Online Banking

23 januari 2023

Bank Nagelmackers zwengelt tweede groeimotor aan

Marjorie Hoyaux

Head of Communication, Online & Social Media

Bank Nagelmackers wil uitgroeien tot een speler met 10 miljard euro aan vermogen onder beheer.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Bron: De Tijd (19/01/2023) Pieter Suy

Bijna drie jaar nadat de Belgische bank besloten had meer te focussen op vermogende klanten, mikt ze nu ook op grote institutionele beleggers. Ze wil fors meer inkomsten puren uit bijkomende diensten voor pensioenfondsen of verzekeraars.

Nagelmackers, met meer dan 275 jaar op de teller een van de oudste financiële instellingen van het land, is vooral bekend als private bank die diensten aan vermogende klanten levert. Maar de groep beschikt ook over een divisie die eigen fondsen en bijkomende diensten aanbiedt aan institutionele partijen zoals pensioenfondsen, verzekeraars of familiale investeringsvehikels.

Die tak beheert zo’n 1 miljard euro aan tegoeden, maar Nagelmackers wil een serieuze versnelling hoger schakelen. ‘Onze vermogensbeheerspoot leidt een wat verborgen bestaan in de bank’, zeggen CEO David Yuan en commercieel directeur Yves Van Laecke. ‘We willen investeren in platformen om onze eigen fondsen aan te bieden en in extra personeel voor de verkoop. We zijn ervan overtuigd dat we dan de concurrentie kunnen aangaan met de grootbanken en spelers als Degroof Petercam en Candriam.

 

Nu de rente stijgt, willen grote beleggers horen welke alternatieven er zijn voor aandelen. Wij hebben de ervaring in huis om hen bij te staan.

Yves Van Laecke Commercieel Directeur Bank Nagelmackers

 

Bank Nagelmackers, dat wordt gecontroleerd door de Chinese verzekeraar Dajia Insurance, pakt met de groeiplannen uit op een moment dat de financiële markten stevig onder druk staan. Maar dat hoeft geen hinderpaal te zijn, zegt Van Laecke. ‘Nu de rente stijgt, willen grote beleggers weer horen welke alternatieven er zijn voor aandelen. Wij hebben voldoende ervaring in huis om hen bij te staan.

We beginnen niet vanaf nul”

Door een tweede groeimotor aan te zwengelen hoopt Bank Nagelmackers op termijn zo’n 10 miljard euro aan vermogens onder beheer te krijgen. Daarmee zou de bank tot de grotere private banken en vermogensbeheerders in ons land behoren.

Nagelmackers sloot eind vorig jaar af met 4,4 miljard euro aan vermogens onder beheer, geeft Van Laecke mee. Dat is bijna een half miljard euro minder dan een jaar eerder, maar die terugval was volgens hem grotendeels het gevolg van de malaise op de beurzen.

“We zagen een stijgende instroom van nieuwe klantentegoeden. De groei was het sterkst in ons privatebankingsegment en bij de grote vermogens. Dat type klanten is vooral op zoek naar interessante opportuniteiten om te investeren tijdens deze dip. Door de stijgende rente komen lang ondenkbaar geachte producten weer op tafel, zoals termijnrekeningen en obligatiefondsen. Ook de interesse in private equity blijft groot “.

De instroom van nieuwe tegoeden bevestigt volgens Van Laecke dat Bank Nagelmackers de juiste keuze maakte door zich niet langer toe te leggen op retailbankieren en meer te focussen op vermogende klanten.

‘De tijd dat klanten alleen bij ons konden aankloppen voor bepaalde producten is definitief voorbij. Wie bij ons komt, beseft dat hij tekent voor ons volledige dienstenpakket. Vergelijk het met naar de McDonald’s gaan: je weet op voorhand al dat je er geen spaghetti moet bestellen.’

Bron: De Tijd (19/01/2023) Pieter Suy

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak