Nagelmackers in het wiel voor de 1000 km voor Kom op tegen Kanker


Volgend hemelvaartweekend is het opnieuw zover. Zoals elk jaar zal een Nagelmackers-team deelnemen aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. De bank steunt dit goede doel al sinds de eerste edities, door elk jaar een fietsteam op de been te brengen en operationele ondersteuning te bieden, zoals het vullen van de enveloppen voor de deelnemers.
Dit jaar wordt heel bijzonder voor ons, want Luc Van Damme, zelfstandig agent en vast lid van ons fietsteam, zal de 1000 km helemaal solo afleggen. Zijn initiatief kan uiteraard rekenen op de steun van het team en onze trouwe teamkapitein Jelle Brusselmans, compliance manager. Uiteraard gaat er heel wat voorbereiding en organisatie vooraf om de eindmeet te bereiken. We vroegen hen waar ze al zo lang hun motivatie vandaan halen.

Luc Van Damme, zelfstandig agent bij Nagelmackers
Jullie nemen al jaren deel aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Hoe is dat begonnen?
Luc: In 2018, nadat ik vijf keer de Dodentocht in Bornem had gelopen, had ik de sportmicrobe te pakken, en vond ik mijn oude liefde voor de koersfiets terug. Ik sloot me aan bij een wielerclub en begon weer volop te fietsen. Al snel kwam de 1000 km in mijn vizier en omdat Nagelmackers met het CSR-team jaarlijks deelneemt, stelde ik me graag kandidaat om mee te rijden. Dat ben ik blijven doen sinds 2020.
Jelle: Sinds mijn start bij Nagelmackers in 2007, ben ik betrokken bij de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Eerst als vrijwilliger voor het vullen van de enveloppen en later als fietser. Geleidelijk aan nam ik de kapiteinsrol en de organisatie over. Ik heb het niet geteld, maar ik heb geloof ik toch al zo'n tien keer meegefietst.
Wat is jullie motivatie om steeds deel te nemen?
Luc: Kanker zet je wereld op zijn kop. Mijn vader overleed ongeveer 30 jaar geleden aan kanker, en sindsdien werden vele familieleden, vrienden, kennissen en cliënten met deze ziekte geconfronteerd. Ter gelegenheid van mijn 60e verjaardag besloot ik de uitdaging op eigen houtje aan te gaan. Ik raakte steeds meer geïnspireerd door de moedige sportievelingen die de lange rit solo fietsen. Het is voor mij een emotionele missie voor het goede doel, ter ere van mijn vader en iedereen die er van dichtbij of van ver mee in aanraking kwam.
Jelle: Dat begrijp ik maar al te goed. Het is een gevoel dat leeft in het ganse peloton. Zelf heb ik ook twee directe collega’s verloren aan kanker in de afgelopen jaren. Ik rijd dus altijd met hen in gedachten.
Hoe bereid je je fysiek en mentaal voor op zo'n uitdaging?
Luc: Sinds de slotdag in Mechelen vorig jaar ben ik mentaal al bezig met de voorbereiding. De winterperiode heb ik overbrugd door te spinnen en te trainen met een app. Tegenwoordig rijd ik gemiddeld drie keer per week 50 tot 70 km en minstens 1 keer per week 100 tot 120 km. Planning is key! Ik pas zelfs mijn agenda aan op de weersvoorspellingen zodat ik kan trainen.
Wordt het na vele jaren niet een beetje te veel routine?
Jelle: Integendeel, het is echt een diepgaande beleving. Duizenden fietsers voelen zich met elkaar verbonden omdat ze – rechtstreeks of onrechtstreeks – geconfronteerd werden met kanker. De saamhorigheid is een belevenis op zich. Je fietst samen in één lange colonne, gedurende het ganse traject word je aangemoedigd door supporters en fans!
Het meest emotionele moment ooit moet wel de aankomst in Aalst geweest zijn, waar we verwelkomd werden door een zeer lange erehaag aan de meet. Een echt kippenvelmoment. Wat ook leuk is, je krijgt privileges die je anders nooit zou hebben, zoals het rijden over de Temsebrug of door de “konijnenpijp” in Antwerpen.

Jelle Brusselmans, compliance manager bij Nagelmackers
Welke tips hebben jullie voor nieuwe en aspirerende teamleden om zich voor te bereiden op de 1000 km?
Luc: 125 kilometer fietsen lijkt misschien onbegonnen werk, maar met een beetje voorbereiding kan iedereen het. In de pelotons waar gemiddeld 24 km per uur wordt gefietst, kan je mits een beetje voorbereiding zeker meerijden.
Jelle: Er zijn bovendien voldoende wegkapiteins die alles in goede banen leiden en je hoeft nooit te stoppen omdat alle kruispunten vrijgemaakt worden.
Hebben jullie nog iets toe te voegen?
De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is niet zomaar een sportief evenement, het is een emotionele reis die deelnemers verbindt in hun strijd tegen een gemeenschappelijke vijand. Een manier om hun naasten te eren en anderen te inspireren. Met de juiste voorbereiding en motivatie kan iedereen een verschil maken, wie liever niet op de fiets springt, kan altijd een duit in het zakje doen om de organisatie te steunen.
Je kunt Luc volgen en steunen via @lucvdamme op instagram.
@lucvdamme op instagramGerelateerde artikels
