Online Banking

Hoe een bijkomend pensioenkapitaal opbouwen door minder belastingen te betalen?

Als u wilt sparen voor een mooie oude dag, waarom dan ook niet profiteren van fiscale voordelen?

Als u het bedrag van uw wettelijk pensioen kent dat u op uw pensioenleeftijd zult ontvangen, weet u het wel. Uw pensioen zal nooit voldoende zijn om uw huidige levensstijl te kunnen behouden. Actie is dus geboden. Als u wilt sparen voor een mooie oude dag, waarom dan ook niet profiteren van fiscale voordelen

Kort samengevat zijn er twee manieren die u niet alleen toelaten om een mooi bijkomend pensioenkapitaal op te bouwen, maar ook om uw belastingen te verlagen:

  • Pensioensparen
  • Langetermijnsparen

We schetsen kort de verschillen en de voordelen van elke formule.

Pensioensparen: fiscaal voordelig sparen tot op uw pensioenleeftijd

Pensioensparen kan tot uw pensionering (max. 64 jaar). Deze formule is in België een van de meest populaire vormen om een aanvullend pensioen op te bouwen. Niet het minst om fiscale redenen.

Binnen het stelsel van het pensioensparen geniet u immers een fiscaal voordeel van 30% op het door u gespaarde bedrag. In 2016 kunt u maximaal op een bedrag van 940 EUR* een belastingsvoordeel genieten, wat u een voordeel tot maximaal 282 EUR kan opleveren.

Concreet: indien u 100 EUR wilt sparen via pensioensparen, betaalt u in feite maar 70 EUR. De overige 30 EUR recupereert u namelijk het jaar erop via uw belastingen. In meer realistische cijfers geeft dat het volgende resultaat: stel dat u 30 jaar lang 940 EUR* opzij zet voor uw pensioen, dan levert u dat 30 maal een fiscaal voordeel op van 30% op 940 EUR*, hetzij een totaalvoordeel van 8.460 EUR. Veronderstel dat u het geïnvesteerde kapitaal recupereert, zijnde 30 maal 940 EUR* of 28.200 EUR (taksen en kosten inbegrepen), dan hebt u dus eigenlijk maar 19.740 EUR moeten betalen.

Er bestaan 2 mogelijkheden om aan pensioensparen te doen, dewelke perfect afgestemd kunnen worden op uw profiel.

  • Wenst u absolute veiligheid en zekerheid? Kies dan voor een pensioenspaarplan met een gewaarborgd rendement en kapitaalgarantie in een tak 21-beleggingsverzekering. In functie van de resultaten van de verzekeringsmaatschappij maakt u bovendien kans op een bijkomende winstdeelname bovenop de gegarandeerde rente.
  • Verkiest u een hoger rendement en is kapitaalgarantie voor u minder belangrijk? Dan is een pensioenspaarfonds een interessant alternatief. Dat belegt immers in de aandelen- en obligatiemarkten. Bent u voorzichtig of eerder dynamisch? U kiest het pensioenspaarfonds dat het beste bij u past. Bovendien kunt u steeds van fonds veranderen, bijvoorbeeld bij het hernemen van de financiële markten.

Een goede raad: hoe verder u nog van uw pensioenleeftijd af staat, hoe interessanter het wordt om te investeren in een dynamisch pensioenfonds. Op lange termijn bieden de beurzen immers betere rendementen.

Langetermijnsparen: fiscaal voordelig sparen tot na uw pensioenleeftijd

Ter aanvulling van uw pensioensparen kunt u ook aan langetermijnsparen doen. In deze formule kunt u in 2016 tot 2.260 EUR* sparen en tevens genieten van een belastingvoordeel tot 678 EUR. Langetermijnsparen laat u bovendien toe verder te sparen na uw pensioen. Ook dan blijft u dus een fiscaal voordeel genieten (in functie van uw beroepsinkomen). Maar let op, in de meeste gevallen kunt u niet genieten van de fiscale voordelen voor langetermijnsparen omdat uw fiscale korf al gevuld is met de intresten en kapitaalsaflossingen van uw woonkrediet die u fiscaal in mindering kunt brengen.

Zelfstandige? Dan bestaan er nog andere fiscaal voordelige formules

Als zelfstandige bedraagt uw maandelijks pensioenbedrag ongeveer de helft van dat van een loontrekkende. Het is dus erg belangrijk op tijd de nodige voorzorgen te nemen. Naast pensioen- en langetermijnsparen laten tal van andere formules u toe om uw wettelijk pensioen aan te vullen en bijkomende belastingvoordelen te genieten.

Ga voor de formule waar u zich goed bij voelt

Welke formule u kiest, hangt af van verschillende factoren. Hoelang wenst u te sparen en wanneer wilt u de vruchten plukken van uw spaarinspanning? Hoeveel risico bent u bereid te nemen? Wat is voor u fiscaal gezien de meest voordelige formule? Allemaal vragen die u best even bekijkt.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak