Online Banking

25 februari 2022

Marktupdate conflict Rusland-Oekraïne

Christofer Govaerts

Chief Strategist

De Russische president Poetin kondigde speciale militaire operaties in Oekraïne aan, waarmee hij een grootschalige invasie van het land in gang zette. Rusland waarschuwde dat botsingen tussen Russische en Oekraïense strijdkrachten onvermijdelijk waren en dreigde onmiddellijk vergeldingsmaatregelen te nemen tegen gevallen van buitenlandse inmenging.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Waarom doet Poetin dit?

Analisten speculeren over de ware bedoelingen van Poetin en suggereren dat hij de internationale status wil opkrikken in plaats van de rivaliteit tussen de VS en China. Poetin wedt op de onwaarschijnlijke militaire betrokkenheid van de VS in Oekraïne vanwege de tussentijdse verkiezingen, en op een irrelevante reactie van de EU.

Reactie van het Westen

In een reactie daarop zei president Biden dat Poetin had gekozen voor een oorlog met voorbedachten rade en dat hij Rusland verantwoordelijk hield voor de dood en vernietiging die de aanval zal brengen. Later vandaag ontmoet hij de G7-leden en zal hij het Amerikaanse volk toespreken om verdere consequenties aan te kondigen die de VS en zijn bondgenoten aan Rusland zullen opleggen.

De EU kondigde reeds nieuwe sancties tegen Rusland aan, waaronder een verbod voor de Russische Federatie om toegang te krijgen tot de kapitaal- en financiële markten van de EU. Maatregelen zoals het bevriezen van tegoeden en reisverboden werden uitgebreid tot alle leden van het Russische parlement die de invasie door Poetin steunden. Ook voor de afgescheiden regio's Donetsk en Loegansk zijn handels- en investeringsverboden ingesteld. De EU-leiders bespreken donderdagavond tijdens een speciale top verdere sancties. Het zou onder meer kunnen gaan om een verbod op de export van hightechproducten naar Rusland, zoals halfgeleiders, en om het weren van meer Russische banken van de financiële markten van de EU (WSJ). Grote maatregelen zoals het verbieden van de Russische energie-export en het afsnijden van SWIFT zijn echter nog niet aan de orde.

Impact op de financiële markten

De reactie van de markten op de Russische invasie liet zich snel merken.
Aandelen gingen fors lager: Aziatische aandelenkoersen gingen in de hele regio lager, verliezen werden aangevoerd door sterker gegroeide/noord-Aziatische beurzen (Hang Seng, Kospi, Taiex); Nikkei, ASX, Sensex gingen 1 à 2% lager. Amerikaanse en Europese futures openden scherp lager met S&P 500, Nasdaq rond 3% lager, de Eurostoxx schommelt tussen -3 à -4% deze ochtend.
Grondstoffen: Brent-oliefutures stegen voor het eerst sinds 2014 boven de $100/vat, WTI net onder de $100; beide stegen met ongeveer 5%. Goud ging fors hoger tot de hoogste niveaus op een jaar tijd; industriële metalen gingen lager, landbouwproducten hoger met 5% meer voor tarwe en maïs.
Munten: Amerikaanse dollar (DXY) ging ongeveer 0,4% hoger, risicovolle valuta's zoals AUD en NZD verzwakken; de handel in roebel en Russische aandelen werd stilgelegd toen de limieten werden bereikt.

Outlook

Militaire conflicten zorgen uiteraard naast het menselijke leed ook voor een langdurigere periode van volatiliteit op de financiële markten. Door de impact van energieprijzen kan de inflatie opnieuw versnellen en/of langer dan verwacht aanhouden. Het conflict kan ook wegen op het sentiment van huishoudens en bedrijven en daardoor de consumptie en bedrijfsinvesteringen dempen. De combinatie van hogere inflatie en een zwakkere groei maakt de duale opdracht van de centrale banken om enerzijds de inflatie onder controle te houden en anderzijds de economische groei te vrijwaren, er niet eenvoudiger op. Hoogstwaarschijnlijk zullen zij voorzichtiger omspringen met rentestijgingen of de afbouw van kwantitatieve versoepeling. Dat valt ook te merken aan de Duitse 10-jaarsrente die in de voorbije sessies is gehalveerd van 0,3% tot 0,14%.

Een neerwaartse bijstelling van de economische groei kan aandelenkoersen dus verder onder druk zetten. Een positief gegeven is dan weer dat geopolitieke events zelden lang doorwegen op de financiële markten, uitgezonderd een volledig onverwachtse gebeurtenis zoals de aanval op Pearl Harbor in 1941. Een neerwaartse marktbeweging veroorzaakt door een militair conflict varieerde historisch van enkele dagen tot enkele weken tot de bodem bereikt werd. Daarna nam de herstelfase ongeveer dubbel zo lang in beslag.

Ondernomen acties

Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werd binnen het aandelenluik in de portefeuilles en gemengde beleggingsfondsen reeds een defensievere positionering aangenomen door winst te nemen op groeiaandelen en eerder te kiezen voor aandelen met een beperkte volatiliteit, die beter standhouden in moeilijkere marktomstandigheden. Die omschakeling werd bij jaaraanvang verder doorgezet.

Voorts werd de aandelenblootstelling eind januari verlaagd van overwogen tot neutraal, vooral ingegeven door een herwaardering van aandelen onder de stijgende rentedruk. In februari werd regionaal ook de gevoeligere eurozone afgebouwd ten voordele van het Verenigd Koninkrijk, die ook een sterke blootstelling bevat aan grondstofaandelen. Ten slotte werden binnen het obligatieluik rentegevoelige posities afgebouwd. Daardoor beschikken portefeuilles en fondsen over een stevige cashbuffer.

Rekening houdend met de recente evoluties en de historische marktcontext, behouden we een voorkeur voor een neutrale aandelenweging, zij het met onderliggend een defensievere positionering naar sectoren en regio’s toe. Dat stelt ons ertoe in staat om enerzijds de impact van een verdere negatieve marktomgeving zoveel mogelijk trachten op te vangen, maar toch een blootstelling te behouden indien een – op dit moment – onverwachtse diplomatieke oplossing uit de bus zou vallen en de koersen plots sterk opveren.

Uitgezonderd een volledige pan-Europese of globale escalatie houden we daarom ook de munitie via de cashbuffer klaar om kwalitatieve ondernemingen, die naar winstgroei weinig of geen impact ondervinden van de huidige situatie, aan interessante waarderingsniveaus op te pikken. Ook binnen het obligatieluik zorgt het uitstijgen van de spreads voor gerichte opportuniteiten.

Bijlage:

Bron: LPL Research, S&P Dow Jones Indices, CFRA

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven, geeft u Nagelmackers (verwerkingsverantwoordelijke) toestemming om u per e-mail gepersonaliseerde, commerciële aanbiedingen te versturen over Nagelmackers en haar producten en diensten.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak