Wat is JKP? En wat betekent het voor uw hypothecair krediet?

07 Februari 2023 -
Marjorie Hoyaux
Head of Communication, Online & Social Media
Mortgage credit

Door het jaarlijks kostenpercentage of JKP kan de consument gemakkelijker en transparanter woonleningen onderling met elkaar vergelijken.

Door nieuwe Europese wetgeving zijn kredietverstrekkers verplicht om het jaarlijks kostenpercentage, of kortweg het JKP, bekend te maken. De publicatie van het JKP moet het onderling vergelijken van woonleningen makkelijker maken. Vroeger was dat soms nog moeilijk.

Totale kostenplaatje

Het JKP is een percentage dat aangeeft hoeveel uw hypothecair krediet in totaal kost op jaarbasis. Consumenten moeten immers niet alleen rekening houden met de rentevoet, maar bijvoorbeeld ook met dossierkosten, schattingskosten en kosten verbonden aan verplichte verzekeringen (o.a. schuldsaldoverzekering en brandverzekering). Ook de notariskosten zitten hier gedeeltelijk in.

ESIS

Een andere nieuwigheid binnen deze regelgeving is de ESIS. Dit is een standaarddocument dat de kredietgever u moet bezorgen als u op zoek bent naar een woonkrediet. Hierin staan de voorwaarden die voor u van toepassing zullen zijn.

Door deze twee vernieuwingen wil de wetgever meer duidelijkheid scheppen zodat de consument beter kan vergelijken. Maar ondanks deze leidraad, blijft het aangewezen om de voorwaarden van de verschillende producten goed na te gaan. Zo berekenen sommige banken in de praktijk het JKP op basis van 50% dekking door de aanverwante schuldsaldoverzekering bij overlijden van de partner, terwijl andere banken 100% dekking hanteren voor hun berekening.

Het is dus belangrijk om niet enkel te vertrouwen op het percentage. U legt alle productkenmerken best eerst naast elkaar om vervolgens een weloverwogen beslissing te nemen.


Gerelateerde artikels

Solar panels being installed on a roof Lenen Artikel
07 November 2023

Nagelmackers steunt de lancering van de website ConsumentenKredietVoorMorgen.be

Financier de aankoop van uw professionele voertuig Lenen Artikel
29 Augustus 2023

Financier de aankoop van uw professionele voertuig

What should you think about before offering your property for rent? Lenen Artikel
24 Augustus 2022

Waaraan moet u denken voor u uw pand te huur aanbiedt?