Online Banking

8 maart 2021

Internationale vrouwendag: zes sterke vrouwen in de schijnwerpers

Stephanie Smets

Copywriter

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus; een uitdrukking die erop wijst dat mannen en vrouwen anders denken, voelen, handelen, communiceren … En dus van een andere planeet zouden komen. Verschillen zijn er uiteraard en dat is maar goed ook! Diversiteit zorgt namelijk voor nieuwe visies, stimuleert innovatie en helpt bedrijven vooruit.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ondernemingen met een divers management behalen betere resultaten omdat de complementariteit tussen mannen en vrouwen ten volle uitgespeeld kan worden. En dat zetten we bij Nagelmackers graag kracht bij, onder meer door het ondertekenen van het charter ‘Women in Finance’.

Op deze Internationale Vrouwendag laten we zes vrouwen aan het woord die goed hun mannetje staan in de financiële wereld en daarover hun eigen ervaringen delen.

 

Emotionele intelligentie

Het contact met cliënten staat als bankier centraal, zeker omdat we bij Nagelmackers een persoonlijke aanpak vooropstellen. Empathie en inlevingsvermogen zijn daarbij cruciaal, vooral wanneer er gevoeligere onderwerpen op tafel liggen. Volgens Gerda Sleeckx is dat net een troef als vrouw: “Ik kom als senior wealth manager vaak met verschillende gezinsleden in contact en dan is het zaak om rekening te houden met ieders karakter en belangen. Een vrouw voelt volgens mij sneller aan welke punten gevoeliger liggen binnen een gezin of familie. Als je daarop kunt inspelen, win je sneller het vertrouwen. En ook om prospecten te werven kan dat cruciaal zijn. Mannelijke collega’s zullen anderzijds misschien doortastender en met meer overredingskracht op hun doel afgaan.

In clichés willen we hier echter niet vervallen. Misschien hebben vrouwen wel meer oog voor detail en zijn mannen meer bezig met hun carrière. “Maar ieder van ons is uniek en dat maakt het zo bijzonder. Af en toe is het onder collega’s misschien wat zoeken naar de juiste manier om elkaar te vinden en te verstaan, maar dat maakt het net zo boeiend. Onze cliënten zijn vaak op zoek naar gemoedsrust en dan putten wij elk op onze manier uit onze ervaring en expertise om hen die te bieden”, zo vat estate planner Astrid Dutré het mooi samen.

Persoonlijke ontwikkeling

Ze hebben dan wel heel verschillende functies, onze powervrouwen willen allemaal hetzelfde: alle facetten van het vrouw-zijn zo goed mogelijk vervullen. Dat beaamt ook Sophie Slits, legal advisor binnen het team Estate Planning. “Iedere vrouw moet zich goed voelen in haar job. Maar daarnaast hebben we als vrouw vaak nog heel wat andere rollen, als moeder, vrouw, vriendin, dochter, zus … Een goed evenwicht vinden tussen werk en privé is belangrijk voor onze persoonlijke ontwikkeling.

Tess Carlier werkt al jarenlang in het kantorennet en is starmanager voor de regio Antwerpen/Leuven en kantoordirecteur. Ze voelt zich een rolmodel voor leeftijdsgenoten en vooral ook voor haar dochters. “Ze zien hoe gelukkig ik ben in mijn job en nemen daar een voorbeeld aan. Ik ben erg onafhankelijk en moedig bij hen ook een kritische geest en zelfontplooiing aan. Voor mij gaat het niet over gender, maar over de rol die je zelf wilt vervullen, professioneel en privé.

Trouw blijven aan jezelf

Gevraagd naar welke tips ze hebben voor andere vrouwen, geven ze allen een unisono antwoord: geloof in je eigen kunnen en doe je ding. Laat je niets opleggen van buitenaf en blijf trouw aan jezelf. Gerda vult dit aan met haar motto: “Ik promoot mezelf, want niemand anders zal dat voor mij doen”. Deze vrouwen bekleden hun functie dankzij hun harde werk en hun engagement, net zoals dat bij mannen het geval zou zijn. Ze hebben stuk voor stuk aan hun eigen parcours gewerkt om te staan waar ze nu staan. En daarbij werden ze noch bevoordeeld, noch in hokje geduwd, zo bevestigt Sandra Pint, directeur Finance.

In haar ruime carrière bij de bank heeft ze altijd alle kansen gekregen omdat ze haar sporen verdiende door hard te werken. Ze is daarbij nooit op een glazen plafond gestuit. “De tijden zijn duidelijk aan het veranderen: de tijd van de onderdanige vrouw achter het fornuis ligt al ver achter ons, zeker ook op de werkvloer. Ik ken zelf verschillende vrouwen in leidinggevende functies of zelfstandige, zelfbewuste vrouwen die gewoon doen waar ze zin in hebben! Ik ben zelf geen fan van quota’s en verkies de beste kandidaat op de juiste plaats, of dat nu een man of een vrouw is. Ieder heeft zijn eigenheid met zijn eigen kwaliteiten.

Een gezonde mix is de sleutel tot succes

Niemand geschikter dan onze HR-directeur Christine Orban om het slotwoord voor haar rekening te nemen: “Vrouwen horen thuis in de financiële wereld, net zoals mannen uiteraard! De echte rijkdom zit in een gezonde mix op alle niveaus, tussen mannen en vrouwen, tussen beginners en meer ervaren collega’s, tussen mensen van verschillende origines en tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Diversiteit zorgt op alle vlakken voor een verrijking. Iedereen draagt zijn steentje bij aan de goede werking van een onderneming.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak