Online Banking

27 juni 2018

Artificiële intelligentie in financiële markten: een vloek of een zegen?

Christofer Govaerts

Chief Strategist

Bij Nagelmackers springen we op een voorzichtige – zeg gerust ietwat conservatieve – manier om met uw geld. We proberen uw kapitaal gestaag te laten groeien, waarbij we uiteraard rekening houden met uw persoonlijke beleggersprofiel. Onze bedachtzame aanpak betekent echter niet dat we weigerachtig staan tegenover technologische ontwikkeling in financiële markten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

De doorbraak van AI

Artificiële intelligentie (AI), een moeilijk te omschrijven begrip, maar het komt neer op het volgende: machines, computermodellen die écht kunnen denken. Een beetje zoals mensen, maar dan net iets anders. Eigenlijk gewoon veel beter dan mensen. Of toch niet?

Hoe dan ook, moderne AI baant zich intussen steeds meer een weg naar alle domeinen binnen onze maatschappij. Ook u kent ongetwijfeld voorbeelden! Denk maar aan de proefprojecten met zelfrijdende wagens die overal ter wereld steeds meer georganiseerd worden, ook in België. Of de intelligente chatrobots die nu al volop worden ingezet door grote telecombedrijven om vragen van klanten automatisch te beantwoorden. Ook in de sport gooide AI al hoge ogen. In het schaken, toch dé denksport bij uitstek, slagen schaakmachines erin om dankzij verbluffende en ongeziene strategieën menselijke grootmeesters schaakmat te zetten.

De robots bewijzen dat onze opvatting van het schaken misschien wel te beperkt was. Laat ons die bemerking even extrapoleren naar de financiële markten. Zou het kunnen dat onze opvatting ook hier te beperkt was? Is het bijvoorbeeld mogelijk om beleggingsfondsen volledig te laten beheren door machines, zonder menselijke tussenkomst, én ze beter te laten presteren?

Waar staan we nu in de financiële wereld?

De onophoudelijke digitalisering in de financiële wereld genereert een enorme hoeveelheid data, ook wel ‘big data’ genoemd. De data zijn zo omvangrijk dat traditionele systemen er niet langer in slagen om die onmetelijke hoeveelheid aan informatie te verwerken. Meteen de reden waarom er zo veel geïnvesteerd wordt in AI, in systemen met een ongelooflijk dataverwerkingspotentieel.

Moderne AI is alvast door de grote poort binnengekomen in de financiële markten, tenminste als het op prestaties en consistentie aankomt. Er zijn al fondsen die volledig AI-gestuurd zijn, beheerd door algoritmes en zonder tussenkomst van personen. Te gek voor woorden? Ja en nee. Voorbeelden van fondsen die succesvol gestuurd werden door computermodellen zijn legio, maar het is ook al wel eens misgegaan …

Zo hebben er zich al een aantal ernstige marktincidenten voorgedaan, waarvoor op het eerste gezicht geen ‘menselijke’ verklaring is. Als wiskundige modellen zonder echte reden – bv. noch economisch, noch politiek – grote marktverschuivingen veroorzaken die te lang aanhouden, kan dat aanzienlijke schade aanrichten aan de economie en het persoonlijke leven (lees: jobverlies). Toch iets dat we best in het achterhoofd houden bij de verdere ontwikkeling van AI en al haar toepassingen op de financiële markten.

Waar brengt AI ons naartoe?

Luke Ellis, topman van Man Group Plc (een onderneming met 103 miljard dollar beleggingen onder beheer), voorspelt alvast grote veranderingen: “Als het vermogen van computers en gegevens blijft groeien aan het huidige tempo, dan zou machine learning gedurende 25 jaar bij 99% van het beleggingsbeheer kunnen worden betrokken. Kortom, het zal alomtegenwoordig zijn in ons leven.”

Dus stelt u zich misschien de vraag: zal de steile opmars van technologie en AI massaal jobs doen sneuvelen in de traditionele financiële sector? Wel, zo’n vaart zal het wellicht niet lopen. Toch niet als het afhangt van Geoffrey Duncombe, CEO van Two Sigma (een New Yorks hedgefonds): “Big Data is niet alles en computers zullen mensen niet vervangen omdat ze zogezegd beter zijn. Computermodellen en mensen hebben mekaar nodig en zullen altijd onlosmakelijk verbonden blijven.”

Wordt vervolgd …

Hoe dan ook hoeven we de toekomstige evoluties op het vlak van AI/technologie niet zomaar te aanvaarden. Uiteraard is technologie ontworpen om te helpen en meestal doet het dat ook. Maar soms kan het gevaarlijk zijn als het niet zorgvuldig wordt behandeld. En dat risico zal alleen maar groeien in een tijdperk van zelfbeslissende machines. Anderzijds zullen menselijke fouten altijd blijven bestaan, ook op de financiële markten. Doorgedreven AI verdient dus wel het voordeel van de twijfel. Misschien vormt het een permanente verbetering en kan het vermijden dat we ooit nog in een diepe afgrond vallen, zoals bij de financiële en economische crisis in 2008?

En dan is er nog het ethische: hoe kunnen we er zeker van zijn dat een markt gedomineerd door superzelflerende machines altijd weet welke actie ethisch gezien de voorkeur verdient? We weten het niet. En het is een enorme uitdaging om vandaag de gevolgen van de huidige en toekomstige AI-revolutie in te schatten.

Bij Nagelmackers gaan we hoe dan ook zeker niet blind mee in de hype rond artificiële intelligentie op de beleggingsmarkt. We houden eerst en vooral vast aan onze voorzichtige benadering en nemen geen onnodige risico’s. De bescherming van uw vermogen is immers een van onze prioriteiten en kapitaalbehoud primeert altijd. Toch volgen we de nieuwste ontwikkelingen rond AI op financiële markten op de voet, want het blijft natuurlijk razend interessante materie. De toekomst zal uitwijzen welke plaats artificiële intelligentie uiteindelijk zal krijgen in de dienstverlening bij Nagelmackers …


Beleggingsadvies nodig?
Ontdek onze rendabele oplossingen!

Blijf op de hoogte

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de Nagelmackers-producten en diensten die voor u relevant zijn.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak