De Strijd tegen Phishing gaat door

26 Oktober 2023 -
Marjorie Hoyaux
Head of Communication, Online & Social Media
Phishing attempt

In 2022 werd in België maar liefst 39,8 miljoen euro buitgemaakt als gevolg van phishing-aanvallen. Dat bedrag is aanzienlijk gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, toen het nog 25 miljoen euro bedroeg. Deze cijfers tonen aan dat eenieder van ons op de hoogte dient te blijven van de nieuwste technieken die cybercriminelen gebruiken. In België hebben het Centrum voor Cybersecurity België, Febelfin en de Cyber Security Coalition hun krachten gebundeld om jaarlijks een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid te organiseren. 

Wat is phishing?

Phishing is een term die gebruikt wordt wanneer iemand zich online voordoet als iemand anders (een bedrijf of een persoon) om uw persoonlijke informatie te stelen. Dat doen fraudeurs vaak door nep-e-mails of nepberichten te sturen die lijken alsof ze van vertrouwde organisaties komen, zoals banken. Als u op de links in deze berichten klikt, kunnen ze u naar valse websites leiden waar u uw persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, invult. Daardoor kunnen de bedriegers toegang krijgen tot uw privégegevens.

Soms doen de cybercriminelen zich voor als vrienden of familieleden en vragen ze om geld omdat ze zogenaamd in een noodsituatie verkeren. Maar in werkelijkheid zijn het oplichters die proberen u geld afhandig te maken. Phishing-aanvallers blijven evolueren en passen hun tactieken voortdurend aan. Enkele van de nieuwste technieken omvatten het gebruik van kunstmatige intelligentie om valse berichten te genereren die moeilijker te onderscheiden zijn van echte communicatie, en het inzetten van geavanceerde sociale technieken om slachtoffers te manipuleren.

Hoe herken ik phishing?

Phishing-aanvallen nemen verschillende vormen aan, maar ze hebben allemaal tot doel om uw persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en bankgegevens, te stelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden die criminelen gebruiken:

  • Valse e-mails: Criminelen versturen vaak e-mails die lijken op officiële communicatie van uw bank. Deze e-mails vragen u om op een link te klikken en uw inloggegevens in te voeren op een nepwebsite. Daarna beschikken de bandieten natuurlijk over uw persoonlijke gegevens. 

  • SMS-phishing (Smishing): U kunt ook phishing-sms'jes ontvangen met valse links of verzoeken om persoonlijke informatie. 

  • Telefonische phishing (Vishing): Oplichters kunnen zich voordoen als bankmedewerkers en u bellen met verzoeken om uw gegevens te delen.

  • Sociale media-phishing: Criminelen creëren nepaccounts op sociale media om uw vertrouwen te winnen en u valse links of verzoeken te sturen. Het gebeurt ook dat men zich voordoet als een kennis of familielid via Whatsapp.

Neem uw voorzorgen

Het is dus van groot belang om voorzichtig te zijn met verdachte berichten en e-mails. Als u twijfelt, neem dan altijd contact op met de persoon of organisatie via een ander communicatiemiddel, zoals de telefoon, om de echtheid van het verzoek te verifiëren. Zo beschermt u zichzelf tegen deze vorm van online bedrog, die bekend staat als 'phishing'.

De voorbije jaren lanceerde Safeonweb het e-mailadres verdacht@safeonweb.be en de Safeonweb app. Vanaf dit jaar kunt u ook een beroep doen op de Safeonweb browser extensie, die een waarschuwing zal tonen wanneer u een verdachte website bezoekt.

Wat als u toch slachtoffer bent van fraude?

Blokkeer onmiddellijk uw Online & Mobile Banking en uw bankkaart(en) via uw Online of Mobile Banking of via Card Stop op +32 78 170 170 (24 uur per dag bereikbaar). Neem daarna contact op met uw Nagelmackers-adviseur.

We raden u aan om u diepgaand te informeren over phishing en ook onze andere blogartikels erover te lezen: veilig online surfen en handelen, call spoofing, ransomware & smishing.

Samen kunnen we de strijd tegen phishing winnen.


Gerelateerde artikels

Elderly businesswoman looking worried at her smartphone screen Sparen & Beleggen Artikel
26 Februari 2024

Ondernemers, de nieuwe slachtoffers van financiële fraude

How to unmask a fake webshop Veiligheid Artikel
29 Augustus 2023

Hoe ontmasker je een valse webshop?

Eerste hulp bij smishing Veiligheid Artikel
29 Augustus 2023

Eerste hulp bij smishing