Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

6 juli 2018

Nieuwe verplichtingen voor burgerlijke maatschappen

Pieter Haine

Estate Planner

U hebt er waarschijnlijk al over gehoord: op 1 september wordt het nieuwe erfrecht van kracht. Maar dat wordt niet de enige verandering. Ook het ondernemings- en het huwelijksvermogensrecht worden hervormd. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

De hervorming van het ondernemingsrecht zal vanaf 1 november belangrijke gevolgen hebben voor de burgerlijke maatschap. Die zal voortaan ook als een onderneming worden beschouwd. Daardoor worden veel regels van het ondernemingsrecht van toepassing op de maatschap.

Verplichte inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen

Vanaf 1 november  2018 moet elke nieuwe burgerlijke maatschap zich vóór de start van haar activiteiten aanmelden bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
Voor bestaande burgerlijke maatschappen is een overgangsperiode van zes maanden voorzien. Zij moeten dus vóór 1 mei 2019 bij de KBO worden geregistreerd.

Boekhoudkundige verplichtingen

De burgerlijke maatschap wordt onderworpen aan de boekhoudwetgeving. In bijna alle gevallen zal dat een vereenvoudigde boekhouding zijn. Deze boekhouding bestaat uit een aankoopboek, een verkoopboek, een financieel dagboek en een inventarisboek.

De banksector onderzoekt momenteel of de rapporten vermogensbeheer in combinatie met de rekeninguittreksels zouden volstaan om aan deze verplichtingen te voldoen.

Daarnaast moeten burgerlijke maatschappen vanaf 1 november 2018 een jaarrekening opmaken. Voor bestaande maatschappen moet dat voor het eerst gebeuren voor het boekjaar 2020.
Vandaag is het nog wachten op een koninklijk besluit en rijzen er tal van vragen omtrent een aantal bepalingen en verplichtingen.
Zodra we hierover meer informatie hebben, brengen we u op de hoogte.

Hebt u vragen? Ga naar onze website nagelmackers.be, maak een afspraak of stel uw vragen rechtstreeks aan een van onze estate planners.

Blijf op de hoogte


Bekijk de privacy verklaring.

Ik ga ermee akkoord om via e-mail commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak