Online Banking

8 juni 2017

Hoe kan ik veilig internetbankieren?

Marjorie Hoyaux

Teamleader Internal & External Communication

Nagelmackers biedt een veilige omgeving aan haar cliënten om online en mobiel te bankieren. Maar cybercriminelen proberen nog steeds om bedrijven en burgers te misleiden om gevoelige informatie te achterhalen en zo hun geld te stelen of hun identiteit te misbruiken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Fraudeurs sturen een e-mail die er heel herkenbaar uitziet met daarin een link naar een valse website. Die site lijkt op het eerste gezicht heel sterk op uw echte bankwebsite. In de mail wordt gemeld dat uw bankkaart vervangen moet worden en u wordt gevraagd uw kaart op te sturen en de pincode op een website in te geven. Oplichters vissen niet alleen naar codes en kaartnummers, maar ook naar de logingegevens van uw internetbankieren of Online Banking onder het voorwendsel dat uw kaartlezer vervangen moet worden.

Weet dat een bank nooit via e-mail een vervanging van uw bankkaart, kaartlezer, pincode of een andere persoonlijke code vraagt en evenmin zal vragen uw bankkaart op te sturen.

10 gouden tips om online oplichters te slim af te zijn:

  1. Installeer een goed antivirusprogramma op uw computer, tablet én smartphone en update het regelmatig.
  2. Voer regelmatig (beveiligings)updates uit, zowel voor het besturingssysteem als voor programma’s of apps. Zorg ervoor dat hackers geen toegang krijgen tot uw toestel of gegevens door verouderde besturingssystemen van Mac OS en Windows (zoals XP en 2000) te gebruiken. Deze zijn een extra doelwit voor cybercriminelen omdat deze versies niet meer ondersteund en bijgevolg beschermd worden.
  3. Bescherm uw wificonnectie en gebruik een paswoord om uw netwerk te beveiligen. Wees ook waakzaam als u openbare wifinetwerken gebruikt. Online betalen of wachtwoorden ingeven van belangrijke accounts zoals e-mail doet u beter niet op een onbeveiligd draadloos netwerk.
  4. Start uw Online Banking steeds op via onze website https://www.nagelmackers.be en klik op de knop ‘Online Banking’ rechts bovenaan. Op die manier weet u zeker dat u niet op een frauduleuze link klikt.
  5.  Geef nooit informatie zoals uw persoonlijke gegevens, bankgegevens of pincodes door via e-mail, telefoon of via een link in een e-mail. Geef uw pincode trouwens aan niemand. Deze is strikt persoonlijk. Een financiële instelling vraagt dit soort informatie overigens nooit op deze manier. Contacteer in geval van twijfel uw kantoor.
  6. Sluit uw Online Banking-sessie steeds af door te klikken op de knop ‘Afmelden’.
  7. Als u online betaalt via een betalingssysteem, gebruik dan een complex paswoord. Dergelijke systemen zijn immers een geliefd speelterrein voor fraudeurs. Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Gebruik voor je belangrijke accounts, zoals je e-mail of sociale media, een wacht’zin’ in plaats van een wachtwoord. Een wachtzin onthoud je beter en door de lengte is deze ook veiliger. Kies wel een zin die alleen voor jou betekenis heeft.
  8. Open geen e-mails waarvan u de afzender niet kent. Deed u dat toch, klik dan zeker niet op de linken in het bericht. Klik ook niet op de bijlagen van een verdachte e-mail. Hiermee kunt u ongewild een virus installeren op uw toestel (ransomware of phishing).
  9.  Geloof niet blindelings elke e-mail waarin persoonlijke informatie gevraagd wordt, hoe betrouwbaar en herkenbaar de mail ook lijkt. Bij twijfel, contacteer uw kantoor.

Veilig online & mobiel bankieren bij Nagelmackers


Doet u nog niet aan Online Banking? Waar wacht u op? Het is erg handig, gebruiksvriendelijk en met bovenstaande tips in het achterhoofd bovendien volkomen veilig. Ontdek de mogelijkheden van Online Banking. En dankzij Mobile Banking hebt u uw bank zelfs altijd op zak.

Aangezien alle goede dingen in drieën bestaan, betaalt u dankzij de handige Bancontact-app gemakkelijk uw vrienden terug, shopt u online of betaalt u in een winkel. En dat zonder kaartlezer.

Bron: Febelfin, Safeonweb

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak