Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

29 augustus 2017

Zakgeld: waarom, hoe en hoeveel?

Waarom uw kind zijn geld laten beheren als u dat ook zelf kunt?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ook al bestaat er niet zoiets als een officiële zakgeldregel, toch weten we dat kinderen zich vanaf 6 jaar al goed bewust zijn van de waarde van geld. Om later volwassen te kunnen omgaan met geld, leren kinderen best al op jonge leeftijd kleine sommen te beheren. Door uw kind regelmatig een klein bedrag toe te stoppen, kan het ervaring opdoen met geld uitgeven, sparen en de gevolgen ervan.

Geld is een belangrijke drijfveer en een echte beloning voor kleine werkjes (de auto wassen, het gras maaien etc.).
Door zijn zakgeld te beheren zal uw kind ook zijn grenzen leren kennen, vooruit leren kijken, plannen leren maken voor de toekomst en… niet onbelangrijk, beter leren rekenen!

De regel voor ‘hoeveel zakgeld’ is eenvoudig: er is er geen. Het is aan de ouders om hun eigen idee te volgen en rekening te houden met hun eigen budget. Toch zijn er enkele interessante elementen om rekening mee te houden.

Hoe overeenkomen over de uitgaven?

De allerkleinsten ontvangen doorgaans een wekelijks bedrag om snoepjes, een drankje of een gadget te kopen. Adolescenten krijgen meestal een maandelijks bedrag, dus het is belangrijk om te bepalen hoeveel ze daarvan mogen uitgeven en hoeveel ze best sparen.

De overgang naar een maandelijks ritme is al een opstapje naar de cyclus van het latere professionele leven, maar dat budget dient uiteraard niet voor buitensporige uitgaven. Het beheer van basisuitgaven, zoals eten, transport en telefonie, zal de jongere verantwoordelijkheid bijbrengen en de kosten van het leven doen beseffen. Zo zal hij het belang van vaste, wederkerende en noodzakelijke kosten van zijn levensstijl leren kennen.

En als ouders het zakgeld op een zichtrekening storten, leert de adolescent onder andere courante verrichtingen uit te voeren, zijn geld te beheren met een betaalkaart en bedragen over te schrijven via de Mobile Banking app.

Hoeveel geld geven aan uw kind?

Het bedrag hangt uiteraard af van de leeftijd en de verantwoordelijkheidszin van het kind.

De allerkleinsten zullen al blij zijn met een paar euro per week. Maar geen paniek als uw kind van nature makkelijk geld lijkt uit te geven en zijn euro’s al snel veranderen in snoep of chocoladerepen. Er is nog niets verloren. Een kind blijft een kind en geld uitgeven is een leerproces.

Uit een enquête van de Gezinsbond¹ blijkt dat kinderen van 12 tot 13 per maand gemiddeld 26 euro zakgeld ontvangen, 14 à 15-jarigen 30 euro en 16 à 17-jarigen 50 euro. Vanaf 18 jaar ontvangen jongvolwassenen gemiddeld 100 euro per maand.

Afhankelijk van hun uitgaven die ze zelf in de hand hebben, ontvangen adolescenten dus honderd of honderden euro’s per maand. Zo worden ze geconfronteerd met een echt budget, met bijhorende vaste kosten. Maar hoeveel ze ook ontvangen, ze moeten beseffen dat hun kas niet vroegtijdig wordt gespijsd wanneer hij vroeger leeg is dan voorzien.

¹ Gezinsbond - ​Focus op financiële opvoeding

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak