Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

6 september 2018

9 fouten die u als beginnende belegger beter vermijdt

Marjorie Hoyaux

Auteur

Veel beleggers begaan een aantal fouten bij hun eerste stappen op de beurs … Gelukkig kan men leren uit zijn fouten en uit die van anderen. Hier vindt u dus 9 veelvoorkomende fouten en onze tips om ze te vermijden!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

1. Denken dat er veel geld nodig is om te beleggen

Iedereen die regelmatig wat kan sparen, ook al zijn de bedragen beperkt, heeft in principe de mogelijkheid om geleidelijk aan te beginnen met beleggen. Houd daarbij zeker rekening met uw beleggersprofiel, dat onder andere bepaalt hoeveel risico u kunt nemen.

Bij Nagelmackers hoeft u alleen maar het bedrag en de frequentie te kiezen waarop u wilt investeren. En het is al mogelijk vanaf 50 EUR per storting in een investeringsplan. Ontdek meer over het Future Invest Plan.

2. Alles beleggen op de financiële markten

Indien u op korte termijn plannen hebt, is het verstandiger om niet (alles) te beleggen op de financiële markten en (een deel van) uw geld op uw spaarrekening te laten staan. Houd ook een buffer voor onvoorziene uitgaven en beleg enkel bedragen die u minstens vijf jaar kunt missen (soms ook langer naargelang het soort belegging).
Zo vermijdt u dat u op korte termijn of halsoverkop een belegging opnieuw moet verkopen omdat u geld nodig hebt, want het risico bestaat dat u tegen ongunstige marktvoorwaarden moet verkopen.

3. Op eigen houtje handelen

Wie zich aan het beleggersavontuur waagt, doet dat maar al te vaak zonder voldoende op de hoogte te zijn van de werking van de financiële markten, de kenmerken van de beschikbare beleggingsproducten, de bestaande risico’s, de mogelijke rendementen … Indien u zelf niet erg bekend bent met beleggingen, kunt u een beroep doen op een deskundige die u in alle vertrouwen zal adviseren.

4. De beleggingsbeslissingen van anderen kopiëren

Vergeet niet dat beleggingen die voor de ene belegger goed opbrengen, misschien niet geschikt zijn voor u. Beginnende beleggers laten zich al te vaak beïnvloeden door de successen of mislukkingen van hun kennissenkring. Gevolg? Ze beleggen in producten die ze niet begrijpen en die niet in lijn liggen met hun beleggerstemperament. Vraag uw adviseur in deze situatie dan ook om raad.

5. Op korte termijn denken

Tijd is een waardevolle bondgenoot op de financiële markten. Daarom houdt u uw effecten best zo lang mogelijk aan. Kies dus voor een beleggingsstrategie op middellange of lange termijn, en … wees bovenal geduldig!

6. De massa volgen

Beginnende beleggers hebben de neiging om blindelings de trends te volgen. Dit kopieergedrag ligt vaak aan de basis van speculatieve zeepbellen. Wanneer een groot aantal beleggers tegelijk eenzelfde effect koopt, kan zijn waarde inderdaad plots stijgen. Deze stijging kan een weerspiegeling zijn van goede bedrijfsresultaten, maar kan ook slechts een gevolg zijn van die massale aankoop van een effect dat de koers onnatuurlijk doet stijgen. Dan hebben we te maken met een euforische markt.


In diezelfde gedachtegang volstaat het dat een bekende belegger belangstelling toont voor een effect opdat vele doorsneebeleggers zich er eveneens voor zullen interesseren en dan zullen proberen om het veronderstelde gedrag van die bekende belegger na te bootsen. Waarschijnlijk zal hij zijn positie echter al hebben afgesloten, terwijl anderen maar net beginnen te kopen.


Eenzelfde fenomeen doet zich voor bij de verkoop: door de verspreiding van slecht nieuws, dat soms enkel gebaseerd is op geruchten, kan paniek uitbreken. In die vlaag van paniek zullen effecten massaal verkocht worden, wat ertoe kan leiden dat de markten onterecht instorten.
Maak dus uw eigen keuzes, neem uw eigen beslissingen en laat u niet leiden door de grote massa.

7. Kopen op basis van bepaalde informatie zonder die te controleren

Investeer uw geld nooit in beleggingen op basis van niet verifieerbare informatie of stellige beweringen. De informatie op het internet is niet altijd juist, in tegendeel zelfs. Indien iemand beweert dat de waarde van een belegging snel en aanzienlijk zal stijgen, zal dat niet noodzakelijkerwijs gebeuren. In het ergste geval kan er zelfs marktmanipulatie in het spel zijn. Indien die informatie betrekking heeft op de koers van een bedrijfsaandeel, is de eerste reflex om de verwachte resultaten van het bedrijf, de groeivooruitzichten in de activiteitensector … te bekijken.

8. Al zijn eieren in één mand stoppen

Indien u echt gelooft in het groeipotentieel van aandelen uit een bepaalde sector, bent u misschien geneigd om er al uw spaargeld in te beleggen. Indien deze sector echter onder druk komt te staan en inzakt, kunnen al uw aandelen getroffen worden. Daarom moet u uw portefeuille diversifiëren.

Een goede portefeuillespreiding houdt in dat u belegt in verschillende activaklassen (aandelen, obligaties …) en diverse sectoren (financieel, telecom …), maar ook in meerdere geografische regio’s (Europa, Amerika …). Met uitzondering van slechte economische tijden, is de kans kleiner dat sectoren die onderling niet gelinkt zijn, tegelijkertijd in zwaar weer zitten.

Vermijd echter een te grote diversificatie! Door in te veel fondsen te beleggen, raken uw beleggingen te zeer gespreid. Uw eventuele meerwaarde kan bovendien snel opgeslokt worden door makelaarskosten en andere beurstaksen. U verliest het overzicht en loopt het risico twee keer in dezelfde producten te beleggen.

9. Emotioneel reageren

De markt verandert snel en bepaalde evoluties kunnen paniek zaaien, waardoor u overhaast zou verkopen.
Laat u niet beïnvloeden door de geruchten die de ronde doen op de markt. Het vooruitzicht van mogelijke winsten brengt emoties teweeg die de bovenhand kunnen krijgen op uw gezond verstand en u impulsief doen handelen.
Blijf dus bij uw oorspronkelijke beleggingsplan en houd vast aan objectieve analyses om te beslissen wanneer u koopt of verkoopt. Laat u indien nodige bijstaan door uw adviseur die u helpt om het hoofd koel te houden.

Bent u van plan om te beleggen? Maak een afspraak met een van onze adviseurs. Hij helpt u graag bij het zoeken naar een oplossing op maat.

 

Blijf op de hoogte

Door in te schrijven op de newsletter van de bank worden uw persoonsgegevens verzameld door Bank Nagelmackers nv, verantwoordelijk voor de verwerking, met maatschappelijke zetel in de Sterrenkundelaan 23 te 1210 Brussel, ondernemingsnummer 0404.140.107. Tenzij u hier niet akkoord mee gaat, kunnen die gegevens verwerkt worden voor marketingdoeleinden op basis van de rechtmatige belangen van de bank (vrije ondernemerschap en direct marketing). Voor bijkomende informatie kunt u de Privacyverklaring van de bank raadplegen in alle kantoren van de bank of via nagelmackers.be/nl/privacy.

Om u die commerciële aanbiedingen via e-mail te kunnen doorsturen, heeft de bank ook uw voorafgaande toestemming nodig. Die toestemming is echter niet eindeloos geldig. U kunt ons steeds op de hoogte brengen wanneer u geen reclame meer wenst te ontvangen via e-mail, door u via e-mail uit te schrijven van onze marketinglijst.

Indien u uw toestemming niet geeft, ontvangt u geen commerciële aanbiedingen via e-mail voor de financiële producten en diensten die de bank commercialiseert.

Ik verklaar hierbij kennis genomen te hebben van het bovenstaande en geef de bank toestemming om mij haar commerciële aanbiedingen via e-mail te sturen.

Ik begrijp bovendien dat ik het recht heb om mij te verzetten tegen de verwerking van mijn persoonsgegevens voor direct marketingdoeleinden.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak