Hoe bescherm ik mezelf tegen ransomware?
Ransomware is de benaming voor kwaadaardige software (malware) die computergebruikers probeert af te persen. Het is een virus dat computersystemen blokkeert tot de gebruiker een bepaalde som losgeld (of ransom) betaalt.
Het computervirus dringt het systeem meestal binnen via een e-mail of een geïnfecteerde webpagina. Het slachtoffer wordt gevraagd om via e-mail een bijlage te openen of om via een hyperlink naar een website te surfen. Op deze manier downloaden en installeren slachtoffers zelf de ransomware op hun toestel zonder zich daar bewust van te zijn.
Hoe kunt u ransomware voorkomen?
Op het scherm verschijnt vervolgens een bericht waarin staat dat de computer geïnfecteerd is en dat er moet betaald worden om opnieuw toegang te krijgen tot de computerbestanden. Slachtoffers krijgen meestal 24 tot 72 uur de tijd om te betalen. Als ze hier niet op ingaan, kan de prijs van het losgeld stijgen of kunnen alle gegevens van de computer worden verwijderd.
Het is als gebruiker dus belangrijk om kwaadaardige e-mails snel te herkennen en deze bij ontvangst meteen te verwijderen. Als u toch hebt geklikt op een bijlage of een weblink en u een bedreiging op het scherm ziet verschijnen, ontkoppel uw computer dan onmiddellijk van externe harde schijven of andere apparaten en schakel de internetverbinding uit. Zo kunt u vermijden dat het virus zich verspreidt. Een back-up maken van al uw gegevens op een externe harde schijf kan ook veel problemen voorkomen. Let wel op dat u deze geheugenschijf na het overzetten van de bestanden helemaal loskoppelt van uw toestel. Zoniet kan de ransomware de externe schijf ook besmetten.
Advies: vooral niet betalen
Is uw toestel toch geïnfecteerd? Dan is het belangrijkste advies: ga niet over tot betaling van het losgeld. U komt dan terecht op een lijst van ‘goede betalers’ en vormt zo een makkelijk doelwit. Cybercriminelen zullen in de toekomst wellicht opnieuw toeslaan. Contacteer in geval van ransomware de lokale politie en maak een melding bij CERT.be (federale cyber emergency team).
Lees ook onze 10 tips om veilig te internetbankieren en hoe u zich kunt beschermen tegen phishing, een andere veel voorkomende vorm van internetfraude.
Bron: Safeonweb, CERT.be
U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.
Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.