Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

12 november 2018

Hoe overbrugt u de pensioenkloof als zelfstandige?

Marjorie Hoyaux

Auteur

Als zelfstandige is uw wettelijke pensioen, d.w.z. dat van de eerste pijler, niet toereikend om uw levensstandaard aan te houden tijdens uw pensioen. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Dat is vandaag gewoon de realiteit. Uw wettelijke pensioen zal beduidend lager liggen dan uw laatste salaris. U hebt er dus alle belang bij om vanaf vandaag (mocht u dat nog niet doen) zelf een aanvullend pensioen op te bouwen.

Er bestaan twee interessante manieren om dat te doen via uw beroepsinkomsten: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en de Individuele Pensioentoezegging (IPT). We leggen deze twee opties voor de tweede pijler even onder het vergrootglas.

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Iedere zelfstandige, al dan niet in vennootschap, kan een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) afsluiten. Dankzij deze formule spaart u niet alleen een mooie som, maar geniet u ook fiscale en sociale voordelen tot 60% van uw premie!

Fiscaal en sociaal voordeel

De VAPZ-premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten (maximaal 8,17% van uw nettobelastbaar beroepsinkomen van drie jaar terug. Het plafond ligt op 3.187,04 euro voor 2018, aanslagjaar 2019). Een ander aantrekkelijk voordeel: dankzij de aftrekbaarheid betaalt u ook minder sociale bijdragen.
Financiële stabiliteit voor u en uw familie

Als zelfstandige is uw inkomen vaak noodzakelijk om uw levensstandaard aan te houden en uw gezinsuitgaven te bekostigen. Maar dat inkomen kan plots wegvallen door ziekte, ongeval of in het ergste geval, onverwacht overlijden. 

Om te anticiperen op een deel van dergelijk tijdelijk of permanent inkomstenverlies, kunt u opteren voor een optionele risicodekking Overlijden en Arbeidsongeschiktheid.

Voordelig investeren in vastgoed

Hebt u plannen om te kopen, bouwen of verbouwen? Als u een VAPZ aangaat bij onze partner, maakt u die dromen vanaf vandaag waar. Wat zijn de mogelijkheden?

  • Een voordelig voorschot op de reserve in uw contract
  • Een inpandgeving van uw contract bij de aankoop, bouw of verbouwing van een onroerend goed.

De individuele Pensioentoezegging (IPT)

Hebt u een zelfstandige onderneming en een regelmatig maandelijks inkomen, dan kunt ook een aanvullend pensioen opbouwen via een Individuele Pensioentoezegging (IPT).

Financier uw pensioen met uw vennootschap op een fiscaal voordelige manier

De venootschap betaalt de IPT-premies integraal, met u als begunstigde. Ze zijn aftrekbaar als beroepskost binnen de grenzen van de 80%-regel. Die stelt dat wettelijke en aanvullende pensioenen, uitgedrukt in jaarlijkse rente, niet hoger mogen liggen dan 80% van de laatste normale jaarlijkse brutobezoldiging.

Financiële bescherming voor u en uw naasten

Dankzij uw inkomen kunt u uw levensstandaard handhaven. Mocht een ziekte of ongeval u tijdelijk beletten om te werken, zal de verzekering gewaarborgd inkomen een deel van uw inkomensverlies compenseren. En uw overlijdensdekking zal de financiële rust van uw naasten garanderen wanneer u zou komen te overlijden.

Voordelig investeren in vastgoed

Hebt u plannen om te kopen, bouwen of verbouwen? Als u een IPT aangaat bij onze partner, maakt u die dromen vanaf vandaag waar. Wat zijn de mogelijkheden?

  • Een voordelig voorschot op de reserve in uw contract.
  • Een inpandgeving van uw contract bij de aankoop, bouw of verbouwing van een onroerend   goed.

Inhaalbijdrage of backservice

Was u meerdere jaren als werknemer actief in de vennootschap voordat u een IPT aanging? Of werkte u vroeger niet als zelfstandige? Dan kunt u retroactief premies storten om de bijdragen van het verleden in te halen. U kunt tot 10 jaar terug gaan, zolang de 80%-regel gerespecteerd blijft. Deze premies zijn ook fiscaal aftrekbaar voor de vennootschap.

Wilt u een pensioenspaarbedrag opbouwen? Maak een afspraak met een van onze adviseurs. Hij helpt u graag verder. 
 

Blijf op de hoogte


Bekijk de privacy verklaring.

Ik ga ermee akkoord om via e-mail commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak