Maak een afspraak

16 april 2018

Het ABC van de kredietkaart

Marjorie Hoyaux

Teamleader Copywriting & Design

Namen als Mastercard, Visa en American Express doen ongetwijfeld een belletje rinkelen. Sinds jaar en dag domineren deze drie grote kredietkaartmerken het aanbod van banken en financiële instellingen. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Maar wat is een kredietkaart precies? Wat kun je ermee doen? En wat zijn de voor- en nadelen? 

Wat is een kredietkaart?

Het is een betaalmiddel, uitgegeven door een bank of een financiële instelling, waarmee u zo goed als overal ter wereld kunt betalen. 

Waarin verschilt ze van een debetkaart?

Het grote verschil zit hem in het moment waarop uw rekening gedebiteerd wordt. Betaalt u met een debetkaart, dan wordt uw rekening onmiddellijk gedebiteerd. Bij een kredietkaart daarentegen wordt uw rekening pas gedebiteerd na een bepaalde periode. De uitgever van de kaart schiet u dus gedurende een korte periode het geld voor. 
Zodra het bedrag gedebiteerd is, ontvangt u een overzicht met al uw uitgaven van de voorgaande maand. Alle betalingen worden in één keer geïnd, meestal via domiciliëring. 

Wat kunt u doen met een kredietkaart?

Een kredietkaart is het meest universele betaalmiddel. U kunt ermee:

• betalingen uitvoeren aan handelaars die dit betaalsysteem ondersteunen, in België en in het buitenland;

• contant geld afhalen aan automaten met hetzelfde logo als op uw kaart;

• online aankopen. Koop wel enkel op beveiligde sites en let op de gebruiksvoorwaarden. Lees er meer over op onze pagina Veiligheid op internet belangt ons allemaal aan.

De voordelen?

De voordelen zijn afhankelijk van het soort kredietkaart en instelling. We raden dus sterk aan om, voordat u uw aanvraag indient, de specifieke voorwaarden van uw kredietkaart te raadplegen, alsook de diensten en producten die eraan verbonden zijn.

• Het uitstel van betalingen is een van de grootste voordelen van de kredietkaart. U kunt vandaag dus aankopen en pas volgende maand betalen. En dat zonder kosten, op voorwaarde dat er voldoende geld op uw rekening staat op het moment van de inning.

• Bepaalde kredietkaarten gaan gepaard met reisverzekeringen.

• Bepaalde kredietkaarten gaan ook gepaard met verzekeringen tegen verlies, diefstal en annuleringen van frauduleuze online transacties.

• Bepaalde kredietkaarten voorzien een verlenging van de garanties van leveranciers/fabrikanten.

• Bepaalde kredietkaarten geven recht op verschillende promoties: kortingen, compensaties, voordelen, airmiles …

De nadelen?

• Een kredietkaart brengt kosten met zich mee, zoals een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage. Maar ze kunnen ook inbegrepen zijn in bepaalde forfaits voor zichtrekeningen. Vergeet niet u hierover te informeren! 

• Geldafhalingen zijn betalend. Voor afhalingen in België kunt u beter uw debetkaart gebruiken, want voor elke afhaling met een kredietkaart wordt een vaste kost gerekend. Moet u geld afhalen in het buitenland, vergelijk dan de kosten van afhalingen met uw kredietkaart met die van afhalingen met uw debetkaart.

• Uw geld gaat niet meteen van uw rekening, maar slechts een keer per maand. Let er dus op dat het saldo van uw rekening hoog genoeg is op het moment van de inning.

• Elke kredietkaart heeft een limiet, die kan variëren afhankelijk van het type kaart. Deze limiet kan tijdelijk of permanent worden verhoogd, afhankelijk van uw behoeften en mits toestemming van de uitgever. Uit veiligheidsoverwegingen in geval van verlies of diefstal van de kaart, raden we echter aan de limiet niet onnodig te verhogen. Bepaalde dienstverleners vragen een kredietkaart om de betaling van uw toekomstige hotelrekening of van eventuele schade aan uw huurauto te garanderen. Uw budget is dus kleiner dan u denkt. Nadat u uw hotelrekening hebt betaald of uw huurauto hebt teruggebracht, verdwijnt deze reserve en beschikt u opnieuw over uw volledige limiet, uiteraard verminderd met de kosten die u in de tussentijd al hebt gemaakt.

En vergeet niet …

• Lees aandachtig de infofiche en het reglement van uw kaarten: ze bevatten alle kosten en voorwaarden. 

• Check bij uw bank de dagelijkse en wekelijkse limieten van uw kredietkaart.

• Houd uw geheime pincode bij. Leer ze uit het hoofd en schrijf ze nooit ergens op.

• Is uw kaart verloren, gestolen of ingeslikt door een bankautomaat? Blokkeer ze onmiddellijk via Card Stop op het nummer +32 70 344 344. Meld diefstal altijd bij de politie. 

 

 

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak