Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

12 februari 2019

Maatschap: inschrijving in het UBO-register en in de KBO

Pieter Haine

Estate Planner

Elke vennootschap, met inbegrip van de maatschap, moet de uiteindelijke begunstigden registreren in het UBO-register. Aanvankelijk was de deadline daarvoor 31 maart 2019, maar dit werd recentelijk verlengd tot 30 september 2019. De gegevens zullen elk jaar opnieuw bevestigd moeten worden.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Onder uiteindelijke begunstigde wordt verstaan:

  • Elke natuurlijke persoon met:

• meer dan 25% van de stemrechten;
• of meer dan 25% van de aandelen;
• of meer dan 25% van het kapitaal van de maatschap;

  • En elke natuurlijke persoon die zeggenschap uitoefent over de maatschap via andere middelen.

Goed om te weten

Het UBO-register is toegankelijk voor bevoegde autoriteiten. Daarnaast kan om het even wie een verzoek indienen om het UBO-register te raadplegen, mits hij zijn identiteitsgegevens verstrekt, de administratiekosten betaalt en het ondernemingsnummer opgeeft. In het UBO-register moet geen melding gemaakt worden van het kapitaal noch van de statuten.

Aangezien de maatschap voortaan als een onderneming beschouwd wordt, moet ze ook ingeschreven worden in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat dient te gebeuren uiterlijk op 30 april 2019.

De registratie in de KBO gebeurt via een ondernemingsloket (de lijst met ondernemingsloketten vindt u op de website van de FOD Economie). Bij de inschrijving ontvangt de maatschap een ondernemingsnummer dat op alle documenten van de maatschap vermeld moet worden. Dat nummer is ook nodig voor de inschrijving in het UBO-register.

Goed om te weten

Het KBO-register is publiek toegankelijk waardoor uw privacy niet gewaarborgd is indien uw familienaam in de naam van de maatschap voorkomt. U kunt daarom overwegen om de naam van de maatschap te wijzigen in een discretere naam.

Wenst u meer gedetailleerde informatie over de praktische formaliteiten waarmee een maatschap wordt geconfronteerd? Lees de nieuwsbrief “De maatschap in de praktijk”.

Blijf op de hoogte


Bekijk de privacy verklaring.

Ik ga ermee akkoord om via e-mail commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak