Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

30 augustus 2017

Hoeveel kost studeren aan de universiteit?

Uw kind begint aan de universiteit! U bent vast gelukkig en trots, maar u weet ook dat een academiejaar heel wat kosten met zich meebrengt. Welke precies? Wij helpen u de balans op te maken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

De kosten zijn uiteraard niet voor iedereen dezelfde. Ze kunnen sterk variëren, naargelang de studiekeuze, de huisvesting en het transport. Het bewijs: voor een academiejaar
houdt u best rekening met gemiddeld 5.000 à 11.000 euro. De kosten kunnen voor de ene student dus tweemaal zo hoog oplopen als voor de andere.

Het is hoe dan ook goed om te weten dat de totale kosten niet gelijk gespreid worden over het hele jaar. Het inschrijvingsgeld, de syllabi en ander didactisch materiaal moeten bijvoorbeeld al betaald worden in september. U legt dus best voldoende reserve aan voor het begin van het academiejaar.

Een idee van het budget …

Hierboven de geschatte kosten¹ voor de verschillende uitgavenposten.

Huisvesting en transport maken het verschil

De tabel leert ons dat eventuele huisvesting (kot, studio, samenhuizen etc.) het budget aanzienlijk verhoogt. Bovendien trekt u voor kotstudenten best in september al een bedrag uit om de eerste maand huur, de waarborg en de eerste verblijfkosten te betalen.

Het type transport heeft ook een grote impact. Het spreekt voor zich dat een abonnement voor het openbaar vervoer minder kost dan een wagen, die natuurlijk meer kost dan de aankoopprijs alleen. Denk maar aan brandstof, verzekeringen, taksen, onderhoud …

De kostenlijst is ellenlang. Als de student slechts een paar keer per maand een auto nodig heeft (bijvoorbeeld tijdens een stage), bestaan er betaalbaardere alternatieven, zoals carpooling of carsharing.

Deze budgetten zijn dus slechts een indicatie en hangen af van meerdere factoren. Sommige studies brengen specifieke kosten met zich mee (labomateriaal, verplaatsingen, bezoeken …). Om een exacter idee te krijgen over uw situatie, informeert u best bij de universiteit waar uw kind zich zal inschrijven. Of beter nog, u kunt ook informeren bij een student die dezelfde studierichting heeft gevolgd.

En vergeet niet dat u in sommige gevallen aanspraak kunt maken op een studiebeurs. Informeer ernaar of raadpleeg de voorwaarden hier!

¹ Cijfers gebaseerd op van Universiteit van Luik en een artikel van L'Echo.
 

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak