Online Banking

30 maart 2022

Wat staat ons in 2022 op fiscaal vlak te wachten?

Wat kunnen we in 2022 op fiscaal vlak verwachten? Welke maatregelen kunnen een impact hebben op uw bankproducten?
Behalve de invoering van een nieuwe taks op effectenrekeningen vorig jaar, zouden er dit jaar geen grote hervormingen komen op het vlak van uw beleggingen. Toch sommen we hieronder een aantal fiscale maatregelen op met een impact op uw beleggingen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Invoering in februari 2021 van een nieuwe jaarlijkse taks op effectenrekeningen

Ter herinnering: deze nieuwe taks is van toepassing op effectenrekeningen waarvan de gemiddelde waarde de drempel van 1 miljoen euro overschrijdt tijdens een bepaalde referentieperiode. De eerste referentieperiode eindigde op 30 september 2021; een nieuwe referentieperiode is gestart op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022.

Raadpleeg voor meer informatie ons artikel.

Indexatie van fiscale voordelen en korven wordt bevroren

Er komt geen verhoging van het fiscale voordeel voor pensioensparen, fiscaal langetermijnsparen, de vrijgestelde schijf op een gereglementeerde spaarrekening, voordelen met betrekking tot hypothecaire kredieten, de vrijgestelde schijf van dividenden op individuele aandelen …

De fiscale voordelen blijven wel bestaan, maar de maximumbedragen worden niet geïndexeerd. Concreet zijn de bedragen dus dezelfde als vorig jaar.

Uitbreiding communicatie naar Centraal Aanspreekpunt (CAP) bij de NBB

Sinds 1 januari 2022 moeten banken meer informatie doorgeven aan het CAP. De communicatie wordt frequenter en uitgebreider: ook het saldo op de rekeningen moet nu worden meegedeeld. Voor 2020 en 2021 gebeurde die communicatie (saldo van de rekeningen en geglobaliseerde saldo’s van de financiële contracten) eind januari 2022. Ter herinnering: de toegang tot het CAP bij de NBB is strikt bij wet geregeld.

Einde van de permanente fiscale (en sociale) regularisatie

Vanaf 1 januari 2024 zal dit niet langer mogelijk zijn.

Bedrijfsleider?

In dit artikel vindt u heel wat informatie over onder meer de fiscale drempels en barema’s voor uw aangifte in de vennootschapsbelasting en de tarieven voor de voorafbetalingen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak