Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

10 april 2018

Hoe maakt u een vlotte start als ondernemer?

Marjorie Hoyaux

Auteur

Aan ondernemersgeest geen gebrek in België … Elk jaar worden er tal van nieuwe ondernemingen uit de grond gestampt. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Hebt u ook plannen om te beginnen als ondernemer? U verhoogt uw slaagkans aanzienlijk door uw project tot in de puntjes voor te bereiden. Goed nieuws: onze business bankers staan voor u klaar om u te begeleiden doorheen alle fases. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste stappen.

Een haalbaar project?

Denkt u hét idee van de eeuw te hebben en hebt u een plan om het te verzilveren? Denk eraan om eerst objectief te analyseren of het concept haalbaar is. Vergeet niet om rekening te houden met de kenmerken van de bepaalde markt. Het is dus noodzakelijk om bij elk groot project eerst een marktonderzoek te doen. 

Een sterk businessplan

U weet nu dat u een product en een markt hebt. In een volgende stap stelt u een businessplan op. Daarin beschrijft u in detail het product of de dienst, de doelmarkt en de organisatie voor de lancering (technische, financiële en menselijke middelen). In een volgend artikel gaan we dieper in op dit punt …

Denk aan de financiering

U kunt putten uit verschillende financieringsbronnen om uw ondernemingsproject te verwezenlijken: eigen middelen, bankkredieten, kapitaal van externe investeerders … Doorgaans gaat de voorkeur naar een combinatie van deze verschillende middelen, omdat eigen middelen meestal niet toereikend zijn om alles te financieren.
Denk er ook aan om een financiering te voorzien van kosten tijdens de eerste jaren van uw bedrijfsexploitatie (aankoop van primaire grondstoffen, stockbeheer, bestellingen, treasury …).

Het is dus essentieel om uw financieringsbehoeften op korte, middellange en lange termijn grondig in kaart te brengen! 
Daarvoor kunt u rekenen op de expertise en het doordachte advies van onze business bankers. Ze gaan graag samen met u op zoek naar de financieringsoplossingen die het best aansluiten bij uw behoeften. 

Welke rechtsvorm?

Denk op voorhand goed na over de rechtsvorm van uw toekomstige onderneming, want die keuze kan bepalend zijn voor haar toekomst. Elke rechtsvorm heeft zijn specifieke voor- en nadelen.

De onvermijdelijke administratieve stappen …

Een onderneming oprichten brengt heel wat administratie met zich mee. Instellingen zoals de erkende ondernemingsloketten kunnen u daarbij helpen.

  • Inschrijving bij het ondernemingsloket

U dient zich eerst in te schrijven bij een erkend ondernemingsloket om een ondernemingsnummer te ontvangen. Het loket zal ook controleren of u over voldoende ondernemerskennis en professionele capaciteiten beschikt voor het beroep dat u wilt uitoefenen.

  • Het statuut van zelfstandige verkrijgen

Daarna dient u uw statuut van zelfstandige (in hoofd- of bijberoep) te melden bij het sociaal verzekeringsfonds om een btw-nummer te ontvangen. Wilt u overgaan tot de oprichting van een vennootschap, dan dient u de statuten neer te leggen bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

U bent klaar!

Proficiat! U kunt uw activiteiten starten. Met een duidelijk beeld van uw markt en uw fincanciering en nadat u alle nodige formaliteiten vervuld hebt, kunt u uw eventuele personeel en uw nodige activa bijeenbrengen.

Beheren als een goede huisvader

Uw onderneming draait goed en is in volle bloei! Beheer ze verstandig: beperk de vaste kosten, analyseer bepaalde indicatoren om de ontwikkeling van uw onderneming te kunnen meten … En vooral: pas uw strategie, producten, verwachtingen … aan indien nodig! Ook daarbij kunt u rekenen op de opvolging van onze business bankers.

Uw business banker is uw eerste aanspreekpunt en ongetwijfeld een van de belangrijkste! Hij begeleidt u bij elke fase en gebruikt zijn expertise om u te helpen de beste keuzes te maken naargelang uw persoonlijke situatie. Bovendien biedt Nagelmackers verschillende producten en diensten aan speciaal gericht op ondernemingen.

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak