Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

9 augustus 2018

Vlaanderen verlaagt registratierechten naar 7%

Pieter Haine

Estate Planner

Verminderd tarief voor aankoop van enige gezinswoning in het Vlaamse Gewest

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wie sinds 1 juni in het Vlaamse Gewest zijn enige gezinswoning aankoopt, betaalt slechts 7% registratierechten als hij voldoet aan bepaalde voorwaarden.
Vlabel (de Vlaamse Belastingsdienst) gaf al aan dat de datum waarop ‘het compromis’ werd ondertekend, doorslaggevend is. De datum van de notariële akte speelt dus geen rol. Het verkooprecht van 10% blijft het algemene tarief en zal bijvoorbeeld nog steeds van toepassing zijn bij de aankoop van een tweede woning of bij aankoop door een rechtspersoon.

Voorwaarden verminderd tarief

Wie het gunsttarief van 7% wilt genieten voor de enige woning, moet voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De aankoop moet gebeuren door een natuurlijke persoon.
  • Het betreft de enige gezinswoning.

- Dit is het onroerend goed dat hoofdzakelijk dient of zal dienen voor de huisvesting van één gezin of een persoon. Het verlaagde tarief is dus niet van toepassing op bouwgronden. 
- Daarnaast mag de koper nog niet voor de geheelheid eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Gebeurt de aankoop door verschillende kopers, dan mogen ze niet samen voor de geheelheid volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond.

  • Aankoop van de hele volle eigendom. Enkel de aankoop van het vruchtgebruik of de naakte eigendom volstaat niet.
  • De koper moet zijn inschrijving in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister nemen op het adres van de aangekochte woning binnen twee jaar na datum van de authentieke aankoopakte. 

Kan de koper het tarief van 7% genieten als hij op het ogenblik van de ondertekening van de compromis nog eigenaar is van een andere woning of bouwgrond?

Ja, als de koper zich in de notariële aankoopakte ertoe verbindt om zijn huidige onroerend goed uiterlijk binnen een jaar na het verlijden van de akte volledig en ten bezwarende titel te vervreemden en hij aantoont dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen die vervreemding en de verkrijging van de nieuwe woning.

Afschaffing klein beschrijf

Het klein beschrijf gebaseerd op het kadastraal inkomen verdwijnt. Ter compensatie kan een extra rechtenvermindering van 5.600 euro worden toegekend als de belastbare grondslag voor de registratiebelasting maximaal 200.000 euro bedraagt. Voor woningen in de kernsteden* of de Vlaamse Rand  mag dat maximaal 220.000 euro zijn. De belastbare grondslag wordt beoordeeld op de totale verkrijging, d.w.z. door alle verkrijgers samen.

*Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde.

Extra voordeel voor energetische renovaties

Sinds 1 juni kunnen de registratierechten zelfs tot 6% (i.p.v. 7%) verlaagd worden, als de koper zich ertoe verbindt om de aangekochte woning binnen vijf jaar ingrijpend energetisch te renoveren. Deze kopers kunnen bovendien, ter compensatie van de afschaffing van het verlaagde tarief, recht hebben op een extra vermindering van 4.800 euro.

Uw notaris is het ideale aanspreekpunt voor deze materie en complexere situaties.

Blijf op de hoogte


Bekijk de privacy verklaring.

Ik ga ermee akkoord om via e-mail commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak