Hebt u een grote of kleine buffer nodig om onverwachte uitgaven op te vangen?

29 Augustus 2023 -
Marjorie Hoyaux
Head of Communication, Online & Social Media
Do you need a large or small buffer to meet unexpected expenses

Een buffer dient om onverwachte uitgaven op te vangen. Het opgebouwde spaarpotje moet ervoor zorgen dat u onverwachte kosten op korte termijn kunt betalen. Denk aan uw stookketel die het in putje winter begeeft, uw wasmachine die het plots laat afweten of iets in uw woning dat stukgaat door pech of slijtage.

Zes lonen

Of die buffer groot of klein is, is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren zoals uw gezinssituatie, de hoogte van uw inkomen, het aantal kinderen … Over het algemeen wordt een buffer tegen onverwachte uitgaven aangeraden van 6 keer het netto maandloon. Dat geldt zeker voor senioren of mensen die aankijken tegen eventuele verhoogde gezondheidskosten.

Worst case scenario

Een buffer dient om onverwachte kosten te dekken en staat dus los van de liquide reserve die u aanhoudt voor geplande toekomstige uitgaven zoals een vakantie met uw gezin, een nieuwe auto of verbouwingswerken aan uw huis.

Bent u zelfstandige?

Als zelfstandige hebt u bovenop die buffer een grotere geldreserve nodig voor specifieke noden in het kader van uw beroep, zoals het betalen van sociale bijdragen, voorafbetaling van belastingen of een tegenslag binnen de dagelijkse werking van uw zaak.

Waarom deze buffer voorzien?

Met een buffer vermijdt u dat u een lening moet aangaan of dat u bepaalde beleggingen vroegtijdig moet verkopen om onverwachte kosten te financieren en u de afgesproken beleggingstermijn niet kunt respecteren.

Het juiste evenwicht

Genoeg geld op uw spaarrekening houden als financiële reserve en financiering voor uw kortetermijnprojecten is dus altijd de beste oplossing.

Anderzijds is het, vooral met het oog op de negatieve gevolgen van de inflatie op uw spaargeld, niet noodzakelijkerwijs aangeraden om geld dat u op korte termijn niet nodig hebt, op een spaarrekening te laten staan. Afhankelijk van uw beleggersprofiel kunt u andere oplossingen overwegen om de stijgende inflatie te compenseren en hopelijk een beter rendement te behalen. Dat houdt echter ook in dat u bereid bent meer risico te nemen. Praat erover met uw adviseur.


Gerelateerde artikels

Christofer Govaerts - Chief Strategist Wereldeconomie Artikel
19 Juni 2024

Outlook 2024: halfjaarlijkse update en financiële vooruitblik

Image of stock market graphs Wereldeconomie Artikel
17 Juni 2024

Nagelmackers Invest (juni 2024)

Evy en Elisabeth Sparen & Beleggen Artikel
30 Mei 2024

Welke duurzame beleggingsstrategieën hanteert Nagelmackers?