Beursherstel ondanks aanhoudende geopolitieke spanningen (Macroeconomische analyse mei 2025)


Na een zeer woelige maand april bracht mei iets rustiger vaarwater. Het herstel was echter niet lineair, aangezien er af en toe terug struikelblokken opdoken, en de markt ook niet gespaard bleef van bokkensprongen.
Geopolitiek: toenadering maar ook aanhoudende spanningen
Op het geopolitieke front waren er lichtpunten. De toenadering tussen China en de VS resulteerde in een voorlopig handelsakkoord (Genève). Met anderen, zoals het Verenigd Koninkrijk en India, sloot de VS een “historisch” handelsakkoord af, al blijven deze akkoorden in de praktijk nog tamelijk vaag. Naar het einde van de maand toe dreigde Donald Trump met versnelde importheffingen van 50% voor de EU vanaf 01/06. Op het laatste nippertje bracht een telefoongesprek met voorzitter Von der Leyen soelaas: de deadline is nu 09/07.
Kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verslechtert en diplomatie in Istanboel zit vast
Een storende factor was het feit dat Moody’s nu effectief de VS haar AAA kredietstatus heeft ontnomen, met voorlopig geen noemenswaardige repercussies op de Amerikaanse lange rente of de USD. Tenslotte zitten de vredesgesprekken in Istanboel tussen Oekraïne en Rusland nog steeds in het slop.
Beursherstel ondanks woelige geopolitiek
De globale markten breiden in mei een vervolg aan het herstel dat in de tweede helft van april reeds werd ingezet. Bij het afklokken van de maand mei kunnen we zelfs stellen dat de beurzen ietwat achteloos reageren op al het gekibbel om de handelsoorlog, aangezien ze nu hoger noteren dan op 02/04, de dag van de Amerikaanse tariefaankondigingen op “liberation day”.
Amerikaanse markten op kop, ondanks vertraging sinds begin dit jaar
Voor het eerst sinds lange tijd presteerde de Amerikaanse markt het sterkst (+6%), op de voet gevolgd door Japan (+5%), en Europa en opkomende markten, beide +4%. Het goede Amerikaanse resultaat werd tevens ondersteund door het tamelijk gunstig resultatenseizoen, nogmaals in de verf gezet door sterkhouder Nvidia, die de markt alweer positief verraste op 28/05. Sinds begin dit jaar blijft de VS echter ver achterop hinken en staat de markt quasi status quo in USD uitgedrukt en nog steeds -8% in EUR. Goud onderging wat volatiliteit maar noteert nog steeds op historische pieken.
De FED blijft voorzichtig, de ECB verlaagt
Op het rentefront hield de FED haar kruit droog en is het nog steeds onduidelijk wanneer de eerste renteknip in de VS er komt. Europa maakt zich ondertussen op voor de 4de renteverlaging van 25 bp dit jaar (05/06), maar naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB nu een pauze inlassen. In Europa, werd de rente in juni een vierde keer verlaagd, tot 2%; het is echter zeer waarschijnlijk dat de ECB hierna een pauze inlast.
Deze publicatie is opgesteld met de nodige zorg, mede op basis van zorgvuldig uitgekozen bronnen, maar zonder garantie dat de opgenomen informatie in alle omstandigheden actueel, nauwkeurig, volledig, juist en geschikt is. De opgenomen informatie kan steeds wijzigen zonder mededeling hiervan. De inhoud van deze publicatie kan geenszins beschouwd worden als financieel of beleggingsadvies, noch als juridisch of fiscaal advies, noch als een aanbod van bank- en/of verzekeringsproducten en/of -diensten. De inhoud van deze publicatie is louter informatief en de afnemer van de informatie is zelf verantwoordelijk voor elk eventueel gebruik ervan. Bank Nagelmackers nv is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten of vergissingen en ook niet aansprakelijk (direct of indirect) (1) voor het niet-verwezenlijken van verwachtingen of voor enige beslissing of handeling die de lezer al dan niet zou nemen of stellen op basis van deze publicatie, (2) noch voor enige rechtstreekse of onrechtstreekse schade (incl. winstderving of verlies van opportuniteit) als gevolg daarvan bij hem of derden. Niemand mag deze publicatie kopiëren of verspreiden voor eender welk doel, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Bank Nagelmackers nv.