Moet er nog phishing zijn?
In 2020 veranderde ons leven drastisch: we moesten met zijn allen thuiswerken en de gezondheidsmaatregelen zetten ons ertoe aan om steeds meer zaken via het net te regelen. Ook online winkelen kende een boost en meer mensen maakten een profiel aan op sociale media om met elkaar in contact te blijven. Maar ook hackers zaten niet stil; ze probeerden meer dan ooit munt te slaan uit de situatie door zich snel aan te passen aan onze veranderende levensstijl. Zo dook er een nieuw fenomeen op: vishing, een samentrekking van ‘voice phishing’, waarbij via telefonisch contact fraude wordt gepleegd!
Fragiel via mobiel
Phishing, smishing en nu ook vishing! Fraudeurs blijven creatief op zoek gaan naar mogelijkheden om uw gegevens te ontfutselen, dus nemen ook de technische termen om die nieuwe fraudetechnieken te omschrijven hand over hand toe. En vishing is een vorm van fraude die net als veel andere soorten fraude meestal via uw telefoon gebeurt. Smartphone-gebruikers zijn vatbaarder voor phishing omdat ze tegelijkertijd meestal ook met andere zaken bezig zijn en dus sneller op links zullen doorklikken. Neem dus zeker de tijd om verdachte en onverwachte berichten goed door te lezen voor u ergens op klikt of gevoelige informatie door te geven via telefonische oproepen.
De nieuwste fraudetechniek: vishing
Bij vishing wordt een slachtoffer telefonisch gecontacteerd. De fraudeur doet zich voor als een medewerker van de bank, bijvoorbeeld iemand uit het kantorennet of iemand van de IT-afdeling. Zo probeert hij wachtwoorden en/of bankkaartgegevens zoals een pincode of M1 en M2-gegevens te ontfutselen. Laat u niet misleiden door het telefoonnummer dat u probeert te bereiken wanneer u een oproep ontvangt. Fraudeurs maken namelijk gebruik van (gratis) software om via ‘spoofing’ het telefoonnummer van bijvoorbeeld uw bankkantoor na te bootsen. In theorie kan elk telefoonnummer zo nagebootst worden. Geef dus nooit uw persoonlijke codes door via telefoon, uw bankadviseur zal hier nooit om vragen!
Phishing in de praktijk
Er zijn recent ook een aantal gevallen gemeld waarbij oplichters bij mensen aan huis komen. Ze bellen hun slachtoffers eerst op, waarschuwen hen voor verdachte transacties die werden uitgevoerd met hun bankkaart en stellen dan voor om langs te komen omdat de telefoonverbinding het laat afweten. Eenmaal bij de mensen thuis vragen ze om hun bankkaart en codes om samen het probleem te bekijken. Zo stelen ze dus de codes en kaart van hun slachtoffer!
Ook bankkaart-phishing via brieven is aan een opmars bezig. Daarin worden mensen gevraagd om hun bankkaart met codes via een invulformulier op te sturen omdat de bankkaart vervangen moet worden. De kaart moet middendoor geknipt worden, om een vals gevoel van veiligheid te creëren. Opgelet: een bankkaart is echter pas onbruikbaar als ook de chip wordt doorgeknipt.
Veiligheid als prioriteit
Wij updaten onze digitale diensten continu zodat u transacties kunt blijven uitvoeren in een beveiligde (online) omgeving. Dat begint bij preventie waarbij we onze Online & Mobile Banking zo goed mogelijk beveiligen zodat u in alle gemoedsrust online kunt bankieren en shoppen. We zetten bovendien in op de actieve detectie van fraudegevallen om schade te voorkomen. Maar sensibilisering blijft essentieel. Iedereen is potentieel een slachtoffer van phishing, dus geldt één gouden regel: geef nooit uw persoonlijke codes (pincode en response codes) door, noch via e-mail, noch via berichten of een oproep!
Bron: Febelfin
Wist u dat?
Alert zijn is en blijft de boodschap! Hieronder sommen we nog enkele interessante weetjes op over online fraude:
- Donderdag is phishingdag. Op die dag is de kans dus het grootst dat u phishingberichten ontvangt.
- Afgelopen jaar stuurden internetgebruikers meer dan 3 miljoen berichten door naar het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Dat zijn er meer dan 8.800 per dag en bijna het dubbele dan een jaar eerder in 2019. Het is belangrijk dat u frauduleuze berichten ook steeds doorstuurt naar dit adres en uw kantoor zodat ertegen opgetreden kan worden.
- Meer dan 50% van de Belgen ontving de afgelopen maanden een phishingbericht. Dat toont aan hoe omvangrijk het probleem is, niet alleen in de bankensector, maar ook in andere commerciële sectoren.
- Banken investeren continu in intensieve monitoring en verhelpen zo heel wat schade. En dat leverde reeds mooie resultaten op: meer dan 75% van alle frauduleuze overschrijvingen werd door de banken opgespoord en geblokkeerd of teruggevorderd.
Bron: Febelfin (brochure: ‘There is plenty of ‘phish’ in the sea’)
U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.
Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.