Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

7 februari 2018

Wat is JKP? En wat betekent het voor uw hypothecair krediet?

Door het jaarlijks kostenpercentage of JKP kan de consument gemakkelijker en transparanter woonleningen onderling met elkaar vergelijken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Door nieuwe Europese wetgeving zijn kredietverstrekkers verplicht om het jaarlijks kostenpercentage, of kortweg het JKP, bekend te maken. De publicatie van het JKP moet het onderling vergelijken van woonleningen makkelijker maken. Vroeger was dat soms nog moeilijk.

Totale kostenplaatje

Het JKP is een percentage dat aangeeft hoeveel uw hypothecair krediet in totaal kost op jaarbasis. Consumenten moeten immers niet alleen rekening houden met de rentevoet, maar bijvoorbeeld ook met dossierkosten, schattingskosten en kosten verbonden aan verplichte verzekeringen (o.a. schuldsaldoverzekering en brandverzekering). Ook de notariskosten zitten hier gedeeltelijk in.

ESIS

Een andere nieuwigheid binnen deze regelgeving is de ESIS. Dit is een standaarddocument dat de kredietgever u moet bezorgen als u op zoek bent naar een woonkrediet. Hierin staan de voorwaarden die voor u van toepassing zullen zijn.

Door deze twee vernieuwingen wil de wetgever meer duidelijkheid scheppen zodat de consument beter kan vergelijken. Maar ondanks deze leidraad, blijft het aangewezen om de voorwaarden van de verschillende producten goed na te gaan. Zo berekenen sommige banken in de praktijk het JKP op basis van 50% dekking door de aanverwante schuldsaldoverzekering bij overlijden van de partner, terwijl andere banken 100% dekking hanteren voor hun berekening.

Het is dus belangrijk om niet enkel te vertrouwen op het percentage. U legt alle productkenmerken best eerst naast elkaar om vervolgens een weloverwogen beslissing te nemen.

Simuleer uw woonkrediet

Bent u van plan een onroerend goed te kopen? Simuleer uw hypothecair woonkrediet om een idee te krijgen van uw maandelijkse aflossing en het JKP.

Maak een simulatie

*Kredietgever: Bank Nagelmackers NV, Sterrenkundelaan 23, 1210 Brussel, BE0404.140.107

Bron: FOD Economie

Blijf op de hoogte


Bekijk de privacy verklaring.

Ik ga ermee akkoord om via e-mail commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak