Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

 • Home
 • Veiligheid op internet belangt ons allemaal aan!

Veiligheid op internet belangt ons allemaal aan!

Internet biedt heel wat voordelen: snelle communicatie, een zee aan informatie binnen handbereik, evenals de mogelijkheid uw bankverrichtingen te doen via computer, tablet of smartphone. Jammer genoeg zijn deze numerieke autostrades ook het favoriete speelterrein van sommige fraudeurs.

Nagelmackers doet er alles aan om u een volledig beveiligd systeem voor online bankieren te waarborgen. Uw Online Banking wordt op de best mogelijk manier beveiligd en onze diensten zoeken continu naar manieren om die veiligheid nog te versterken. Wij stellen alles in het werk om u toe te laten uw bankverrichtingen zo comfortabel mogelijk uit te voeren in een uiterst beveiligde omgeving.

Ook u kunt uw veiligheid op internet verhogen. Hieronder vindt u enkele tips.

 

Bescherming van uw computers, tablets en smartphones

Een aangepaste en geactualiseerde beveiliging van uw computers, tablets en smartphones is essentieel. Installeer dus een aangepast antivirusprogramma en zorg voor een regelmatige update. Voeg eventueel een firewall toe en anti-malware (malware is schadelijke of kwaadaardige software waaronder spyware). Scan ten slotte regelmatig uw volledige computer om u ervan te verzekeren dat hij niet besmet is met een virus.

Denk er ook aan uw wifi-verbinding te verzekeren en gebruik een paswoord om uw netwerk te beveiligen en de toegang tot uw netwerk te beheren.

 

Uw Online Banking-verbinding

Het beveiligde adres van onze Online Banking is https://onlinebanking.nagelmackers.be. Aarzel niet om het te kopiëren in de navigatiebalk te plakken als u twijfelt.

Houd alle gevoelige informatie zoals paswoorden geheim. Schrijf ze niet op en communiceer er niet over via e-mail of via sociale netwerken.

Weet dat Nagelmackers u deze informatie nooit zal vragen via e-mail (zie phishing) of via een pop-up die verschijnt tijdens uw Online Banking-verbinding! Indien u daar toch mee geconfronteerd wordt, sluit dan de pop-up, meldt u af en waarschuw Nagelmackers. Hetzelfde geldt voor onze medewerkers, zij zullen u nooit vragen om bankgegevens via de telefoon door te geven.

Gebruik de elektronische handtekening (response code) enkel voor verrichtingen die u zelf gedaan hebt of waarop u aan het wachten was. Als er iets ongewoon gebeurt tijdens uw verbinding, onderbreek dan onmiddellijk de transactie die bezig is en contacteer ons, zeker als u twijfels hebt bij de ondertekening van uw verrichtingen.

Eens uw verrichtingen afgehandeld zijn, sluit Online Banking af door op de button ‘Afmelden’ te klikken en niet enkel door het venster van de applicatie te sluiten.

Raadpleeg regelmatig uw rekeninguittreksels: zo kunt u nakijken of er geen verdachte verrichtingen geregistreerd werden.

 

Uw online aankopen

U kunt online aankopen doen met uw debetkaart en/of met uw kredietkaart.

Bepaalde online winkels laten u toe te betalen met uw debetkaart (aanwezigheid van het logo Maestro, Bancontact/Mistercash) en/of uw kredietkaart, en uw kaartlezer. Het gaat in dat geval om een betaling ‘3D secure’.

Er bestaan nog andere betalingssystemen zoals PayPal of iTunes. Daarvoor moet u eerst een account creëren. U geeft in dat geval een reeks persoonlijke gegevens in zoals uw kredietkaartnummer en haar vervaldatum en u kiest een paswoord. Uw gegevens worden door het systeem geregistreerd en u hoeft enkel uw paswoord in te geven om uw aankopen te betalen. Deze betaalsystemen beschikken elk over een eigen programma om uw verrichtingen te beveiligen, maar de veiligheid is ook erg gelinkt aan de kwaliteit van uw paswoord. Dat paswoord moet complex zijn (letters, cijfers …) en indien mogelijk uniek voor elk systeem.

 

Een vreemde e-mail?

Wees voorzichtig met e-mails van onbekende afkomst. Open de bijlagen niet en klik niet op de links die in deze berichten staan. Ze kunnen uw computer besmetten met een virus.

Sommige e-mails kunnen de indruk geven dat ze afkomstig zijn van Nagelmackersen u vragen om bijvoorbeeld uw persoonlijke gegevens door te geven. Wees alert, want het gaat misschien om een poging tot phishing (zie phishing). Weet dat Nagelmackers, Visa, MasterCard, Atos Worldline, BCC of BCO u nooit dergelijke inlichtingen via e-mail zullen vragen. In geval van twijfel, contacteer ons!

 

Navigatie op internet

Download geen illegale software, muziek of uitbreidingen (add-ons) die niet afkomstig zijn van de officiële uitgever van de software. Wissel evenmin zo’n bestanden uit via een online chatsite. Heel wat kwaadwillige codes worden via deze kanalen verspreid.

Voer enkel betalingen uit op internet via beveiligde sites die een beveiligd betalingssysteem gebruiken. Een website heeft een certificaat van beveiligd betalen als het adres begint met ‘https’ in plaats van ‘http’. De ‘s’ staat voor secure.


Phishing

Phishing is een vorm van oplichting via het web. Het betekent eigenlijk ‘vissen naar informatie’ en draait rond het ontfutselen van vertrouwelijke informatie aan de gebruiker, zoals uw login, paswoord…. Weet dat Nagelmackers u nooit dergelijke inlichtingen zal vragen via e-mail. In geval van twijfel, contacteer ons!

Wees op uw hoede voor pogingen tot phishing. Fraudeurs beginnen met u een e-mail te sturen, zogezegd in naam van Nagelmackers, waarin ze u uitnodigen op de link te klikken in de e-mail. Die link leidt vervolgens naar een valse webpagina die goed lijkt op die van Nagelmackers. Eens de fraudeurs daar uw vertrouwen gewonnen hebben, zetten ze u aan vertrouwelijke gegevens te communiceren.

Vandaag de dag worden phishing-aanvallen alsmaar inventiever en moeilijker te verhinderen. Zelfs ervaren internetgebruikers zijn er soms het slachtoffer van. Cybercriminelen versturen soms zeer gepersonaliseerde e-mails naar hun slachtoffers. Dankzij specifieke gegevens zoals de naam, de voornaam, het adres ... van de internetgebruiker vergroten ze de waarheidsgetrouwheid van de e-mails nog meer (we spreken dan van ‘spear phishing’ of ‘hengelen’).

Om niet in deze val te lopen, volgen hieronder enkele veiligheidstips:

 • Klik nooit direct op een link in een e-mail, maar open uw browser en voer zelf het officiële adres van de website van het bedrijf in.
 • Wantrouw invulformulieren waarin bankgegevens gevraagd worden. Het is onmogelijk dat een bank u zo'n belangrijke inlichtingen vraagt via een eenvoudige e-mail. In geval van twijfel, contacteer onmiddellijk uw kantoor of uw adviseur!
 • Als u gevoelige informatie ingeeft, verzeker u er dan van dat de browser in beveiligingsmodus staat. Dat wil zeggen dat het adres in de navigatiebalk begint met ‘https’, dat in de statusbalk onderaan uw browser een hangslotje staat en dat de domeinnaam van de site in het adres wel degelijk overeenkomt met de domeinnaam die in de e-mail staat (let op de spelling)!

Om er zeker van te zijn dat het een echt hangslotje is, klikt u er tweemaal op om het veiligheidscertificaat van de site te laten verschijnen. De naam die volgt op ‘Issued to’ moet overeenkomen met de naam van de site. Is dat niet het geval, dan bevindt u zich misschien op een nepsite. Twijfelt u aan de echtheid van het certificaat, geef dan geen enkele persoonlijke informatie door, wees voorzichtig en verlaat de site.

 

Spoofing

Spoofing is eigenlijk de onrechtmatige verwerving van een elektronische identiteit. De fraudeur doet zich voor als iemand anders met oneerlijke doeleinden.

Zo kan het gebeuren dat u mails ontvangt van mensen die u goed kent, maar dat die berichten een virus bevatten, ook al zijn de contacten op zich niet besmet. Of misschien ontving u al vreemde berichten waarin wordt gemeld dat u een virus naar iemand hebt verstuurd terwijl dat helemaal niet waar is ... Het gaat in dat geval zeker om een spoofer die zich uw e-mailadres heeft toegeëigend!

Er is sprake van ‘brand spoofing’ als cybercriminelen onrechtmatig de identiteit van grote bedrijven overnemen.

 

Hoax

Een hoax (de term betekent letterlijk ‘fopbericht’) is een e-mail die valse informatie bevat en de ontvanger verzoekt dat bericht aan zo veel mogelijk mensen door te sturen. Een hoax kan gaan over alles wat een positieve of negatieve reactie bij de lezer kan uitlokken: een viruswaarschuwing, de verdwijning van een kind, de belofte van geluk, een petitie, enz.

Hoe herkent u deze berichten?

 • Het bericht bevat valse viruswaarschuwingen. Zo’n e-mail kan onervaren internetgebruikers in paniek brengen en hen soms zelfs gevaarlijke handelingen laten uitvoeren op hun computer.
 • Het bericht probeert op uw gemoed te werken (bv. Red Brian!).
 • De vermelde feiten in het bericht zijn heel vaag wat plaats en datum betreft (bv. ‘In Brazilië’, zonder verdere details).
 • De referenties in het bericht bestaan niet of zijn te groots (bv. Het Pentagon, Microsoft …).
 • Er worden in het bericht buitensporige beloftes gedaan (bv. Vlug en gemakkelijk miljardair worden …).
 • Er wordt u meermaals verzekerd dat het niet om een fopbericht gaat.
 • U wordt verzocht het bericht door te sturen naar al uw contacten en/of een welbepaald elektronisch adres.

Een hoax bestaat uit een eenvoudige tekst, die op zich niet gevaarlijk is, maar wel verkeerde reacties kan uitlokken bij internetgebruikers die het bericht ontvangen. Hoax-berichten hebben meerdere gevolgen:

 • Verlies van tijd en productiviteit.
 • Overlading van uw mailbox.
 • Overbelasting van het netwerk met onnodig e-mailverkeer.
 • In omloop brengen van compleet valse geruchten over een persoon, een bedrijf, een vereniging ...
 • Mogelijk belangrijke informaticaschade.

Wees dus aandachtig en forward niet automatisch een bericht waarvan men vraagt het naar al uw contacten te sturen. En zeker niet als het nog eens voluit geschreven staat op het einde van het bericht!

Uiteraard is niet elk bericht dat er verdacht uitziet of ongeloofwaardig lijkt een hoax. Maar hoe herkent u dan slechte informatie? Doe in de eerste plaats een beroep op uw gezond verstand. Als u blijft twijfelen, check dan op de site www.hoaxbuster.com of het effectief om een hoax gaat.

 

Meer informatie?

U vindt meer informatie op de website van Febelfin www.febelfin.be.
In geval van twijfel of ongerustheid, contacteer Nagelmackers.
U vindt de gegevens van uw contactpunt bij Nagelmackers in de FAQ-rubriek van uw Online Banking.
Indien u toch de gegevens van uw kaart communiceerde, contacteer onmiddellijk Card Stop op het nummer 070 344 344.