Online Banking

28 april 2021

Discretionair beheer in crisistijden: de troeven!

Chris Keytsman

Department Head of Private Banking & Wealth Management

Beleggers kennen jammer genoeg zelden rust. Ook in 2020 was dat niet het geval, door de komst van een nieuwe ‘zwarte zwaan’ in de vorm van COVID-19. Die crisis is al meer dan een jaar nietsontziend en doet de gezondheidssector wereldwijd op zijn grondvesten daveren. De economische impact van de (gedeeltelijke) lockdowns is enorm, ook voor de financiële markten. Beleggers blijven dan ook met heel wat vragen zitten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

De belegger heeft in dergelijke moeilijke periodes nog steeds de keuze: ofwel probeert hij zelf doorheen de storm te laveren, ofwel laat hij zijn vermogen discretionair beheren door experten. We merken dat heel wat beleggers met een groter vermogen kiezen voor die tweede optie. Er zijn dan ook heel wat troeven die discretionair beheer op zulke momenten de moeite waard maken.

Waarom discretionair beheer?

Financiële markten kunnen in onzekere tijden en crisisperiodes zeer volatiel zijn. Emotie is daarbij een slechte raadgever en beleggers gooien vaak de handdoek in de ring op het ogenblik dat de markten aan de vooravond staan van een sterk herstel. De ‘rebound’ missen is dan ook veelal een aanslag op het gemiddelde groeirendement van de portefeuille.

De actieve beroepsbevolking heeft bovendien meestal weinig tijd om voldoende aandacht te besteden aan zijn beleggingsportefeuille. Zelfstandigen en bedrijfsleiders moeten zich door de huidige gezondheidscrisis nu meer dan ooit concentreren op hun eigen zaak. Discretionair beheer biedt dan een oplossing omdat relevante beleggingsbeslissingen nemen een fulltime job is.  
Ten slotte wensen een aantal mensen niet bezig te zijn met het beheer van hun vermogen omdat ze niet bepaald interesse hebben in die materie en er bijgevolg ook weinig kennis over hebben. Door het beheer van hun vermogen aan experten over te laten, hebben zij voldoende tijd om zich bezig te houden met die zaken die hen wel nauw aan het hart liggen.

Een aanpak op maat van uw vermogen

Betekent kiezen voor discretionair beheer dat u een volledige vrijgeleide geeft aan uw bank? Uiteraard niet! Het spreekt voor zich dat uw ambities, uw rendementsverwachtingen en risicotolerantie uitgebreid worden afgetoetst. Bij Nagelmackers gebruiken we PIA, onze Personal Investment Assistant, als gids zodat u met de hulp van uw private banker de meest geschikte beleggingsoplossing kunt kiezen. Geen verrassingen dus, maar de garantie dat wij elkaar goed begrepen hebben. Een belangrijk gegeven, want bij Nagelmackers streven wij een duurzame langetermijnrelatie na, over de generaties heen. U wordt periodiek op de hoogte gebracht van de evolutie van uw portefeuille, volgens een frequentie die u zelf bepaalt. Dat gebeurt via persoonlijk contact en in de huidige omstandigheden evenzeer via een videomeeting. Dankzij Online & Mobile Banking kunt u daarnaast de vinger aan de pols houden en wanneer u dat wenst uw beleggingen bekijken.

Voor wij starten met het discretionair beheer van uw vermogen, bespreken wij steeds uw vermogensplanning. De coronasituatie grijpt iedereen persoonlijk en psychologisch aan. Daardoor stellen beleggers zich ook steeds vaker de vraag welke stappen ze moeten zetten inzake vermogensplanning. De volgende generaties worden daar meer dan voorheen bij betrokken. Dat is positief voor uw gemoedsrust en de continuïteit van uw familievermogen.

Wilt u meer informatie over discretionair beheer? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Hij helpt u graag verder.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak