Online Banking

28 juli 2023

Overtollige cash zoekt rendement: welke opties voor uw vennootschap?

Tony Van Den Bulcke

Professional Clients Banker bij Nagelmackers

In tijden van verhoogde inflatie, lage rente op bedrijfsrekeningen en fiscale voordelen die ter discussie staan, zoeken vennootschappen naar manieren om hun ‘overtollige’ liquiditeiten nieuw leven in te blazen. Wat zijn de opties?  
  
Verschenen in De Tijd van 08 juni 2023

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Vennootschappen met een grote cashreserve kennen het probleem: geld op een bedrijfsrekening brengt al enkele jaren niets tot weinig op. Bovendien knaagt de hoge inflatie steeds meer koopkracht weg van die liquiditeiten. Als een vennootschap geen plannen heeft met dat geld, kan het opportuun zijn om er een betere bestemming voor te vinden.

Olivier'Het geld in de liquidatiereserve mag u beleggen tijdens de wachtperiode van 5 jaar, en zelfs daarna.'

OLIVIER DEBUSSCHE - Professional Clients Banker bij Nagelmackers

 

 

Lang geleden kon het een zinvolle keuze zijn om overtollige liquiditeiten meteen over te brengen naar het privévermogen om ze daar dan te beleggen, in vastgoed te investeren, te schenken of een andere bestemming te geven. Te meer omdat de roerende voorheffing laag was en de vennootschapsbelasting hoog. Met de jaren is die balans echter verschoven: de vennootschapsbelasting werd een stuk lager voor kmo’s (20-25 procent), terwijl de roerende voorheffing naar 30 procent klom.

Middelen uit uw vennootschap halen via de liquidatiereserve

In plaats van het kapitaal meteen over te brengen naar uw privévermogen, kan u het geld soms beter in de vennootschap houden en beleggen. ‘Dat biedt uitzicht op een hoger rendementspotentieel voor uw overtollige liquiditeiten. In dat kader is het opzetten van een liquidatiereserve een vaak gebruikte strategie voor wie op langere termijn middelen uit zijn of haar vennootschap wil halen. Het geld in zo’n liquidatiereserve mag u namelijk beleggen tijdens de wachtperiode van vijf jaar, en zelfs daarna’, zegt Olivier Debussche, Professional Clients Banker bij Nagelmackers.

‘Op voorwaarde dat bij het aanleggen van de liquidatiereserve 10 procent betaald wordt, kan de roerende voorheffing na 5 jaar verlaagd worden tot 5 procent of zelfs tot 0 procent in geval van liquidatie. Op die manier slaat u twee vliegen in één klap: u heeft uitzicht op een hoger rendement voor uw overtollige liquiditeiten, én u kan een fiscaal voordeel doen.’

Olivier'Goed om weten: de statuten van de vennootschap moeten in de mogelijkheid voorzien om te beleggen, zeker als u dat zeer dynamisch wenst te in te vullen.'

TONY VAN DEN BULCKE - Professional Clients Banker bij Nagelmackers

 

 

Ook als u niet aan uitbollen denkt

Beschikt uw vennootschap over een gezonde balans, zijn er liquiditeiten op overschot én kunnen die minstens vijf jaar gemist worden? Dan kan zo’n liquidatiereserve mogelijkerwijs een oplossing bieden. ‘U hoeft zo’n reserve overigens niet pas beginnen opbouwen als u aan uitbollen denkt. Ook als u nog lang niet overweegt te stoppen, kan u al een liquidatiereserve aanleggen. Na de wachtperiode van vijf jaar kan u immers verder blijven beleggen’, zegt Debussche.

De mogelijkheden voor vennootschappen om te beleggen lopen sterk gelijk met die van particulieren. Zo kan u (al dan niet met middelen uit de liquidatiereserve) in aandelen, obligaties, fondsen, gestructureerde producten of termijnrekeningen beleggen.

‘Goed om weten: de statuten van de vennootschap moeten in die mogelijkheid voorzien om te beleggen, zeker als u zeer dynamisch wenst in te vullen’, zegt Tony Van den Bulcke, Professional Clients Banker bij Nagelmackers. ‘Net als bij een particulier dient u rekening te houden met het beleggersprofiel van uw vennootschap. Denk aan de liquiditeitsbehoefte, de risicobereidheid en risicotolerantie, de vooropgestelde doelstellingen, de beleggingshorizon en de kennis en ervaring op financieel vlak.’

Of het nu om een krediet- of een beleggingsvraag gaat, bij Nagelmackers nemen we graag de tijd om naar uw noden te luisteren. Voor professionele cliënten is het 720°-principe essentieel. Dat wil zeggen dat we rekening houden met zowel de professionele als de privésituatie om u correct te adviseren en een oplossing op maat aan te bieden.

Wat met het onzekere fiscale plaatje?

Fiscaliteit mag niet dé drijfveer zijn voor uw beslissingen. De fiscale spelregels kunnen altijd veranderen. Denk recent aan de onzekerheid over DBI-fondsen. Zulke fondsen voldoen aan bepaalde voorwaarden zodat uw vennootschap van een fiscaal gunstig regime kan genieten. Maar dat fiscaal voordeel staat nu ter discussie. Ook enkele tegenstrijdige rulings over tak 6-producten zaaien momenteel verwarring.

Olivier'Diversificatie is zeer belangrijk, daarom zet Nagelmackers in op een toegangspoort tot de Aziatische groeimotoren van de wereldeconomie voor haar cliënten, zoals China.'

MOUCTAR BAH - Head Of Distribution & Client Services bij Nagelmackers

 

 

‘Net daarom is diversificatie een nagel waar we vaak op slaan bij Nagelmackers. Diversificatie betekent niet alleen uw vermogen spreiden over verschillende activaklassen of fiscaal diversifiëren, maar ook over regio’s met lage correlatie. Daarom zet Nagelmackers in op een toegangspoort tot de Aziatische groeimotoren van de wereldeconomie voor haar cliënten, zoals China’, legt Mouctar Bah uit, Head of Distribution & Client Services bij Nagelmackers. ‘Een strategie moet zinvol en verantwoord zijn, en fiscaliteit is maar een van de facetten. Risico en rendement, gemoedsrust, successieplanning. Het complete plaatje telt.’

Tijd voor een goed gesprek?

Beleggen via een vennootschap is slechts een van de pistes die u kan bewandelen. In essentie is het kwestie om te kiezen voor de oplossing(en) die bij uw vermogen, wensen en noden passen. Elke situatie is anders en vraagt om maatwerk.

Nagelmackers - een van de meest gekapitaliseerde banken in het Belgische landschap - staat voor een persoonlijke en integrale benadering van uw vermogen, en dat over de generaties heen. Of het nu om een krediet, belegging, schenking of vastgoedplannen gaat: hun experts zijn er om u te begeleiden en te adviseren.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak