Online Banking

4 januari 2016

Wat verandert er voor uw geld vanaf 1 januari in 10 punten?

1. Het nettosalaris van de werkende mens stijgt dankzij de taxshift 

De werkenden zien hun nettosalaris stijgen dankzij de taxshift. Het nettobedrag van die stijging varieert naar gelang hun huidige brutosalaris. Ontdek wat er voor u verandert op mijntaxshift.be.

Wilt u meer informatie over de taxshift? Klik hier

2. Minimumpensioen stijgt met 2%

De minimumpensioenen van de werknemers en van de zelfstandigen worden met 2% verhoogd. De pensioenen die aanvang hebben genomen vóór 1995 worden bovendien verhoogd met 1% en de pensioenen die aanvang hebben genomen in 2010 met 2%. Deze verhogingen gelden enkel indien betrokkene niet geniet van het minimumpensioen, omdat dit dus al met 2% wordt verhoogd.

3. De maximale waarde van maaltijdcheques stijgt van 7 naar 8 euro

De maximale waarde van de maaltijdcheque stijgt tot 8 euro. Bovendien worden enkel nog elektronische maaltijdcheques aanvaard.

4. Ecocheques worden ook elektronisch

De ecocheques staan voortaan op dezelfde elektronische betaalkaart als maaltijdcheques. Dat vergemakkelijkt het gebruik. Papieren ecocheques mogen wel nog verdeeld worden.

5. Dienstencheques worden geregionaliseerd

Dienstencheques zijn voortaan een gewestelijke bevoegdheid. De prijs verandert niet: die blijft op 9 euro. Het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben besloten de uitreiking ervan toe te vertrouwen aan Sodexo. Meer informatie vindt u op www.dienstencheques2016.be

6. Wallonië vervangt woonbonus door wooncheque

Om meer te weten te komen over deze wooncheque, klik hier

Dit onderwerp komt nog uitgebreid aan bod in ons dossier ‘Vastgoed 2016’, dat eind februari verschijnt. Een andere wijziging betreft de registratierechten die vanaf de derde woning stijgen van 12,5% naar 15%.

7. In Vlaanderen vervalt de voorwaarde ‘enige woning’ voor de woonbonus

Het toepassingsgebied van de woonbonus wordt verruimd tot elke eigen woning, ongeacht of het een eerste, tweede of derde woning betreft … en voor zover de woning wordt bewoond door de kredietnemer bij de betaling van de leningsuitgaven.

Meer weten? Raadpleeg

Dit onderwerp komt ook nog uitgebreid aan bod in ons dossier ‘Vastgoed 2016’, dat eind februari verschijnt.

8. Het btw-tarief voor woningrenovatie stijgt naar 21%

Het btw-tarief van 6% is voortaan enkel nog van toepassing op woningen ouder dan 10 jaar. Het btw-tarief voor de renovatie van woningen tussen de 5 en 10 jaar oud stijgt van 6 naar 21%.

9. Werkgevers zijn niet meer verplicht een rendement van 3,25% te waarborgen op groepsverzekeringen

10. Voor plastische chirurgie geldt voortaan een btw-tarief van 21%

Er zijn wel uitzonderingen op deze regel voorzien indien de plastische chirurgie deel uitmaakt van een reconstructie.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak