Online Banking

2 december 2019

Een geschenk voor het leven

Marjorie Hoyaux

Teamleader Copywriting & Design

Als grootouder hebt u één doel voor ogen: het geluk van uw kleinkinderen. En dat niet alleen op korte termijn … Een bewering die ook voor u geldt?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Dan hebben we goed nieuws! U kunt namelijk bijdragen aan het geluk van uw engeltjes door hen een financieel duwtje in de rug te geven. Zo kunnen ze als volwassene een vlotte start nemen. Welke mogelijkheden hebt u?

Het traditionele spaarboekje

Wilt u geen enkel risico nemen met het geld dat u bijeenspaarde? Dan is sparen op een spaarrekening de ‘klassieke’ oplossing, maar die houdt ook enkele nadelen in. Als grootouder kunt u namelijk enkel een spaarrekening openen op naam van uw kleinkind als de wettelijke vertegenwoordigers (meestal de ouders) akkoord gaan. Een ander nadeel is bovendien dat de rendementen niet fantastisch zijn doordat de rentevoeten momenteel erg laag zijn.

Een beleggingsplan

Sparen voor een kleinkind betekent sparen op lange termijn, vaak minstens 18 jaar … Als u bereid bent om meer risico’s te nemen om een potentieel hoger rendement te behalen, dan kan het interessant zijn om in te tekenen op een beleggingsplan. Zo belegt u gespreid in de tijd in een beleggingsfonds (bijvoorbeeld via een Future Invest Plan). Dat fonds bestaat uit tal van beleggingen zoals obligaties en aandelen.

Dankzij die spreiding, en rekening houdend met uw beleggersprofiel, kunt u de risico’s eigen aan individuele obligaties en aandelen beperken.
Bij Nagelmackers is het vanaf 50 EUR per storting al mogelijk om in te tekenen op een beleggingsplan.

  • Spreid uw investering

Door regelmatig te beleggen, en dus duidelijk afgebakende risico’s te nemen voor uw kleinkinderen, haalt u voordeel uit een spreiding in de tijd. Enerzijds vermijdt u het dilemma van ‘market timing’ (waarbij u wacht op het geschikte moment om goedkope deelbewijzen te kopen om ze dan duur te verkopen); anderzijds zorgt een verre beleggingshorizon op termijn voor minder risico’s. Als u iedere maand een vast bedrag belegt in het fonds, koopt u automatisch meer en goedkope deelbewijzen bij lagere koersen.

  • Behoud de controle over uw investering

Een andere troef van beleggen in plaats van sparen voor uw kleinkinderen is dat u gemakkelijk de controle kunt behouden over het kapitaal eenmaal uw kleinkinderen meerderjarig zijn. Bij een klassieke spaarrekening kunnen ze daarentegen vrij over het spaargeld beschikken wanneer ze meerderjarig zijn.

U kiest dus of het beleggingsplan op een effectenrekening staat op uw naam of op naam van de begunstigde (uw kleinkind in dit geval):

  • Staat de effectenrekening niet op uw naam, dan beschikt de begunstigde op zijn 18de over de effecten.
  • Staat de effectenrekening op uw naam, dan hebt u de keuze: u beslist zelf voor welke beleggingsstrategie u opteert en welk tijdstip het meest geschikt is om het beleggingsplan te beëindigen en het bijeengespaarde kapitaal beschikbaar te stellen voor uw kleinkind.

U hebt verder steeds de mogelijkheid om, rekening houdend met uw beleggersprofiel, niet alleen het periodieke bedrag te wijzigen, maar ook te kiezen voor een ander (compartiment van het) fonds om in te beleggen. De kosten voor een dergelijke verandering zijn dezelfde als wanneer u eenmalig belegd had.

Wilt u uw kleinkinderen een geschenk geven voor het leven?
Hier vindt u meer informatie over ons beleggingsplan. U kunt uiteraard ook steeds een afspraak maken met uw adviseur.

Wilt u uw kleinkinderen een geschenk geven voor het leven?

Hier vindt u meer informatie over ons beleggingsplan. U kunt uiteraard ook steeds een afspraak maken met uw adviseur.

 

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven, geeft u Nagelmackers (verwerkingsverantwoordelijke) toestemming om u per e-mail gepersonaliseerde, commerciële aanbiedingen te versturen over Nagelmackers en haar producten en diensten.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak