Online Banking

23 mei 2018

Stand van zaken op de Belgische vastgoedmarkt

Marjorie Hoyaux

Teamleader Copywriting & Design

Hebben de Belgen nog een baksteen in de maag? 
De uitdrukking ‘een baksteen in de maag hebben’ betekent absoluut eigenaar willen zijn van je eigen huis. Dat gezegde heeft zich vooral verspreid na de Eerste Wereldoorlog, het moment waarop heel wat Belgische gezinnen absoluut hun eigen stekje wilden. Maar hoe is de situatie vandaag?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Een markt in goede gezondheid …

De uitdrukking karakteriseert de Belg nog steeds … Dat bewijzen de cijfers. Uit een enquête van Immoweb bij een panel van 10.000 gebruikers blijkt dat meer dan één Belg op twee een onroerend goed heeft gekocht in de voorbije vijf jaar. 43% van de ondervraagde personen die niets hebben gekocht in de voorbije vijf jaar, plannen wel een aankoop in de komende twee jaar. En zes Belgen op tien die al sinds vijf jaar (of langer) eigenaar zijn, zijn nog op zoek naar een nieuw of bestaand pand!

… ondanks de stijgende prijzen

Uit de notarisbarometer blijkt dat er in België een recordaantal vastgoedtransacties plaatsvond in 2017.
Nochtans kostte een woonhuis gemiddeld 240.451 euro in 2017, een jaarlijkse stijging van 2,5%. Ook de gemiddelde prijs van een appartement in België is het voorbije jaar met 2,5% gestegen, tot 215.440 euro.

De laatste vijf jaar is in België is de prijs van een appartement met 7,6% gestegen, die van een woonhuis met 8,6%.

Prijsevolutie voor huizen en appartementen in de drie Belgische gewesten

  Prijs in €                            Evolutie in % t.o.v. 2016
Woonhuis in 2017      
In België 240.451 +2,5
In het Waalse Gewest 183.445 +2,7
In het Vlaamse Gewest 260.108 +2,6
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 429.689 -2,5
Appartement in 2017    
In België 215.440 +2,5
In het Waalse Gewest 172.367 +3,4
In het Vlaamse Gewest 220.268 +2,3
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 234.736 +3,2

Bron: Notarisbarometer 2017

Evolueren we naar een huurdersmarkt?

Onze markt werd altijd gedomineerd door haar vele eigenaars, maar daar lijkt nu verandering in te komen … Eén verblijf op vijf, appartement of huis, wordt vandaag niet meer verkocht om in te wonen, maar wel om te verhuren. En voor nieuwbouwprojecten ligt dat percentage nog hoger: vandaag wordt bijna de helft van die nieuwe panden gekocht door investeerders, tegenover nauwelijks 10% een tiental jaar geleden.
De Belgen zijn ervan overtuigd dat vastgoed een zekere en winstgevende investering is, des te meer wanneer de spaarrekeningen weinig opbrengen en de rentes voor hypothecaire kredieten interessant zijn …
Maar ondanks de populariteit van vastgoed, blijven veel Belgen in de ‘ideeënfase’ en vinden ze dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over de materie. 

Wilt u kopen?

Wilt u een woning kopen, voor uzelf of voor verhuur? Ontdek heel wat interessante informatie in ons Dossier Vastgoed 2018 en op onze website. U kunt uiteraard ook een afspraak maken met een van onze adviseurs. Hij helpt u graag verder.

Maak een simulatie van uw hypothecair krediet dankzij onze online tool!  
Ken je de aankoopprijs van de woning?
Ontdek het bedrag (bij benadering) dat u maandelijks zou moeten terugbetalen. 
Kent u het bedrag dat u maandelijks wilt besteden aan de afbetaling van uw woning? Ontdek hoeveel u zou kunnen lenen.

Maak een simulatie

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak