Maak een afspraak

6 april 2020

De Amerikaanse arbeidsmarkt onder zware druk

Christofer Govaerts

Chief Strategist

De dynamiek op de arbeidsmarkt in de VS en Europa – achtergrondinformatie

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Economen hebben uiteenlopende meningen over de voor- en nadelen van het Amerikaanse ‘laissez faire, laissez passer’-model en het meer gematigde Europese consensusmodel (Rijnland). Beide hebben hun pro’s en contra’s voor de verschillende fases van de conjunctuurcyclus.

Een moderne analyse van tewerkstelling en werkloosheid is genoemd naar een term uit de fysica/dynamica: Hysteresis. Kort samengevat houdt dat in dat bepaalde arbeidsmarktsystemen afhankelijk zijn van belangrijke institutionele factoren om hun jobgroei en vernietiging te verklaren. In Europa bijvoorbeeld hebben we aanzienlijk hoge kosten met betrekking tot aanwerving en ontslag waardoor de tewerkstellingscijfers door de band minder volatiel zijn dan in de VS. Dat is een belangrijk gegeven in het vervolg van dit relaas. 

Evolutie nieuwe wekelijkse aanvragen werkloosheid in de VS

Afgelopen donderdag kreeg de Amerikaans arbeidsmarkt voor de tweede week op rij een granaatinslag te verwerken. Het ritme waaraan banen de afgelopen 2 weken vernietigd worden is ongezien. Op het hoogtepunt van de crisis van 2008-2009 lag het wekelijkse tempo van die werkloosheidsaanvragen op +/- 700.000.

Drie weken geleden gingen we van een wekelijks historisch laag tempo van 200.000 naar 280.000. Twee weken geleden vond een ware sprong plaats naar 3,28 miljoen werklozen, en vorige week naar 6,65 miljoen. Dat betekent dat de VS op nauwelijks twee weken tijd evenveel jobs heeft vernietigd als tijdens het slechtste kwartaal in 2008. Daarenboven is dit niet enkel een drama voor de arbeidsmarkt, maar voor het leven in het algemeen.

Wanneer de gemiddelde Amerikaan namelijk geen job meer heeft en hij ook niet afdoende privé verzekerd is (op medisch vlak), dan wordt hij vandaag geconfronteerd met een uitermate grimmige keuze: persoonlijk bankroet of overlijden.


In een eerste reactie zei vicepresident Pence dat dit een tijdelijk fenomeen zou zijn. Laat ons hopen dat hij het bij het rechte eind heeft, hoewel ik twijfels koester bij het aanschouwen van bovenstaande grafiek. Dan moeten we nog hopen dat de werkloosheidsgraad niet zakt ‘op natuurlijke wijze’, namelijk door mensen die de komende dagen en weken permanent verdwijnen van de arbeidsmarkt.

Een tweede blik op het economisch herstelalfabet: V, W, U, L

Vorige week hebben we al een tipje van de sluier opgelicht met betrekking tot de economische vooruitzichten. Hierbij heb ik u tevens de concepten uitgelegd van V, W, U en L. Terugblikkend op de evoluties op de Amerikaanse arbeidsmarkt vermoed ik niet dat V aan de orde is, zelfs niet indien ik mijn meest roze Elton John-bril opzet. Dat was bij de laatste grote financiële crisis trouwens ook niet aan de orde, noch beursgewijs, noch op economisch vlak.

   

Van piek tot bodem duurde de rit gedurende de financiële crisis in de VS ongeveer 1 jaar (maart 2008-maart 2009). De beurs had toen ongeveer 4 jaar nodig om terug zijn laatste piek te bereiken (2013). Dus dat is niet echt een V. En toen moest de VS niet eens rekening houden met een pandemie of met een herstel buiten de VS (bv. herstel in Europa).

Ook wanneer we naar conjunctuurherstel en cycli kijken, zijn er wat opmerkingen van belang. De laatste Amerikaanse economische expansie heeft historisch gezien een zeer lang tijdsverloop gekend (meer dan 120 maanden). Maar dit herstel na de grote crisis was eigenlijk ‘zwak’ volgens de gemiddelde Amerikaanse standaarden in een historisch perspectief. De trend na WOII is trouwens continu dalend, wat wil zeggen dat elke opgaande cyclus gestaag zwakker werd na elke recessie.

De optimisten grijpen vandaag terug naar het adagium “deze keer is het anders” in de goede zin van het woord. En inderdaad, er is wereldwijd aanzienlijk wat artillerie opgesteld (monetair en budgettair) om ook deze crisis succesvol te lijf te gaan. Ik verkies echter nog steeds een gezonde dosis realisme want we gaan ditmaal alle hulp kunnen gebruiken, zeker wanneer we naar de Amerikaanse arbeidsmarkt kijken.

Dus ik houd het voorlopig op een U-scenario en houd de vingers gekruisd dat we niet in een L-scenario verzeild raken.

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven, geeft u Nagelmackers (verwerkingsverantwoordelijke) toestemming om u per e-mail gepersonaliseerde, commerciële aanbiedingen te versturen over Nagelmackers en haar producten en diensten.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak