Investeren in een studentenkot

29 Augustus 2023 -
Marjorie Hoyaux
Head of Communication, Online & Social Media
Investing in student accommodation

Uw kinderen beginnen binnenkort aan de hogeschool of universiteit en u hebt nog een som geld om te investeren? Dan is de aankoop van een studentenkot een logische overweging.

Vastgoed staat te boek als een goede investering, dus waarom niet? In dit artikel wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Voordelen:

  • De vastgoedmarkt is stabiel, nauwelijks gevoelig voor inflatie en niet gevoelig voor beursschommelingen, aangezien ze niet beursgenoteerd is.

  • Het principe om in een goed te investeren (al dan niet met een lening) in plaats van maandelijks huur te betalen. En de meerwaarde die u er op lange termijn uithaalt, in tegenstelling tot bij een huur.

  • De tarieven voor vastgoedkredieten¹ liggen momenteel laag.

  • Investeren in een studentenkamer kan een goede manier zijn om uw vastgoedportefeuille te spreiden.

Nadelen:

  • De vastgoedmarkt blijft afhankelijk van vraag en aanbod. Vroeger was er een groot aanbodtekort aan koten en studentenkamers, maar die situatie is nu veranderd (vooral in Brussel). Veel studentensteden en projectontwikkelaars hebben geïnvesteerd in de bouw van nieuwe logementen. Dat biedt u echter geen garantie op meerwaarde bij de doorverkoop van uw bezitting.

  • Als u een kot aankoopt, betaalt u kosten en belastingen (registratierechten, notariskosten, algemene kosten, taksen op de huurinkomsten bij bemeubelde kamers en roerende voorheffing) die u niet over het hoofd mag zien. Stel dus samen met uw adviseur een goed financieel plan op.

Hebt u beslist om te investeren in een kot? Hieronder nog een aantal aandachtspunten.

  • Wie huur zegt, zegt contracten, inventarislijsten enz. Vergeet niet de nodige voorafgaandelijke vergunningen aan te vragen vóór u uw goed te huur aanbiedt. Meer info.

  • Sinds enkele jaren moeten studentenkoten voldoen aan een reeks vrij strikte wettelijke voorwaarden (minimumoppervlakte, goed afgestelde gas- en elektriciteitsinstallaties enz.). Wees op de hoogte.

  • Koopt u een kot zodat uw kinderen het kunnen gebruiken tijdens hun hogere studies? Vergeet dan niet dat dat slechts tijdelijk is. Denk dus al eens na over wat u er daarna mee zult doen.

¹ Kredietgever: Bank Nagelmackers, Montoyerstraat 14, 1000 Brussel, BE0404.140.107


Gerelateerde artikels

Febelfin logo Persartikels, Persberichten en Nieuws Artikel
06 Mei 2024

Beleggingsfraude: een gezamenlijke video om de Belgische bevolking te sensibiliseren

KOTK Team Nagelmackers 2024 Persartikels, Persberichten en Nieuws Artikel
29 April 2024

Nagelmackers komt mee op tegen kanker

Yves Van Laecke - Chief Commercial Officer Persartikels, Persberichten en Nieuws Artikel
27 Maart 2024

Nagelmackers wil in 2024 oogsten