Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

7 februari 2018

Wat is JKP? En wat betekent het voor uw hypothecair krediet?

Door het jaarlijks kostenpercentage of JKP kan de consument gemakkelijker en transparanter woonleningen onderling met elkaar vergelijken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Door nieuwe Europese wetgeving zijn kredietverstrekkers verplicht om het jaarlijks kostenpercentage, of kortweg het JKP, bekend te maken. De publicatie van het JKP moet het onderling vergelijken van woonleningen makkelijker maken. Vroeger was dat soms nog moeilijk.

Totale kostenplaatje

Het JKP is een percentage dat aangeeft hoeveel uw hypothecair krediet in totaal kost op jaarbasis. Consumenten moeten immers niet alleen rekening houden met de rentevoet, maar bijvoorbeeld ook met dossierkosten, schattingskosten en kosten verbonden aan verplichte verzekeringen (o.a. schuldsaldoverzekering en brandverzekering). Ook de notariskosten zitten hier gedeeltelijk in.

ESIS

Een andere nieuwigheid binnen deze regelgeving is de ESIS. Dit is een standaarddocument dat de kredietgever u moet bezorgen als u op zoek bent naar een woonkrediet. Hierin staan de voorwaarden die voor u van toepassing zullen zijn.

Door deze twee vernieuwingen wil de wetgever meer duidelijkheid scheppen zodat de consument beter kan vergelijken. Maar ondanks deze leidraad, blijft het aangewezen om de voorwaarden van de verschillende producten goed na te gaan. Zo berekenen sommige banken in de praktijk het JKP op basis van 50% dekking door de aanverwante schuldsaldoverzekering bij overlijden van de partner, terwijl andere banken 100% dekking hanteren voor hun berekening.

Het is dus belangrijk om niet enkel te vertrouwen op het percentage. U legt alle productkenmerken best eerst naast elkaar om vervolgens een weloverwogen beslissing te nemen.

Simuleer uw woonkrediet

Bent u van plan een onroerend goed te kopen? Simuleer uw hypothecair woonkrediet om een idee te krijgen van uw maandelijkse aflossing en het JKP.

Maak een simulatie

*Kredietgever: Bank Nagelmackers NV, Sterrenkundelaan 23, 1210 Brussel, BE0404.140.107

Bron: FOD Economie

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak