Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

13 oktober 2016

Nagelmackers bouwt aan de toekomst

Lies Lekeux

Auteur

Nagelmackers bouwt aan haar toekomst en zoekt daarvoor gemotiveerde medewerkers. Bij een aantal spelers binnen de financiële sector is echter de omgekeerde beweging bezig. Als het over afslanking en herstructurering gaat, valt al eens de term ‘brugpensioen’. Daarom 5 antwoorden op vragen over brugpensioen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 1. Is brugpensioen een vorm van pensioen?
  Neen, ondanks de naam is brugpensioen geen echt pensioen, maar wel een situatie van werkloosheid. De officiële naam is sinds 2012 stelsel van werkloosheid met een bedrijfstoeslag (SWT). Oudere ontslagen werknemers ontvangen bovenop hun werkloosheidsuitkering een aanvullende vergoeding van hun werkgever of van een fonds.
 2. Wie komt in aanmerking voor brugpensioen?
  Om met brugpensioen te kunnen gaan, moet een man 62 jaar zijn en 40 dienstjaren tellen. Voor vrouwen bedraagt het aantal dienstjaren 32 (daar wordt telkens een extra dienstjaar aan toegevoegd om tot 40 te komen). Overgangsmaatregelen en uitzonderingen zijn voorzien voor zware beroepen en in geval van bedrijfsherstructureringen. Bruggepensioneerden worden ook steeds meer begeleid om nieuw werk te vinden. Deze aanpak loont, want er zijn vandaag 25.000 minder bruggepensioneerden dan enkele jaren geleden.
 3. Wat is het gevolg van brugpensioen voor het wettelijk pensioen?
  Voor de berekening van het wettelijk pensioen wordt gekeken naar het aantal gewerkte jaren en naar het laatste loon. In geval van brugpensioen telt echter de periode van werkloosheid met bedrijfstoeslag mee als ‘gewerkte’ jaren voor zover de persoon een werkloosheidsuitkering ontving in die periode. De berekening van het wettelijk pensioen bij brugpensioen vóór 2012 gebeurde op basis van het laatste werkelijk betaalde loon. Sinds 2012 geldt die gelijkstelling met het laatste werkelijk betaalde loon pas vanaf 59 jaar. De eventuele jaren ervoor gebeurt de berekening op basis van een minimumrecht per loopbaanjaar. Opnieuw gelden uitzonderingen in geval van bedrijfsherstructureringen.
 4. Wat is het verschil tussen brugpensioen en vervroegd pensioen?
  Wie met burgpensioen gaat, is in principe werkloos en moet nog steeds wachten tot de pensioenleeftijd om zijn wettelijk pensioen te ontvangen. Vervroegd pensioen houdt in dat iemand vóór de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar een wettelijk pensioen ontvangt. Dat kan ten vroegste vanaf 62 jaar en met 40 dienstjaren op de teller, vanaf 2019 wordt dat 63 jaar en 42 dienstjaren. Overgangsmaatregelen zijn voorzien en eventuele uitzonderingen nog overwogen.
 5. Kan een bruggepensioneerde zijn aanvullend pensioen opnemen?
  Sinds 2016 kan het aanvullend pensioen pas opgenomen worden vanaf 65 jaar. Dat geldt ook voor iemand die onder het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag valt. Toch bestaat er een uitzondering voor wie vanaf zijn 55ste met brugpensioen gaat op basis van een herstructureringsplan dat dateert van voor oktober 2015. In dat geval kan het aanvullend pensioen opgenomen worden vanaf 60 jaar. Fiscaal is dat echter niet interessant. Het is beter te wachten tot 65 jaar, want dan bedraagt de belasting slechts 10%. Voorwaarde is wel dat de bruggepensioneerde zich beschikbaar houdt voor de arbeidsmarkt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen? Onze adviseurs lichten graag de mogelijkheden toe. Meer info over de vier pensioenpijlers vindt u hier

Nagelmackers zoekt gemotiveerde medewerkers

Nagelmackers zoekt gemotiveerde medewerkers om haar ambities waar te maken. Wij zijn op zoek naar adviseurs, private bankers, product managers, kredietmedewerkers en business analisten. Bekijk onze jobaanbiedingen.

Bron: Netto september 2016
 

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak