Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

29 augustus 2018

Onze beleggingsfilosofie? 'Value investing'!

Emmanuel Devilez

Teamleader Investment Research Center - Product Management

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat 'value investing' zijn sporen in het verleden reeds verdiend heeft door zowel zijn weerstand tijdens de beurscrash, als door zijn resultaten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

'Value investing' is vandaag nog steeds een betrouwbare en rendabele langetermijnaanpak voor investeerders die op een pragmatische en doordachte manier op zoek zijn naar een aantrekkelijk rendement.

Grafiek: Value premium over 10 year rolling periods 1974 – 2017(MSCI World index).

Wat is 'value investing'?

Bij 'value investing' worden de aandelen van een portefeuille gekozen en beheerd door bedrijven te zoeken die een te lage beursnotering krijgen (value-bedrijven). De beheerder richt zich bij waardebeleggen dus op bedrijven die volgens hem ondergewaardeerd zijn op basis van verschillende waarderingscriteria. Zo bekijkt hij onder meer de koers/winstverhouding (Price Earnings Ratio), het verband tussen de aandelenkoers en zijn omzet of het dividendrendement (dividend t.o.v. de koers).

'Value investing' anticipeert op de herwaardering van een aandelenkoers tot zijn juiste waarde. Door deze beleggingsstrategie te hanteren, willen beleggers op een zo rationeel mogelijke manier winsten boeken op lange termijn.

Dat die effecten ook minder volatiel zijn, is bovendien een pluspunt van deze benadering.

Een beleggingsstrategie op lange termijn

Wanneer groeiaandelen gunstig geprezen worden op de markt, zullen veel beleggers aangetrokken worden door de uitzonderlijke rendementen van de growth-aandelen en hun value-aandelen verkopen.

Een value-belegger zal echter afwijken van de referentie-index omdat hij op zoek is naar kwaliteitsvolle bedrijven die laag gewaardeerd worden op de markt. Hij vermijdt daarbij te dure (index)aandelen.
Gevolg: een value-beheerder zal soms onderpresteren t.o.v. een neutrale referentie-index op het vlak van stijl.

In de tabel hieronder wordt de kans op overprestaties berekend voor de value-beleggingsfilosofie op korte en lange termijn:


De gegevens zijn afkomstig van de MSCI Daily TR Gross Value World Index en de MSCI Daily TR Gross Growth Index (31/12/1974 - 31/12/2017), uitgedrukt in USD.

De toegevoegde waarden van de periodes van 1, 5, 10 en 20 jaar worden voor value-beleggingen berekend. Ze weerspiegelen duidelijk de kans om winst te boeken met waardebeleggingen. De gemiddelde waardepremie voor de volledige periode bedraagt 1,9% per jaar.

Zoals de tabel hierboven aantoont, is tijd de grote bondgenoot van waardebeleggers. De value-stijl heeft voor de geanalyseerde periode in 65% van de gevallen overgepresteerd op iedere periode van één jaar, in 82% van de gevallen op iedere periode van tien jaar en in 100% van de gevallen op iedere periode van twintig jaar.

 

Blijf op de hoogte


Bekijk de privacy verklaring.

Ik ga ermee akkoord om via e-mail commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak