Nagelmackers maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Daardoor kunnen we beter voldoen aan uw behoeften en voorkeuren.
Wenst u meer informatie of weigert u het gebruik van cookies? Klik hier. Verdergaan op de website

12 januari 2018

IBAN en BIC: een duidelijk overzicht

Ruben Marchand

Auteur

We merken dat heel wat internetgebruikers op zoek gaan naar informatie over IBAN en BIC: Wat is het precies? Waar kan ik het vinden? 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Een goede reden dus om de belangrijkste informatie over IBAN en BIC nog eens te bundelen in een beknopt overzicht.

IBAN

Wat is IBAN?
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.

Waar vind ik mijn IBAN?
U vindt uw IBAN terug op uw bankkaart of op uw rekeninguittreksels (links bovenaan). In België bestaat het uit 16 tekens: 2 letters als landcode (BE), 2 controlecijfers en het rekeningnummer zonder spaties of streepjes.

BIC

Wat is BIC?
BIC staat voor Bank Identification Code en is ingevoerd om banken makkelijker te identificeren bij internationaal betalingsverkeer. In tegenstelling tot IBAN verwijst hij dus niet naar een individuele rekening, maar wel naar een bank (bv. Nagelmackers). Elke bank heeft één BIC die altijd dezelfde is.

Een BIC bestaat uit 8 of 11 tekens, waaronder een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO, 2 letters), een plaatscode (2 tekens) en bij sommige banken een kantoorcode (3 tekens).

Wat is de BIC van Nagelmackers?
De BIC van Nagelmackers is BNAGBEBB. Voor nationale betalingen wordt de code automatisch ingevuld door de bank.

Handige weetjes:

  • Sinds 1 februari 2014 moet de BIC niet meer worden vermeld voor nationale betalingen.
  • Sinds 1 februari 2016 moet de code ook niet meer worden vermeld voor alle Europese betalingen.

Bron: SEPA Belgium

Blijf op de hoogte

Ik ga ermee akkoord om via e-mail nieuwsbrieven en commerciële informatie te ontvangen van Bank Nagelmackers nv.

Wat is uw doel? Kom er eens over praten met uw Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een financieel routeplan op dat u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak