Online Banking

29 maart 2023

We hebben al onze externe fondsen grondig doorgelicht

Evy Mercie

ESG Officer

Dankzij nieuwe Europese regelgeving moeten banken letterlijk kleur bekennen: hoe duurzaam is hun beleggingsaanbod? Bank Nagelmackers trekt alvast voluit de kaart van duurzaamheid. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En gaat duurzaam beleggen niet ten koste van het rendement?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Hoe staat Nagelmackers tegenover duurzaam beleggen?

ESG Officer Evy Mercie: "Bij Nagelmackers dragen we duurzaamheid en ESG hoog in het vaandel (ESG staat voor Environment, Social & Governance). Het vertrekt vanuit ons DNA. We zijn ervan overtuigd dat er als bank en maatschappij geen andere weg is dan die van de duurzaamheid. We maken ons streven naar verduurzaming trouwens niet alleen waar in ons fondsenaanbod, maar ook met een passief kantoorgebouw, waarin het gezond en aangenaam werken is."

Hoe duurzaam is het beleggingsaanbod?

"Het afgelopen anderhalf jaar hebben we ons fondsenaanbod grondig verduurzaamd. Binnen onze open architectuur hadden we al een aantal sterke producten die op deze evolutie inspelen, met name onze impactfondsen. In het licht van de SFDR, de nieuwe Europese regelgeving rond transparantie in duurzaam beleggen, hebben we dit ook geïmplementeerd op onze huisfondsen en mandaten. Op dit moment is 75% van ons aanbod duurzaam in de zin dat het onder SFDR Artikel 8 valt: fondsen die milieu- en/of sociale kenmerken promoten."

Hoe helpt Nagelmackers zijn klanten de juiste match te maken tussen hun wensen, overtuigingen en bezorgdheden en de meest geschikte beleggingen?

"Om te beginnen peilen we naar uw beleggingsprofiel: wat is uw risicoappetijt, hoe lang wil u beleggen, wat zijn uw toekomstplannen? Daarnaast onderzoeken we ook uw duurzaamheidsvoorkeuren. Daar stellen we dan ons aanbod zo goed mogelijk op af. Belangrijk is dat wij werken met open architectuur en dus zowel eigen huisfondsen als fondsen van andere partijen aanbieden."

Hoe weet ik zeker dat mijn beleggingen écht duurzaam zijn?

"Voor onze huisfondsen weten we precies wat erin zit, voor externe fondsen gaan we niet klakkeloos af op duurzame claims of labels. We ontwikkelden een intern ESG scoring model en hebben al onze externe fondsen grondig doorgelicht. Welke posities zitten erin? Welke uitsluitingsmechanismen worden er toegepast? Gaat het fonds in dialoog met de bedrijven waarvan het aandeelhouder is? We steunen hierbij ook op externe providers en hechten belang aan labels die een strenge methodologie hanteren, zoals Towards Sustainability."

Kan ik zelf accenten leggen in mijn beleggingsportefeuille?

"Dat kan. Wij hanteren een kern-satellietbenadering. Zeker in de satellieten kan de klant à la carte accenten leggen, bijvoorbeeld met themafondsen die onder andere inspelen op hernieuwbare energie."

Hoe wordt de beleggingsportefeuille opgevolgd?

"We maken geregeld een herevaluatie van onze fondsen, zowel de interne als de externe. Soms krijgen fondsen ook een andere rating, al komt dat voor ons doorgaans niet als een verrassing. Bijvoorbeeld een downscaling van een Artikel 9 impactfonds naar een Artikel 8 duurzaamfonds heeft ons model al accuraat voorspeld. Onze investeringsexperts volgen de fondsen regelmatig op, en sturen de allocatie bij in functie van de marktvoorspellingen van onze macro-econoom en strateeg. De personal of private banker checkt regelmatig of de klant nog altijd dezelfde behoeften heeft."

Dreig ik met duurzaam beleggen een stukje rendement te laten liggen?

"Talloze academische studies bewijzen dat duurzaam beleggen niet ten koste van het rendement hoeft te gaan, wel integendeel. Vaak zie je dat bedrijven die inzetten op ESG op termijn efficiënter en winstgevender worden. Ze zijn beter voorbereid op nieuwe regelgeving en reageren beter op schokken. Op lange termijn kan zich dat in principe ook weerspiegelen in een betere return in vergelijking met traditionele beleggingen."

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak