Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

18 december 2018

Voeg een streepje zon toe aan uw leven met een woning in het buitenland

Marjorie Hoyaux

Auteur

Een villa in het zuiden van Frankrijk, een chalet in de Zwitserse bergen, vastgoed aan de Spaanse costa’s … Een tweede verblijf bezitten in het buitenland, is een droom die veel Belgen verleidt. Zeker wanneer u op een bepaalde leeftijd komt, wenst u tijdens de koudste periode van het jaar misschien te overwinteren in zonniger oorden. Maar hoe begint u daar precies aan? En met welke (vooral financiële) aspecten moet u rekening houden?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

  • Verken de omgeving

Denk goed na over waar u precies een buitenverblijf wilt kopen. Niet alleen het land is daarbij belangrijk, maar ook de regio waar u zich wilt vestigen. Ga na of er in het laagseizoen ook iets te beleven valt in de buurt en of de (vlieg)verbinding ook in die periode behouden blijft. Zorg dus dat u zich op voorhand ter plaatse voldoende informeert en baseer u niet enkel op wat u online leest. De toplanden die de Belgen verkiezen voor hun buitenverblijf zijn niet geheel onverwacht de Zuid-Europese landen Spanje, Italië en Portugal en onze buurlanden Frankrijk en Nederland.

  • Maak het kostenplaatje op

De aankoopprijs van het goed is uiteraard de eerste kost waar u mee geconfronteerd wordt bij de aankoop van een tweede verblijf.

Hebt u een hypothecair krediet nodig om uw aankoop te financieren? Maak een afspraak met een van onze adviseurs of kom langs in een van onze kantoren.

Vervolgens moet u ook de inrichtings- en onderhoudskosten van het verblijf in acht nemen. Denk daarbij aan de aankoop van meubelen voor binnen- en buitenshuis, maar ook aan de recurrente kosten voor het onderhoud van uw goed, een tuin, zwembad … En vergeet niet dat de vaste kosten voor water, elektriciteit, gas en internet ook doorlopen wanneer u niet ter plaatse bent.

De kosten van uw optrekje kunt u compenseren door het goed te verhuren wanneer u in België verblijft. Kies in dat geval voor een lokaal vastgoedkantoor of een makelaar ter plaatse om u bij te staan bij de praktische modaliteiten.

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Voor een residentie in het buitenland betaalt u in dat land zelf lokale taksen en vastgoedbelastingen. In bepaalde gevallen is ook een niet-inwoners- en vermogensbelasting verschuldigd. De registratierechten voor een woning liggen in veel Europese landen wel lager dan de 10% die in Vlaanderen gelden voor tweede woningen en de 12,50% in Wallonië en Brussel.

Vergeet ook niet dat u uw buitenlands verblijf moet aangeven op uw Belgische belastingbrief! Als u het pand verhuurt, geeft u de reële huurinkomsten op in uw belastingaangifte.

Daar mag u wel de buitenlandse belasting van aftrekken die u hebt betaald voor het specifieke vastgoed. Verhuurt u het goed niet, dan dient u de ‘brutohuurwaarde’ op te geven, namelijk de gemiddelde huurinkomsten die u zou ontvangen in geval van verhuring.

Denk al aan uw successie

Houd bij de aankoop van een stulpje in het buitenland meteen rekening met de gevolgen in geval van overlijden. Als u als Belg in België gedomicilieerd blijft, worden voor de Belgische erfbelastingen ook uw buitenlandse goederen in acht genomen. Er moeten dus successierechten betaald worden op uw volledige vermogen indien u komt te overlijden. 

Daarnaast innen veel landen ook erfbelastingen op het onroerend goed van niet-inwoners in geval van overlijden. Informeer u op voorhand dus goed over de erfbelastingen die uw erfgenamen verschuldigd zijn en houd rekening met de Belgische en buitenlandse fiscale regels!

U kunt daarom overwegen om uw tweede verblijf te schenken aan uw kinderen, maar om het vruchtgebruik op het goed te behouden. Het pand is dan in handen van uw kinderen, maar u kunt het tijdens uw leven blijven bewonen en de huurinkomsten ervan ontvangen.

In dat geval bent u schenkbelastingen verschuldigd in het land waar uw goed ligt.

Hebt u een buitenlands droomgoed op het oog, maar hebt u nog vragen? Aarzel niet om een afspraak te maken met een van onze adviseurs.

 

 

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak