Misverstanden over erven en schenken
Nu het jaar ten einde loopt, zetten we een aantal misverstanden op een rij over successieplanning die wij in onze gesprekken met cliënten al gehoord hebben.
Die misverstanden brengen cliënten er soms toe om geen successieplanning op te maken.
Als u een schenking wilt doen, uw huwelijkscontract wilt wijzigen, de opmaak van een testament overweegt, een beding van aanwas wilt sluiten, een maatschap wilt oprichten of een andere juridische transactie wilt verrichten, bespreekt u dat best eerst met een expert zodat u correcte juridische en fiscale informatie krijgt.
Hieronder leest u enkele misverstanden over schenken:
- “Gegeven is gegeven”. Als ik schenk aan mijn kinderen, dan ben ik dat vermogen definitief kwijt.
- Als ik schenk aan één van mijn kinderen, moet ik hetzelfde geven aan mijn andere kinderen.
- Als ik een bankgift wil doen, moet ik een afspraak maken bij de notaris.
- Als ik een bankgift doe, moet ik nog drie (of vijf jaar) in leven blijven.
- Als ik een overschrijving doe naar mijn kind, dan volstaat dat toch om van een schenking te kunnen spreken.
Over erven horen we vaak deze misverstanden:
- Waarom zou ik met erven en successieplanning bezig moeten zijn? Dat is toch vooral voor mensen met veel geld!
- Successieplanning gaat over het wegschenken van mijn vermogen.
- Waarom zou ik een zorgvolmacht opmaken? Ik beslis toch zelf wat er met mijn vermogen moet gebeuren en hoe het beheerd wordt.
- Ik ben gehuwd. Bij mijn overlijden kan mijn partner toch in onze woning blijven wonen en ze eventueel verkopen mocht hij/zij dat willen?
- Ik ben gehuwd met een huwelijkscontract onder een zuivere scheiding van goederen. Bij mijn overlijden gaat mijn vermogen toch naar de kinderen en niet naar mijn partner?
In dit artikel kunnen we uiteraard niet al deze vragen beantwoorden, maar we geven u alvast mee dat deze stellingen grotendeels onjuist zijn.
Wilt u meer informatie over een schenking, een testament, de zorgvolmacht of het erfrecht? Neem dan contact op met ons of raadpleeg de onze dossiers.
Hou onze website zeker in het oog, want in de loop van 2023 komen we terug op deze misverstanden en geven we concrete antwoorden mee.
Onze estate planners bespraken de misverstanden over erven en schenken ook in een artikel dat verscheen in De Tijd dat u hier kunt (her)lezen.