Hoe uw nieuwe auto kiezen?
Het is zover. U hebt beslist om een nieuwe auto te kopen! Maar u wilt natuurlijk de juiste keuze maken.
Welke vragen moet u zich stellen? Wij helpen u het overzicht te bewaren.
Nieuwe auto of tweedehands?
-
Nieuw
Kiest u voor een nieuwe auto, dan kunt u alles kiezen van A tot Z: kleur, cilinderinhoud, manuele of automatische versnellingsbak, verschillende opties … Er zijn tal van mogelijkheden! Houd wel de rekening in het oog, want die kan snel oplopen …
Onze 3 tips
- Vergelijk goed de verschillende modellen en merken en vraag om een testrit. Neem de tijd om in alle rust uw keuze te maken.
- Vergelijk de nettoprijzen en niet de catalogusprijzen of de prijzen van de opties.
- Onderhandel over de prijs en/of de bijkomende opties. Laat meerdere offertes opmaken door verschillende concessiehouders.
Tweedehands
De zoektocht naar het model dat u wilt, duurt misschien iets langer. Maar een tweedehandsauto is doorgaans wel een pak goedkoper dan een nieuwe.
Het is in ieder geval aangewezen om u goed in te lichten over de staat van het voertuig dat u op het oog hebt. Daarvoor kunt u de Car-Pass van het voertuig vragen aan de verkoper. Dat document geeft de kilometerhistoriek van de auto aan, op basis van gegevens van garagisten, carrosseriebouwers, bandencentrales en autokeuringen. De Car-Pass mag maximaal twee maanden oud zijn.
Welk type brandstof?
-
Diesel
Dieselauto’s zijn iets duurder in aankoop en onderhoud dan benzineauto’s, maar die meerkost wordt gecompenseerd door de lagere dieselprijs aan de pomp. Een dieselmotor is dus rendabeler als u regelmatig lange afstanden aflegt.
-
Benzine
Legt u vooral kortere afstanden af, dan hebt u eerder baat bij een benzineauto: goedkoper in aankoop en onderhoud.
-
Hybride of elektrisch
Een hybride auto is voorzien van een elektrische motor bovenop de gewoonlijke verbrandingsmotor. Zijn hogere prijs wordt ruimschoots gecompenseerd door het veel lagere brandstofverbruik.
Een elektrische auto is ook vooral ideaal voor kortere afstanden, omdat de batterijen nog regelmatig moeten worden opgeladen.
- Lpg of aardgas
Het is mogelijk om uw voertuig te voorzien van een gasreservoir, omdat gas veel goedkoper en ecologischer is dan benzine of diesel. Maar de installatiekost van het reservoir kan vrij hoog oplopen en het aantal stations met aardgas blijft voorlopig beperkt.
En financieel?
-
Financiering
Wilt u een nieuwe auto of tweedehandsauto kopen van minder dan 2 jaar oud? Dankzij de autolening van Nagelmackers geniet u nu van een aantrekkelijke rentevoet. U kunt dus de auto van uw dromen aanschaffen en uw lening op uw eigen tempo afbetalen.
-
Verzekeringen
Elke auto-eigenaar moet ten minste een BA autoverzekering afsluiten die eventuele schade veroorzaakt aan derden dekt.
Als u ook eventuele schade aan uw eigen auto wilt verzekeren, hebt u meerdere mogelijkheden.
Onze adviseurs helpen u graag om de formule te vinden die het best bij u past.
-
Belastingen
Er bestaan twee vormen van verkeersbelasting in België:
- De jaarlijkse verkeersbelasting of ‘wegentaks’, gebaseerd op het fiscale vermogen van de motor.
- De belasting op inverkeerstelling (BIV), te betalen bij de inschrijving van de auto.
In Wallonië en Brussel wordt ze bepaald op basis van de motorinhoud, de leeftijd en de CO2-uitstoot van de auto. In Vlaanderen wordt vooral gekeken naar milieucriteria (CO2-uitstoot, type brandstof, Europese emissienorm).
U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.
Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.