Online Banking

10 april 2018

Hoe maakt u een vlotte start als ondernemer?

Marjorie Hoyaux

Teamleader Copywriting & Design

Aan ondernemersgeest geen gebrek in België … Elk jaar worden er tal van nieuwe ondernemingen uit de grond gestampt. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Hebt u ook plannen om te beginnen als ondernemer? U verhoogt uw slaagkans aanzienlijk door uw project tot in de puntjes voor te bereiden. Goed nieuws: onze business bankers staan voor u klaar om u te begeleiden doorheen alle fases. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste stappen.

Een haalbaar project?

Denkt u hét idee van de eeuw te hebben en hebt u een plan om het te verzilveren? Denk eraan om eerst objectief te analyseren of het concept haalbaar is. Vergeet niet om rekening te houden met de kenmerken van de bepaalde markt. Het is dus noodzakelijk om bij elk groot project eerst een marktonderzoek te doen. 

Een sterk businessplan

U weet nu dat u een product en een markt hebt. In een volgende stap stelt u een businessplan op. Daarin beschrijft u in detail het product of de dienst, de doelmarkt en de organisatie voor de lancering (technische, financiële en menselijke middelen). In een volgend artikel gaan we dieper in op dit punt …

Denk aan de financiering

U kunt putten uit verschillende financieringsbronnen om uw ondernemingsproject te verwezenlijken: eigen middelen, bankkredieten, kapitaal van externe investeerders … Doorgaans gaat de voorkeur naar een combinatie van deze verschillende middelen, omdat eigen middelen meestal niet toereikend zijn om alles te financieren.
Denk er ook aan om een financiering te voorzien van kosten tijdens de eerste jaren van uw bedrijfsexploitatie (aankoop van primaire grondstoffen, stockbeheer, bestellingen, treasury …).

Het is dus essentieel om uw financieringsbehoeften op korte, middellange en lange termijn grondig in kaart te brengen! 
Daarvoor kunt u rekenen op de expertise en het doordachte advies van onze business bankers. Ze gaan graag samen met u op zoek naar de financieringsoplossingen die het best aansluiten bij uw behoeften. 

Welke rechtsvorm?

Denk op voorhand goed na over de rechtsvorm van uw toekomstige onderneming, want die keuze kan bepalend zijn voor haar toekomst. Elke rechtsvorm heeft zijn specifieke voor- en nadelen.

De onvermijdelijke administratieve stappen …

Een onderneming oprichten brengt heel wat administratie met zich mee. Instellingen zoals de erkende ondernemingsloketten kunnen u daarbij helpen.

  • Inschrijving bij het ondernemingsloket

U dient zich eerst in te schrijven bij een erkend ondernemingsloket om een ondernemingsnummer te ontvangen. Het loket zal ook controleren of u over voldoende ondernemerskennis en professionele capaciteiten beschikt voor het beroep dat u wilt uitoefenen.

  • Het statuut van zelfstandige verkrijgen

Daarna dient u uw statuut van zelfstandige (in hoofd- of bijberoep) te melden bij het sociaal verzekeringsfonds om een btw-nummer te ontvangen. Wilt u overgaan tot de oprichting van een vennootschap, dan dient u de statuten neer te leggen bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

U bent klaar!

Proficiat! U kunt uw activiteiten starten. Met een duidelijk beeld van uw markt en uw fincanciering en nadat u alle nodige formaliteiten vervuld hebt, kunt u uw eventuele personeel en uw nodige activa bijeenbrengen.

Beheren als een goede huisvader

Uw onderneming draait goed en is in volle bloei! Beheer ze verstandig: beperk de vaste kosten, analyseer bepaalde indicatoren om de ontwikkeling van uw onderneming te kunnen meten … En vooral: pas uw strategie, producten, verwachtingen … aan indien nodig! Ook daarbij kunt u rekenen op de opvolging van onze business bankers.

Uw business banker is uw eerste aanspreekpunt en ongetwijfeld een van de belangrijkste! Hij begeleidt u bij elke fase en gebruikt zijn expertise om u te helpen de beste keuzes te maken naargelang uw persoonlijke situatie. Bovendien biedt Nagelmackers verschillende producten en diensten aan speciaal gericht op ondernemingen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak