Wat zijn de vier pensioenpijlers?

19 December 2022 -
Marjorie Hoyaux
Head of Communication, Online & Social Media
What are the four pension pillars

Uw wettelijke pensioen vormt de basis van de inkomsten die u ontvangt wanneer u gepensioneerd bent. Er zijn nog drie andere mogelijkheden (die we sterk aanraden) om een aanvullend pensioen bijeen te sparen. Samen vormen ze de vier pensioenpijlers.


Waarvoor staan de vier pijlers? Ontdek het!

1. De eerste pijler: Uw wettelijke pensioen

De overheid betaalt u, tijdens uw pensioen, een rustpensioen of ‘wettelijk pensioen’ uit. Het bedrag dat u ontvangt hangt af van het aantal jaren dat u gewerkt hebt, uw salaris en uw professionele statuut (zelfstandig, bediende of ambtenaar).

Het wettelijke pensioen wordt gefinancierd door verplichte werknemersbijdragen. Dit systeem staat onder druk omdat het aantal werkenden daalt, terwijl de gepensioneerden steeds talrijker worden.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine staat voor een grote uitdaging: ons pensioensysteem op een duurzame manier hervormen en de solidariteit behouden. Het centrale idee achter de hervormingen is dat werken meer pensioen moet opleveren dan niet werken. Hij pleit o.a. voor een soepelere en flexibelere arbeidsmarkt, waarbij hij graag naar een pensioensysteem met punten wil evolueren. Zo zou iedereen gedurende zijn hele loopbaan op zijn eigen ritme een pensioen kunnen opbouwen. Wordt vervolgd. 

Maar uw wettelijke pensioen zal niet volstaan om uw huidige levensstandaard te behouden. U kunt dus zelf een aanvullend pensioen opbouwen op drie manieren: dankzij de tweede, derde en vierde pijler.

2. De tweede pijler: Uw professionele inkomsten

Als werknemer kunt u via uw werkgever een aanvullend pensioen opbouwen dankzij een groepsverzekering of pensioenfonds. In de meeste gevallen betaalt u een deel van de bijdrage en uw werkgever neemt de rest op zich. De belasting op deze vorm van pensioenopbouw is mild. Als u al wilt beschikken over het kapitaal vóór u met pensioen gaat, wordt u daarentegen zwaarder belast.

En als uw werkgever geen aanvullend pensioen voorstelt, kunt u uw werkgever zelf vragen om een deel van uw verloning te laten inhouden en storten in een aanvullend pensioenkapitaal naar uw keuze. Concrete modaliteiten zijn er nog niet, maar het is de bedoeling om aan deze stortingen dezelfde fiscale voordelen toe te kennen als aan de werknemersbijdragen in de klassieke tweede pijler.

Bent u zelfstandige, dan kunt u een aanvullend pensioen opbouwen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Als bedrijfsleider kunt u bovendien een bijkomend pensioenkapitaal opbouwen via uw vennootschap met een individuele pensioentoezegging (IPT). In beide gevallen geniet u een fiscaal voordeel.

3. De derde pijler: Met een fiscaal voordeel

Als individu kunt u een fiscaal voordelig aanvullend pensioen opbouwen dankzij uw privé-inkomsten. Dat heet pensioensparen of langetermijnsparen.

Pensioensparen

U kunt sparen via een pensioenverzekering (individuele levensverzekering) of via een pensioenspaarfonds.

Langetermijnsparen

In een andere fiscale korf kunt u bovendien een fiscaal voordeel meepikken dankzij individueel langetermijnsparen. In diezelfde fiscale korf zit echter ook de woonbonus. Als u nog een woning afbetaalt, zal er doorgaans geen ruimte meer zijn in deze korf. Maar eens uw woonkrediet is afbetaald, kan individueel langetermijnsparen u een belastingvoordeel opleveren.

4. De vierde pijler: Zonder fiscaal voordeel

In de vierde pijler gaat het om persoonlijke spaarinspanningen die u geen fiscaal voordeel opleveren. Denk aan een sparrekening, vastgoed, beleggen in aandelenfondsen, obligatiefondsen of gemengde fondsen.


Gerelateerde artikels

Image op stock market graphs Wereldeconomie Artikel
15 Maart 2024

Nagelmackers Invest (maart 2024)

Scale model of a new construction project Sparen & Beleggen Artikel
26 Februari 2024

Is investeren in vastgoed nog interessant?

Elderly businesswoman looking worried at her smartphone screen Sparen & Beleggen Artikel
26 Februari 2024

Ondernemers, de nieuwe slachtoffers van financiële fraude