Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

19 december 2017

Wat zijn de vier pensioenpijlers?

Marjorie Hoyaux

Auteur

Uw wettelijke pensioen vormt de basis van de inkomsten die u ontvangt wanneer u gepensioneerd bent. Er zijn nog drie andere mogelijkheden (die we sterk aanraden) om een aanvullend pensioen bijeen te sparen. Samen vormen ze de vier pensioenpijlers.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Waarvoor staan de vier pijlers? Ontdek het!

1. De eerste pijler
Uw wettelijke pensioen

De overheid betaalt u, tijdens uw pensioen, een rustpensioen of ‘wettelijk pensioen’ uit. Het bedrag dat u ontvangt hangt af van het aantal jaren dat u gewerkt hebt, uw salaris en uw professionele statuut (zelfstandig, bediende of ambtenaar).

Het wettelijke pensioen wordt gefinancierd door verplichte werknemersbijdragen. Dit systeem staat onder druk omdat het aantal werkenden daalt, terwijl de gepensioneerden steeds talrijker worden.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine staat voor een grote uitdaging: ons pensioensysteem op een duurzame manier hervormen en de solidariteit behouden. Het centrale idee achter de hervormingen is dat werken meer pensioen moet opleveren dan niet werken. Hij pleit o.a. voor een soepelere en flexibelere arbeidsmarkt, waarbij hij graag naar een pensioensysteem met punten wil evolueren. Zo zou iedereen gedurende zijn hele loopbaan op zijn eigen ritme een pensioen kunnen opbouwen. Wordt vervolgd. Lees ook ons artikel ‘Pensioenen: wat verandert er? ’ voor meer informatie over de hervormingen.

Maar uw wettelijke pensioen zal niet volstaan om uw huidige levensstandaard te behouden. U kunt dus zelf een aanvullend pensioen opbouwen op drie manieren: dankzij de tweede, derde en vierde pijler.

2. De tweede pijler
Uw professionele inkomsten

Als werknemer kunt u via uw werkgever een aanvullend pensioen opbouwen dankzij een groepsverzekering of pensioenfonds. In de meeste gevallen betaalt u een deel van de bijdrage en uw werkgever neemt de rest op zich. De belasting op deze vorm van pensioenopbouw is mild. Als u al wilt beschikken over het kapitaal vóór u met pensioen gaat, wordt u daarentegen zwaarder belast.

En als uw werkgever geen aanvullend pensioen voorstelt, kunt u, vanaf 2018, uw werkgever zelf vragen om een deel van uw verloning te laten inhouden en storten in een aanvullend pensioenkapitaal naar uw keuze. Concrete modaliteiten zijn er nog niet, maar het is de bedoeling om aan deze stortingen dezelfde fiscale voordelen toe te kennen als aan de werknemersbijdragen in de klassieke tweede pijler.

Bent u zelfstandige, dan kunt u een aanvullend pensioen opbouwen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Als bedrijfsleider kunt u bovendien een bijkomend pensioenkapitaal opbouwen via uw vennootschap met een individuele pensioentoezegging (IPT). In beide gevallen geniet u een fiscaal voordeel.

3. De derde pijler
Met een fiscaal voordeel

Als individu kunt u een fiscaal voordelig aanvullend pensioen opbouwen dankzij uw privé-inkomsten. Dat heet pensioensparen of langetermijnsparen.

• Pensioensparen

U kunt sparen via een pensioenverzekering (individuele levensverzekering) of via een pensioenspaarfonds. U kunt tot 30% van uw gestorte bedragen terugvorderen onder de vorm van een fiscaal voordeel van maximaal 940 euro (inkomsten 2017 – aanslagjaar 2018).

• Langetermijnsparen

In een andere fiscale korf kunt u bovendien een fiscaal voordeel meepikken dankzij individueel langetermijnsparen. In diezelfde fiscale korf zit echter ook de woonbonus. Als u nog een woning afbetaalt, zal er doorgaans geen ruimte meer zijn in deze korf. Maar eens uw woonkrediet is afbetaald, kan individueel langetermijnsparen u een belastingvoordeel opleveren van maximaal 678 euro, wat overeenkomt met 30% fiscaal voordeel op maximaal 2.260 euro (inkomsten 2017 – aanslagjaar 2018).

4. De vierde pijler
Zonder fiscaal voordeel

In de vierde pijler gaat het om persoonlijke spaarinspanningen die u geen fiscaal voordeel opleveren. Denk aan een sparrekening, vastgoed, beleggen in aandelenfondsen, obligatiefondsen of gemengde fondsen.

Wilt u de voordeligste oplossing vinden voor uw pensioen? 

Neem contact op met uw adviseur. Hij zal u met plezier helpen!

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak