Online Banking

25 juli 2018

Verzekeringstips voor een zorgeloze autovakantie

Marjorie Hoyaux

Teamleader Copywriting & Design

Ook al staat u te boek als een goede chauffeur, u hebt nooit alles in de hand. En al zeker niet in het buitenland! Het zou toch jammer zijn mocht er net daar iets gebeuren? Met de auto op vakantie vertrekken brengt altijd wel wat stress met zich mee en u weet nooit wie of wat u er tegenkomt … 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Check daarom vóór uw vertrek met uw verzekeraar waarvoor u verzekerd bent en wat er nog bij kan. U kiest zelf hoever u daarin gaat, maar wij zijn alvast van het idee: “Beter uw auto goed verzekerd, dan uw rekening gepeperd”! Maar waar moet u allemaal aan denken?

BA-autoverzekering

Deze verzekering is wettelijk verplicht voor elke eigenaar van een motorvoertuig, maar dekt lang niet alle risico’s. Ze dekt voornamelijk de lichamelijke en materiële schade aan derden (ook uw inzittenden) als u een ongeval veroorzaakt. Ook de bagage en kledij van uw inzittenden zijn dus verzekerd. De schade aan uw eigen voertuig en aan materialen in uw voertuig is dan weer niet verzekerd.

Omniumverzekering

Wilt u een (logisch) stapje verder gaan? Dan zit u goed met een omniumverzekering. Hét grote verschil met een gewone BA-autoverzekering is dat de schade aan uw voertuig wél gedekt wordt, ook al bent u in fout. Deze verzekering komt o.a. tussen bij schade of verlies door ongeval, brand, ruitbreuk, diefstal, natuurkrachten (storm, hagel …) en aanrijding van dieren.

Bestuurdersverzekering

Met een BA- en een omniumverzekering bent u tegen bijna alles gedekt bij een ongeval, behalve tegen lichamelijke schade aan … uzelf. Daarvoor is er gelukkig de bestuurdersverzekering. Maar u denkt misschien dat die overbodig is, aangezien u een hospitalisatieverzekering hebt?
Ja en neen. Een hospitalisatieverzekering dekt inderdaad uw hospitalisatiekosten, maar slechts gedurende een beperkte periode. Een bestuurdersverzekering gaat een pak verder. Die beschermt u voor een veel langere periode en dekt ook kosten door invaliditeit of overlijden.

Autobijstand

Dit is uw reddingsboei als u op vakantie met uw auto in de problemen komt of in nood verkeert en u dringend hulp nodig hebt. Deze waarborg biedt algemene pechverhelping en o.a. een vervangwagen na ongeval, diefstal of pech.

Rechtsbijstand

Dankzij deze waarborg geniet u juridische bijstand bij geschillen over het verzekerde voertuig. De verzekering komt o.a. tussen in volgende situaties:

 • het terugvorderen van geleden schade;
 • contractuele geschillen;
 • administratieve geschillen (bv. inschrijving, keuring);
 • strafrechtelijke verdediging in geval van verkeersmisdrijf.

Verzekering aanhangwagen

Vertrekt u binnenkort met het gezin op vakantie? Dan neemt u ongetwijfeld een heleboel koffers en ander gerief mee. Misschien gebruikt u wel een aanhangwagen om alles mee te ‘sleuren’? Of neemt u gewoon een caravan mee om te kamperen? Vergeet niet dat elke aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 750 kg verplicht apart moet worden verzekerd.

Bent u overal verzekerd?

Uw BA-autoverzekering beschermt u automatisch en zonder bijkomende kosten in alle landen die aangeduid zijn op de groene kaart van uw verzekeraar. Die bestaat minstens uit de 31 lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER).

Check voor uw vertrek zeker of alle landen die u wilt aansnijden wel degelijk vermeld staan op uw groene kaart. Uw verzekeraar heeft namelijk het recht om bepaalde landen te schrappen of te verwijderen (behalve landen uit de EER). In dat geval moet u aan uw verzekeraar een garantie-uitbreiding vragen voor dat land of een extra verzekering onderschrijven aan de grenspost van dat land.

Nog enkele nuttige tips …

De juiste verzekeringen onderschijven helpt u al een heel eind verder, maar dat alleen volstaat uiteraard niet voor een zorgeloze reis. Hieronder leest u enkele voor de hand liggende, maar levensbelangrijke tips voor een vlekkeloze rit!

 • Ga kort voor uw vertrek eens langs bij de garage voor een check-up van uw auto. 
 • Controleer of alle nodige documenten in uw auto liggen (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, groene kaart, keuringsbewijs, blanco Europees aanrijdingsformulier).
 • Neem voldoende rust voor u vertrekt.
 • Check of alle verplichte uitrusting aanwezig is in uw auto.
 • Zorg voor voldoende water in uw auto.
 • Stop onderweg regelmatig en stap uit om uw benen te strekken.
 • Laat uw auto onderweg nooit onbewaakt achter.
 • ...

Wij wensen u alvast een vlotte rit en een fantastische reis!

Wilt u zich optimaal laten verzekeren voor een zorgeloze vakantie?

Meer info   Maak een afspraak

 

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak