Online Banking

8 oktober 2021

50 jaar beurs: Cassandra en de 4 jaargetijden

Christofer Govaerts

Chief Strategist

Cassandra was een van de dochters van Priamus, de koning van Troje, en koningin Hecuba. Cassandra was zo mooi dat de god Apollo haar herhaaldelijk het hof maakte. Cassandra stemde uiteindelijk toe, maar wilde daarvoor in ruil de gave om de toekomst te kunnen voorspellen. Zodra Apollo haar wens had vervuld, weigerde Cassandra echter haar belofte na te komen. Apollo was woest en wilde haar straffen. Maar de goden konden een verleende gave niet ongedaan maken. Apollo vroeg haar nog een laatste kus en spuwde hierbij een vloek in haar mond waardoor niemand haar zou geloven wanneer ze een voorspelling deed.  Cassandra voorspelde inderdaad een aantal keer de ondergang van Troje en werd door niemand geloofd.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

De maand oktober is ingezet en traditiegetrouw wekt dit argwaan bij de beleggers en journalisten. De traditionele doemprofeten duiken op en nemen de krantenkoppen voor hun rekening. Eenzelfde fenomeen doet zich voor tijdens de maand mei – zei het iets minder uitgesproken – waarbij het populaire gezegde “Sell in May and Go Away” hoogtij viert. Cassandra kreeg uiteindelijk wel gelijk. De vraag die zich nu stelt: is oktober het paard van Troje wat de beurs betreft? We nemen er de historische statistieken bij ter verificatie.

De maanden mei en oktober

Allereerst bekijken we hoe de beursrendementen de afgelopen 50 jaar evolueerden tijdens de maanden mei en oktober.

De beursmaand mei (50 observaties) – Sell in May & go away?

Wat de maand mei betreft zijn er een aantal extreem negatieve uitschieters geweest, maar het aantal positieve uitschieters is nog significanter. Louter intuïtief en afgaande op bovenstaande grafiek lijkt het adagium dus niet op te gaan. Anders gezegd: de maand mei is door de band een maand waarin men niet gehaast moet zijn om zijn koffers te pakken op de beurs (winsten verzilveren) en het vliegtuig zuidwaarts te nemen om even de vakantielucht op te snuiven. 

De beursmaand oktober (50 observaties) – Winter is coming, the end of days?

Zoals de grafiek aantoont is oktober een vrij extreme maand, extremer dan mei. Aan negatieve zijde waren er vier danige uitschuivers, waarvan twee een gigantische klap uitdeelden op de beurs (’87 & ’08). Maar ook aan positieve zijde verrast oktober en  - net zoals mei - meer zelfs dan aan negatieve zijde. Filter die extreme observaties uit de steekproef en oktober is nog steeds een normale – lees: zelfs meer dan goede – beursmaand. Louter op basis van deze grafiek berust de kwalijke reputatie dus op slechts twee (of vier) observaties over de afgelopen 50 jaar. Maar extremen blijven uiteraard in het langetermijngeheugen hangen, en dat valt niet te onderschatten wanneer het om beleggingen gaat.

Bovenstaande grafieken volstaan dus niet om conclusies te trekken. Daarom brengen we alle maanden in kaart om te kijken hoe ze zich relatief hebben verhouden tot elkaar en of er een ‘Vivaldi-beurseffect’ – per seizoen – uit de statistieken te bespeuren valt. Of zijn mei en oktober zo significant verschillend van de andere beursmaanden wat het aandelenrendementen betreft?

Vivaldi – Het beursjaar en de 4 seizoenen

Hoe hebben de individuele maanden zich gedragen in de steekproef van de afgelopen 50 jaar? We rangschikken de 600 observaties in de beste 33% (Top 200) en de slechtste 33% (Flop 200). Beide worden dan nog eens onderverdeeld in 100 en 25, waarbij 25 de zwarte zwaan symboliseert (depressie & euforie). Onderstaande tabel geeft de frequentiestaat weer. In het geval van een Top 25 observaties bijvoorbeeld is de te verwachten gemiddelde aanwezigheidsfrequentie van een maand 2 maal (aangezien er 12 maanden zijn). Komt een welbepaalde maand meer dan dat gemiddelde voor in de frequentiestaat, dan is het in dit geval een relatieve topmaand en wordt het in lichte kleur opgelicht (lichtgroen in geval van relatieve topmaand, lichtroze in geval van relatieve flopmaand).

1. Cassandra en mei/oktober:
Het lijkt erop dat Cassandra maar zelden en partieel gelijk krijgt. In het schaarse geval ze gelijk krijgt, is het wel goed raak (oktober). Maar oktober is tevens een topmaand in de rangschikking van positieve uitschieters. Wat de maand mei betreft, valt er weinig opzienbarends te bespeuren, noch aan positieve en al zeker niet aan negatieve zijde. “Sell in May & Go Away” is om het met Shakespeares woorden te benoemen “Much Ado About Nothing”, een storm in een glas water dus.

2. Voorlopige Vivaldi-conclusie op basis van 50 jaar geschiedenis
- De maanden waar het opletten geblazen is, zijn februari, augustus en vooral september (!!). De maand september van dit jaar, toeval of niet, bevestigt die statistieken. Oktober valt dus eigenlijk niet echt te vrezen tegenover andere maanden, integendeel zelfs.
- Doorgaans zijn januari, april, oktober en november relatieve topmaanden op de beurs.
Market timing spelen op oktober is dus tricky business met een potentiële hoge opportuniteitskost indien u zich 100% zou terugtrekken uit beleggingen in aandelen.

Epiloog: een halve eeuw beursgeschiedenis – tijdstippen, data, economie en geopolitiek

Bekijken we de top en flop 25 historische beursmaanden over de afgelopen halve eeuw, dan observeren we enkele kritische scharnierpunten. Onderstaande tabel toont duidelijk aan wat geopolitieke crisissen teweegbrengen op de financiële markten (oliecrisissen in de jaren 70, 1ste golfoorlog in 1990). Ook de financiële crisissen zijn aanwezig: Azië/Rusland (1998), Lehman, uitbodeming (2008) en herstel (2009), Griekse schuldencrisis (2010). Allen komen ze voor in onderstaande tabel. Opmerkelijk is dat 11 september 2001 en de schok/terreur die het teweegbracht, ‘slechts’ op plaats 22 verschijnt in de rangschikking.

2020 was een annus horribilis in termen van menselijk leed, maar tegelijkertijd een schoolvoorbeeld van hoe de beurzen vooruitkijken, zie de razendsnelle reverse correctie en het huidige beursjaar tot dusver. Voor de maand oktober ten slotte: de twee slechtste beursmaanden van de afgelopen 50 jaar staan op haar conto. Maar oktober schittert des te meer aan positieve zijde met maar liefst zes noteringen in de top 25 ranking (en daarmee de meest aanwezige maand). Ook voor de omineuze Cassandra’s van vandaag geldt dus het adagium dat een verwittigt vrouw/man er 2 waard is. Meer dan 2 zelfs.

Blijf op de hoogte

Door u in te schrijven, geeft u Nagelmackers (verwerkingsverantwoordelijke) toestemming om u per e-mail gepersonaliseerde, commerciële aanbiedingen te versturen over Nagelmackers en haar producten en diensten.

U kunt uw toestemming altijd intrekken via ‘uitschrijven’ onderaan onze e-mails of zoals toegelicht in onze Privacyverklaring. Meer informatie over o.a. de verwerking en bescherming van uw persoonsgegevens en de rechten die u daarbij hebt (zoals uw recht op inzage, correctie ...), vindt u in onze Privacyverklaring.

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak