijks. Zo bouwt u niet alleen geleidelijk een spaarpot op door het potentiële rendement van uw portefeuille te verhogen om onvoorziene uitgaven te dekken, maar u kunt bovendien de toekomstige aankoop van vastgoed of een ander project financieren.

Ten slotte biedt een spaarplan u ook de nodige gemoedsrust: u hoeft zich niet langer af te vragen of het het goede moment is om op de beurs te beleggen. Door regelmatig te beleggen, vermijdt u dat u in een opwelling iets beslist en blijft u verder beleggen in crisistijden, wanneer iedereen de financiële markten de rug toekeert.

Hebt u vragen? Wilt u beginnen met beleggen? Maak een afspraak met uw adviseur. Hij helpt u graag verder.

 

Bronnen:
1. https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/belgen-parkeren-15-miljard-extra-op-spaarboekjes/10274968.html
2. https://www.intrum.be/nl/business-solutions/statistieken-inzichten/rapporten-publicaties/european-consumer-payment-report/

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven, geeft u Nagelmackers (verwerkingsverantwoordelijke) toestemming om u per e-mail gepersonaliseerde, commerciële aanbiedingen te versturen over Nagelmackers en haar producten en diensten.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak