Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

14 augustus 2018

Noteren Amerikaanse aandelen niet te duur?

Christofer Govaerts

Chief Strategist

Sinds 2009 stijgen aandelen haast onafgebroken. De Amerikaanse beurs was de beste om in te beleggen. De S&P 500-index, dé beursbarometer bij uitstek, steeg met een goede 360% (USD) sinds maart 2009. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Maar noteren deze aandelen ondertussen niet te duur? Nobelprijswinnaar Robert Shiller ontwikkelde de Shiller CAPE, een koers-winstfactor die wordt aangepast aan de economische omstandigheden (conjunctuurcyclus) en waarbij de winsten van bedrijven worden aangepast aan de inflatie. De ‘CAPE’-index deelt de huidige koersen door de winsten van de voorbije 10 jaar, aangepast aan de inflatie.

Met een niveau van 32 op 30 juni 2018 noteert de beurs prijzig. Sinds 1881 noteerde de beurs slechts in 3% van de maandelijkse waarnemingen duurder. We onderzochten in welke mate de waardering een invloed had op de behaalde rendementen. Onderstaande tabel toont de behaalde rendementen (op 1, 3, 5, en 10 jaar) na extreem lage en hoge CAPE’s. 

We zien in bovenstaande tabel inderdaad dat een goedkope beurs (lage CAPE) gevolgd werd door goede langetermijnrendementen en een hoge CAPE door lage (of negatieve) langetermijnrendementen. 

Bovenstaande grafiek geeft op basis van alle CAPE’s (x-as) de rendementen voor de komende vijf jaar weer (periode 1881 – 2012). De grafiek laat zien dat de behaalde rendementen over het algemeen hoger waren bij een lage CAPE en lager bij een hoge CAPE. Bij een CAPE van 32 was er in het verleden nauwelijks een positief rendement op vijf jaar. Hoewel dit cijfers uit het verleden zijn en geen garantie bieden voor de toekomst, geven ze toch een indicatie over de beperkte kansen op een goed rendement op vijf jaar bij een dergelijke hoge CAPE.

FANG versus rest

De waardering wordt wel sterk opgedreven door de FANG-aandelen: Facebook, Amazon, Netflix en Google. Netflix is het meest hallucinant. Het bedrijf noteert aan een koerswinst van 262 (!), heeft een zeer hoge schuldgraad (180% van het kapitaal) en het aandeel steeg met 61% per jaar (USD) over de laatste vijf jaar. Het doet denken aan de internetaandelen eind jaren negentig, die peperduur noteerden voor de aandelenbubbel in groeiaandelen in maart 2000 uiteenspatte. Deze waarden maken door de grote stijging ook een veel groter deel van de index uit, waardoor ze dus ook meer gekocht worden door passieve indexfondsen en trackers.

“If something can’t continue forever, it will stop one day“, Warrren Buffett.

Ooit zullen beleggers weer focussen op de fundamenten van een bedrijf in plaats van de zuivere koerswinst. Een actieve aandelenselectie wordt in de toekomst steeds belangrijker om het neerwaartse risico van een portefeuille in te dekken. Zoals waardeaandelen sterk presteerden in de naperiode van de internetbubbel, zullen deze aandelen waarschijnlijk sterk presteren de komende jaren. Veel beleggers vergeten echter de beurswijsheid dat geld beheren niet gaat om streven naar een maximaal rendement, maar wel om het risico op verlies indekken. We lezen weer vaak: “This time is different”. It probably isn’t…

 

Blijf op de hoogte


Bekijk de privacy verklaring.

Ik ga ermee akkoord om via e-mail commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak