Uw beleggingsportefeuille diversifiëren met vastgoed

13 Oktober 2022 -
Pascale Nachtergaele
Fund Manager
Diversify your investment portfolio with real estate

Overweegt u een belegging in vastgoed? Dan bieden meerdere opties zich aan, elk met hun eigen kenmerken. Uiteraard kunt u rechtstreeks investeren in baksteen (voor een gezinswoning, tweede verblijf, opbrengsteigendom …), een erg populaire keuze in België. De gemiddelde waarde van vastgoed is de voorbije jaren gestegen, waardoor een meerwaarde kan worden gerealiseerd bij een eventuele verkoop.

Naast de aankoopprijs betaalt u registratierechten, notariskosten (zoals ereloon), administratieve kosten, kosten van overschrijving en btw … Sluit u een hypothecair krediet af, dan betaalt u naast de aktekosten voor dat krediet ook intresten en dossierkosten. Verder zult u in de loop der jaren ook uw eigendom dienen te onderhouden zodat er geen waardeverlies optreedt.

U kunt uw beleggingsportefeuille anderzijds ook diversifiëren door te opteren voor papieren of beursgenoteerd vastgoed, zoals een belegging in vastgoedaandelen of vastgoedfondsen. Uiteraard wordt daarbij steeds zorgvuldig nagegaan of die beleggingen in lijn liggen met uw beleggersprofiel en risico-appetijt. In tegenstelling tot bij fysiek vastgoed is de instapdrempel laag aangezien u reeds vanaf kleine bedragen kunt starten met beleggen. Tevens is beursgenoteerd vastgoed veel vlotter verhandelbaar dan fysiek vastgoed. U spaart  bij vastgoedfondsen bovendien tijd uit aangezien fondsbeheerders in uw plaats de vinger aan de pols houden en de laatste trends op de vastgoedmarkt van nabij volgen. U dient evenwel onder andere instap- en beheerkosten te betalen.

Waardevolle diversificatie

Vastgoed is een activaklasse op zich en kan voor meer risicospreiding zorgen in uw portefeuille. Indien u kiest voor een vastgoedfonds geniet uw belegging bovendien een ruime sectorale en geografische diversificatie. Over het algemeen beleggen vastgoedfondsen niet alleen in residentieel vastgoed, woningen dus, maar ook in commerciële panden zoals winkels, kantoorgebouwen en distributiecentra en dat wereldwijd gespreid.

Aantrekkelijk dividendrendement

Veel vastgoedfondsen keren jaarlijks een dividend uit aan hun aandeelhouders, wat u periodiek extra inkomsten kan opleveren. Begin september 2022 bedroeg het gemiddeld brutodividendrendement van vastgoedaandelen in de eurozone over de voorbije 10 jaar 4,0%*.

Hefboom tegen inflatie

Een ander interessant gegeven is dat de inkomsten bij vastgoedbedrijven grotendeels gegenereerd worden door huurinkomsten, die onderhevig zijn aan de index en bijgevolg kunnen stijgen in lijn met de inflatie. Een mooie inflatiehefboom dus die gedeeltelijk kan beschermen tegen geldontwaarding.

Duurzaamheid

Vastgoedaandelen scoren doorgaans goed op basis van niet-financiële criteria zoals milieu, sociale thema’s en goed bestuur (ESG). Hecht u ook belang aan die criteria, dan kan het nuttig zijn om binnen de activaklasse vastgoed te kijken naar producten die die criteria meenemen in hun beleggingsstrategie.

Risico’s

Beursgenoteerd vastgoed is uiteraard onderhevig aan het beursklimaat en dus moet u rekening houden met koersschommelingen. Vooral in tijden van sterke rentestijgingen en economische recessie kan beursgenoteerd vastgoed stevig onder druk komen te staan. Uw beleggersprofiel moet het bijgevolg mogelijk maken om in dit soort belegging te investeren.

Op zoek naar een oplossing?

Ontdek het hier!

Gerelateerde artikels

Christofer Govaerts - Chief Strategist Wereldeconomie Artikel
19 Juni 2024

Outlook 2024: halfjaarlijkse update en financiële vooruitblik

Image of stock market graphs Wereldeconomie Artikel
17 Juni 2024

Nagelmackers Invest (juni 2024)

Evy en Elisabeth Sparen & Beleggen Artikel
30 Mei 2024

Welke duurzame beleggingsstrategieën hanteert Nagelmackers?