Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

26 april 2019

Hoe werkt phishing?

Marjorie Hoyaux

Auteur

Phishing is een samentrekking van het Engelse ‘fishing’, vissen, en ‘phreaking’, wat staat voor piraterij van telefoonlijnen. Vroeger probeerden cybercriminelen vooral gevoelige (bancaire) informatie te bemachtigen via telefoongesprekken. Courantere kanalen die oplichters tegenwoordig gebruiken zijn e-mail en sms.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Fraudeurs sturen bijvoorbeeld een e-mail of sms waarin ze u uitnodigen uw bankkaart te vervangen. De instructies luiden dat u de bankkaart naar een bepaald adres moet sturen en uw bijhorende pincode moet ingeven op een site, die uiteraard vals is. Eens de fraudeurs in het bezit zijn van uw bankkaart en pincode, kunnen ze hun slag slaan en uw rekening plunderen.

Een andere veelgebruikte techniek is dat fraudeurs u een e-mail sturen uit naam van uw adviseur. Daarin vragen ze u bepaalde bankgegevens te delen door te klikken op een link die leidt naar een zeer professioneel ogende pagina, die opnieuw vals is.

Een phishing mail kan ook een bijlage of attachment bevatten. Hier klikt u beter niet op want voor u het weet, installeert u onbewust een virus op uw toestel.

Geloof dus niet blindelings elke e-mail die u ontvangt. Oplichters kunnen makkelijk het Nagelmackers-logo toevoegen of de naam van de afzender vervalsen in een mail. Controleer of er een vreemde domeinnaam in het e-mailadres staat door de muiscursor over de afzender te laten zweven. Indien dit het geval is, verwijdert u deze e-mail meteen, ook uit uw prullenbak.

Nagelmackers vraagt dit nooit

Weet dat een bank u nooit naar bankgegevens zal vragen via sms, e-mail of over de telefoon. Geef dus in geen geval deze gegevens of uw geheime codes door via deze kanalen. Nagelmackers zal u nooit vragen uw pincode te geven of uw bankkaart terug te sturen. Wees dus op uw hoede. Twijfelt u of lijkt iets u verdacht? Geef dan zeker geen informatie door, verlaat de site of neem contact op met uw vertrouwde adviseur.

Wapen u tegen fraude

Wees cybercriminelen te snel af. Lees onze tien tips om veilig te internetbankieren.

Bron: Febelfin, Safeonweb

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak