Online Banking

6 december 2023

Outlook 2024: macro-economie

Christofer Govaerts

Chief Strategist

Het economische plaatje was post-COVID niet eenvoudig: sommigen deden het goed (VS), anderen kwamen onderweg wat obstakels tegen ...

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Outlook 2024

Naast deze vooruitblik op 'Macro-economie' voor 2024, hebben we tevens een Outlook opgesteld voor 'Aandelen' en een voor 'Obligaties'. Voor uw leesgemak hebben we de drie onderwerpen gebundeld in een fraaie opmaak (pdf). Veel leesplezier.

 

Het economische plaatje was post-COVID niet eenvoudig: sommigen deden het goed (VS), anderen kwamen onderweg wat obstakels tegen (EU en China), zowel op het gebied van groei als inflatie. Wat de inflatie en de inperking ervan betreft, werd een lange weg afgelegd. Maar in welke mate is de globale conjunctuur voorbereid voor 2024 (en daarna)? En in welke mate moeten we onze beleggingsproblematiek daarop voorbereiden?

Naar volgend jaar toe zijn we eerder gematigd optimistisch. De mondiale groeiverwachtingen zijn dan ook gematigd, maar verre van desastreus. De inflatieverwachtingen zijn echter eerder gematigd, wat dan weer opportuniteiten biedt. We verwachten dat de rente in de ontwikkelde wereld zijn piek bereikt heeft en dat het nu wachten is tot de monetaire beleidsmakers wereldwijd het licht op groen zetten voor renteverlagingen. De vraag is wanneer en in welk momentum ze zullen plaatsvinden. We gaan ervan uit dat de VS de richting geeft, en dus een zachte landing, en dat Europa haar wagonnetje zal aanpikken. Een positieve uitschieter zou zijn dat de tijdslijn vervroegd zou worden naar de lente van 2024.

In het licht van de piekrente en dalende inflatiecijfers, een zachte landing voor de VS en een gematigde conjunctuurheropleving in Europa, is het aangewezen om volop in de klassieke beleggingsactiva geïnvesteerd te zijn en blijven, zeker met het oog op de middellange termijn. Voor het eerst sinds lange tijd bieden nu ook vastrentende activa trouwens opportuniteiten op de middellange termijn.

We zijn niet blind voor obstakels op korte termijn zoals de geopolitieke agenda, inclusief opkomende markten. Die obstakels zijn onvoorspelbaar en zeker op korte termijn blijft het gissen naar hun intensiteit en volatiliteit. In die zin verschillen onze voorkeuren ook wat regionale allocaties betreft voor aandelen en obligaties. Maar voor de middellange termijn blijft de kern van de boodschap overeind, met hier en daar mogelijke wijzigingen afhankelijk van de marktevoluties. Kortom, de zogenaamd ‘saaie’ gebalanceerde portefeuille zal zeker zijn mannetje staan. Dat houdt in dat alle klassieke beleggingsactiva voor het eerst sinds lange tijd hun plaats verdienen in het beleggingsuniversum van Nagelmackers.

 

In onze rubriek ‘Actueel’ op onze website vindt u steeds onze laatste economische en financiële updates. U kunt zich ook abonneren op onze newsletter voor meer nieuws.

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak