Maak een afspraak

U koopt voor het eerst een woning

Als u voor het eerste een woning koopt en daarvoor een krediet afsluit, moet u bij heel wat zaken stilstaan. Hieronder beantwoorden we enkele essentiële vragen, maar aarzel niet om ons te contacteren indien u meer informatie wenst.

Simuleer uw woonkrediet

1. Waarop moet ik letten bij het kopen van een woning ?

Als u voor het eerst een woning koopt, is het belangrijk dat er een klik is. Het wordt tenslotte uw nieuwe thuis. Maar alleen op uw gevoel afgaan, doet u toch beter niet. 

Belangrijke aandachtspunten waar u op moet letten:

 • Ligt de woning op een goede locatie?

Naargelang uw wensen gaat u best volgende zaken na: openbaar vervoer in de buurt, de bereikbaarheid ten opzichte van uw werk, de nabijheid van scholen en winkels, voldoende groen en natuur, geluidshinder door nabijgelegen industrie... Bezoek de locatie ook zowel in de week als in het weekend, zodat u een compleet beeld krijgt van de buurt. Check met andere woorden alle elementen die u zelf belangrijk vindt.

 • Is de woning voldoende groot?

Houd rekening met een eventuele gezinsuitbreiding? Zijn er voldoende slaapkamers of er is een mogelijkheid om extra kamers te voorzien.

 • Bent u tevreden over de indeling van de woning?

Verbouwen is mogelijk, maar sommige structurele indelingen kunt u niet veranderen.

 • Is de prijs realistisch?

Neem eventueel iemand mee met kennis van vastgoed of vergelijk de prijs met gelijkaardige huizen in de buurt. Vraag eens na bij de buren, zo kunt u ook meteen kennismaken.

 • Is de woning in goede staat?

Neem de tijd om het huis grondig te bekijken en stel desnoods vragen aan de eigenaar. Ga overal kijken, van de zolder tot de kelder. Check ook de ramen, de staat van het dak, de isolatie, de technische installatie, de staat van de keuken en het sanitair. Ziet u ergens vochtplekken? Controleer ook of alle vergunningen in orde zijn en vraag om de plannen van het huis in te kijken.

2. Hoe stel ik een budget op?

Een belangrijke eerste stap voor u een eerste woning koopt, is uw budget berekenen. Breng daarvoor eerst uw financiële situatie in kaart. Wat zijn uw inkomsten? Wat zijn uw uitgaven? De meeste financiële instellingen aanvaarden dat u tot 30% van uw maandelijkse inkomsten besteedt aan de afbetaling van een hypothecaire lening. Misschien hebt u al wat gespaard of krijgt u steun van familie. Ook dat bedrag moet u meenemen.

De effectieve aankoopprijs van uw woning staat niet gelijk met de overeengekomen verkoopprijs. Er komen immers nog heel wat kosten bovenop.

Belangrijke kosten om rekening mee te houden:

 • Registratierechten
 • Notariskosten voor de verkoopakte
 • Notariskosten voor de kredietakte
 • Onroerende voorheffing
 • Verzekeringen
 • Eventuele renovatiewerken
 • Verhuiskosten

3. Waar vind ik mijn droomwoning?

Als u uw budget kent, kunt u een huis zoeken via verschillende kanalen. Maak eerst een lijstje van een aantal haalbare objectieve criteria in volgorde van belangrijkheid. Zo voorkomt u dat uw emoties te veel de bovenhand krijgen bij uw aankoop.

De meest courante manieren om een huis te zoeken:

 • Online via sites zoals immoweb, hebbes en vlan, maar ook via websites van lokale vastgoedkantoren.
 • Check de zoekertjes in kranten en lokale bladen.
 • Vraag hulp aan een vastgoedmakelaar.
 • Rijd rond in de regio waar u graag een huis wilt kopen en kijk uit naar bordjes of affiches.
 • Laat weten aan uw netwerk dat u op zoek bent naar een huis, misschien hebben zij een gouden tip voor u.

4. Welk type woonkrediet* kies ik best?

Voor een aflossing van uw woonkrediet, volledig op maat van uw vastgoedproject en uw financiële situatie, hebt u de keuze tussen verschillende terugbetalingsmodaliteiten.

Naast de klassieke kredietformules met kapitaalaflossing, kunt u ook kiezen voor een krediet met vaste termijn.

Klassieke kredieten met kapitaalaflossing

 • Kiest u voor een woonkrediet met constante mensualiteiten, dan lost u elke maand eenzelfde bedrag af, dat bestaat uit een (afnemend) interestgedeelte en een (toenemend) kapitaalgedeelte. De verhouding tussen het interest- en het kapitaalgedeelte verandert naarmate uw krediet vordert.
 • Kiest u voor een woonkrediet met degressieve mensualiteiten, dan betaalt u elke maand een deel van het geleende kapitaal terug. De terug te betalen interesten worden berekend op het nog te betalen bedrag en zijn dus degressief. U betaalt dus in het begin meer af, maar het terug te betalen bedrag wordt iedere maand wel kleiner. Doordat het kapitaal op die manier sneller wordt terugbetaald, betaalt u in de volledige looptijd van het woonkrediet minder interesten dan bij een krediet met constante mensualiteiten.

Krediet met vaste termijn zonder kapitaalaflossing gedurende de looptijd van het krediet
Met deze formule betaalt u elke maand enkel de interesten op het geleende bedrag terug. Op het einde van het krediet betaalt u het kapitaal in één keer terug met uw eigen middelen. Er bestaat een onderscheid tussen een overbruggingskrediet en bulletkrediet.

 • Overbruggingskrediet

U wilt een nieuwe woning kopen, maar wacht voor de volledige of gedeeltelijke financiering daarvan op de verkoop van een ander onroerend goed in uw bezit? Dan kunt u met een overbruggingskrediet die periode overbruggen tussen de aanschaf van het nieuwe onroerend goed en de ontvangst van de inkomsten uit de verkoop van uw eerste goed.

Een overbruggingskrediet heeft een maximale looptijd van 1 jaar en kan op verzoek worden vernieuwd voor een bijkomende periode van maximaal 12 maanden. Zolang het krediet loopt, betaalt u elke maand alleen de interesten. Zodra uw onroerend goed verkocht is, betaalt u het geleende kapitaal van het overbruggingskrediet in één keer terug.

 • Bulletkrediet

Een bulletkrediet is een woonkrediet met een vaste termijn waarbij het geleende kapitaal in één keer wordt terugbetaald op de vervaldatum van het contract. Gedurende de looptijd van het krediet, betaalt u maandelijks enkel de interesten.
 

5. Welk bedrag kan ik lenen?

Kent u de aankoopprijs van de woning? Ontdek hoeveel u bij benadering maandelijks moet afbetalen.

Weet u hoeveel u maandelijks wenst te besteden aan uw woning? Kom te weten hoeveel u in dat geval kunt lenen.

In enkele minuten krijgt u een resultaat.

Simuleer uw woonkrediet

*Hypothecair krediet met onroerende bestemming.
 Kredietgever: Bank Nagelmackers nv - BE 0404.140.107 - Sterrenkundelaan 23, 1210 Brussel.

Simuleer nu uw woonkrediet

U doorloopt verschillende stappen en krijgt voor uw persoonlijk project een gedetailleerd beeld van uw woonkrediet.

In 15 min. krijgt u een resultaat.

Simulatie starten

Waarom Nagelmackers?

Een mix van traditie en moderniteit

Nagelmackers is een bank met een lange traditie, en die koesteren we met veel trots. Als erfgenamen van Bank Nagelmackers 1747, de oudste bank van België, zit vermogensbeheer in onze genen. Dankzij onze sterke Chinese aandeelhouder Anbang Belgium Holding is de naam vandaag terug, moderner en aangepast aan de huidige verwachtingen.

Nagelmackers is een bank die zich voluit richt op de toekomst. Een state-of-the-art website, performante Online en Mobile Banking, digitale communicatie, onze beleggingstool PIA en uiteraard onze gloednieuwe eHomeLoan. Nieuwe technologieën bieden een grote meerwaarde, maar een persoonlijk gesprek blijft het hart van onze aanpak.

Elke droom verdient een goed plan
Als bank zijn wij van mening dat geld pas echt waardevol wordt wanneer het uw dromen dient en uw leven verrijkt. Wij luisteren naar uw verhaal. Samen vertalen we dat verhaal naar een ernstig vermogensplan. Want een droom zonder plan, blijft maar een wens.

Omdat uw dromen en het vermogen dat u daarvoor nodig hebt erg persoonlijk zijn, is onze dienstverlening dat ook. Bij Nagelmackers heeft elke cliënt een adviseur als contactpersoon. Die luistert, analyseert en licht de verschillende mogelijkheden toe. In nauw overleg komt een persoonlijk plan tot stand dat geleidelijk aan verder ingevuld wordt. De beleggingstool PIA ondersteunt deze benadering perfect. Deze unieke aanpak combineert een krachtig IT-programma met de kennis van onze adviseurs.

Oplossingen op maat
Nagelmackers biedt een breed gamma financiële diensten aan, zoals dagelijks bankieren, maar ook goed uitgewerkte krediet-, spaar- en beleggingsoplossingen. Naargelang uw noden hebt u toegang tot een uitgebreid netwerk van specialisten: private bankers, asset managers, wealth managers, macro-economisten, fiscalisten, estate planners, juristen, financiële analisten …

 

U hebt al eens een woning gekocht

Als u al eens een woning kocht, weet u dat er heel wat bij komt kijken. Toch rijzen er zeker nog vragen waarop wij u graag een antwoord geven. Aarzel niet om ons te contacteren als u bijkomende informatie wenst. Hoe weet ik of ik het beste kredietaanbod krijg? Waarom kan ik Nagelmackers vertrouwen voor mijn krediet? Welke fiscaliteit is van toepassing als ik een woonkrediet afsluit in 2017? Wat gebeurt er nadat ik mijn kredietaanvraag online heb ingediend? Kan ik mij de woning die me interesseert veroorloven?

Meer Info

Wat is uw doelstelling? Praat erover met een Nagelmackers-adviseur. Samen stelt u een strategie op die u naadloos naar uw bestemming brengt.

Maak een afspraak