Maak een afspraak

14 april 2020

Een eerste voorzichtige blik op de EMU- aanpak van de COVID19- crisis – ECOFIN 9 April 2020

Christofer Govaerts

Chief Strategist

ECOFIN 9 april: beslissing
Persoonlijk interpretatie onder bepaalde mathematische assumpties

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Vorige week donderdag, laat in de avond, kwam ECOFIN tot een besluit inzake de eerste aanpak van deze crisis. Dit resultaat was zoals te verwachten een consensusresultaat en geen grote bazoeka. Zeker niet in vergelijking tot wat er elders gebeurt in de wereld.

Het resultaat was een pakket van maatregelen ter waarde van 590 miljard USD (+/- 530 miljard euro), dat bestaat uit een combinatie van directe en indirecte injecties in de economie.

- De directe injectie – maar niet onder onvoorwaardelijke gezamenlijke paraplu – gebeurt via het bestaande ESM-mechanisme.  In de veronderstelling dat het direct ‘vol gas’ was geweest, zou dit ongeveer 4,43% van het BBP geweest zijn. Dit is echter niet het geval. Het gaat om 2% van het BBP, maar er worden nog flexibele aanpassingen aangebracht voor enkele lidstaten. Complementair worden er indirecte maatregelen getroffen via supra-nationale leeninstellingen.

- Wat dit laatste betreft, worden er leninggaranties gegeven via de Europese Investeringsbank ter waarde van 200 miljard euro met 25 miljard werkkapitaal (hefboom x8, cfr. normale bankysteem-operaties). Deze leningen zullen voornamelijk gaan naar kleine en middelgrote ondernemingen om te garanderen dat ze de komende weken en maanden overleven.

Voorlopige interpretatie

  • Wat intra-europese solidariteit betreft, is deze oplossing wel goed. Ze houdt rekening met de landen die zwaar getroffen zijn door COVID19 en tegelijkertijd reeds een moeilijke tijd te verduren hadden in het tijdperk na 2008 (periferie).
  • Volstaat deze beslissing? Op korte termijn misschien wel, maar er zal de komende maanden ongetwijfeld een vervolg aan dit debat gebreid worden.

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven, geeft u Nagelmackers (verwerkingsverantwoordelijke) toestemming om u per e-mail gepersonaliseerde, commerciële aanbiedingen te versturen over Nagelmackers en haar producten en diensten.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak