Online Banking

30 augustus 2017

Investeren in een studentenkot

Marjorie Hoyaux

Teamleader Internal & External Communication

Uw kinderen beginnen binnenkort aan de hogeschool of universiteit en u hebt nog een som geld om te investeren? Dan is de aankoop van een studentenkot een logische overweging.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Vastgoed staat te boek als een goede investering, dus waarom niet? In dit artikel wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Voordelen:

  • De vastgoedmarkt is stabiel, nauwelijks gevoelig voor inflatie en niet gevoelig voor beursschommelingen, aangezien ze niet beursgenoteerd is.
  • Het principe om in een goed te investeren (al dan niet met een lening) in plaats van maandelijks huur te betalen. En de meerwaarde die u er op lange termijn uithaalt, in tegenstelling tot bij een huur.
  • De tarieven voor vastgoedkredieten¹ liggen momenteel laag. Maak hier een simulatie.
  • Investeren in een studentenkamer kan een goede manier zijn om uw vastgoedportefeuille te spreiden.

Nadelen:

  • De vastgoedmarkt blijft afhankelijk van vraag en aanbod. Vroeger was er een groot aanbodtekort aan koten en studentenkamers, maar die situatie is nu veranderd (vooral in Brussel). Veel studentensteden en projectontwikkelaars hebben geïnvesteerd in de bouw van nieuwe logementen. Dat biedt u echter geen garantie op meerwaarde bij de doorverkoop van uw bezitting.
  • Als u een kot aankoopt, betaalt u kosten en belastingen (registratierechten, notariskosten, algemene kosten, taksen op de huurinkomsten bij bemeubelde kamers en roerende voorheffing) die u niet over het hoofd mag zien. Stel dus samen met uw adviseur een goed financieel plan op.
  •  

Hebt u beslist om te investeren in een kot? Hieronder nog een aantal aandachtspunten.

  • Wie huur zegt, zegt contracten, inventarislijsten enz. Vergeet niet de nodige voorafgaandelijke vergunningen aan te vragen vóór u uw goed te huur aanbiedt. Meer info.
  • Sinds enkele jaren moeten studentenkoten voldoen aan een reeks vrij strikte wettelijke voorwaarden (minimumoppervlakte, goed afgestelde gas- en elektriciteitsinstallaties enz.). Wees op de hoogte.

Koopt u een kot zodat uw kinderen het kunnen gebruiken tijdens hun hogere studies? Vergeet dan niet dat dat slechts tijdelijk is. Denk dus al eens na over wat u er daarna mee zult doen.

¹ Kredietgever: Bank Nagelmackers, Montoyerstraat 14, 1000 Brussel, BE0404.140.107

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak