Update Oekraïne en financiële markten
Op 24 februari brak het conflict in Oekraïne uit, een gebeurtenis waar de financiële markten aanvankelijk heel volatiel op reageerden. Maar 1 maand na de feiten kunnen we toch een aantal merkwaardige vaststellingen doen.
Wat is de impact op de beurs van deze oorlog?
Oorlog is cynisch genoeg vaak een instapmoment geweest voor beleggers. Indien die van korte duur is en de uitkomst op voorhand vaststaat, gold dat vanuit historisch perspectief meer dan ooit. Vandaag is het echter anders. De uitkomst van het conflict is nog onbekend, maar de beurzen wereldwijd hebben toch enigszins analoog met het verleden gereageerd. De markten worden vandaag bovendien eerder door andere factoren bewogen dan door wapengekletter. De beurzen staan al sinds begin 2022 in het rood, maar de periode van 24 februari tot op heden is niet verschillend voor Europa, terwijl de VS hoger staat dan het niveau op 23 februari. Dat betekent dat andere factoren hebben meegespeeld die het rendement sinds jaaraanvang verklaren.
Evolutie Amerikaanse en Europese brede beurs (2022)
En hoe evolueert de rente?
Hier zien we een duidelijker antwoord, zowel sinds jaaraanvang als tijdens de periode 24 februari tot op heden:
Evolutie langetermijnrente in de VS en Duitsland (2022)
Welke conclusies kunnen we voorlopig trekken?
-
De markten worden vandaag niet gedreven door ‘veilige havens’ (langetermijnrente) aangezien die sinds jaaraanvang reeds onder vuur liggen (anticipatie op acties van de centrale banken om de inflatie te counteren, voornamelijk US gedreven). In de afgelopen maand van het huidige oorlogsconflict bereikte de Amerikaanse 10-jaarsrente tijdelijk 1,70%. Vandaag, tijdens even onzekere oorlogsomstandigheden, staan de VS 50 basispunten hoger. Een analoge redenering gaat in zekere mate op voor de ECB. Begin maart zijn we heel even op -0,10% rendement beland en ondertussen staat het niveau van de 10-jaarsrente op 0,50%. Het beurs- en rentedebat wordt sinds jaaraanvang dus duidelijk door andere factoren bepaald (Amerikaanse economie op volle toeren).
- Het is tevens duidelijk dat de markten nog steeds beïnvloed worden door de oorlog, maar dat ze zich deels focussen op één aspect en deels geen oog meer hebben voor het conflict.
Marktfocus
Inflatie en centrale banken, flessenhalzen en grondstoffenprijzen (energie maar ook algemeen). De oorlog in Oekraïne heeft die aspecten enkel versterkt en verlengd. Dat maakt de taak voor centrale banken en hun inflatiebestrijding er niet makkelijker op. De FED heeft aangetoond dat ze bereid is om actie te ondernemen, terwijl Europa daar nog weigerachtig tegenover staat. De druk op de ketel van mevrouw Lagarde neemt echter toe, zoveel is duidelijk.
Marktonderschatting
De mogelijke effecten van het Russisch-Oekraïens conflict op de globale conjunctuurcyclus zijn reeds min of meer gekend en zullen leiden tot neerwaartse groeiherzieningen. Dat wordt zonder meer bevestigd door het IMF en de Wereldbank in hun lente-outlook van april. Europa is daar relatief gezien het meest kwetsbaar. Maar op basis van wat we nu weten, zou het zelfs in het worstcasescenario nog aanvaardbaar zijn voor Europa (4% groei herleid tot 2,5%). De vraag die zich nu stelt is of dat scenario nog realistisch blijft. Prognoses geven weer dat de inflatiecijfers voor Europa op korte termijn niet fraai zijn en zetten de inschattingsfout van de ECB in de verf (7% piek juni, afkalvend naar 3% à 4% tegen het eindejaar, ver van de 2% middellangetermijndoelstelling). Dosering vanuit VS en Europese monetaire hoek is nu dus cruciaal.
U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.
Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.